Turkuun performanssitaiteen biennaali ensi vuonna
New Performance Turku käynnistää uuden aikakauden ja lanseeraa New Performance Turku Biennalen, jonka ensimmäinen toteutus nähdään Turussa syyskuussa 2023.
New Performance Turku Biennale on performanssitaiteen biennaali, joka esittelee taiteen kansainvälisiä virtauksia turkulaisille ja kansainvälisille yleisöille. New Performance Turku Biennale on kansainvälisesti merkittävä ja kuvataiteen kentälle keskeinen tapahtuma, joka kerää kiinnostunutta yleisöä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Ensimmäinen tapahtuma nähdään Turussa 4.–10.9.2023.
Kymmenen vuoden ajan toteutettu New Performance Turku Festival on kehittänyt ja rakentanut käytäntöjä performanssitaiteen aseman edistämiseksi ja yleisöjen saavuttamiseksi. New Performance Turku Biennale jatkaa tätä työtä ja pyrkii edistämään sosiaalisen, ekologisen ja yhteisöllisen kestävyyden tavoitteita yhä pidemmälle.
Performanssitaiteilija ja kuraattori Leena Kela jatkaa toiminnan taiteellisena johtajana ja historian ensimmäisen biennaalin toiseksi kuraattoriksi on nimitetty María Villa Largacha. María Villan tausta on tutkimuksessa ja yleisösuhteen kuratoinnissa. Hän on opettanut ja toiminut koordinaattorina Aalto-yliopistossa, jossa hän on myös opiskellut ViCCA-maisteriohjelmassa. Suomen ja Ruotsin lisäksi hän on työskennellyt myös Kolumbiassa, toimittaen Latin American Art Journal ERRATA#:aa ja toiminut julkisen taiteen ohjelmien pedagogisena kuraattorina Bogotássa ja ArtBo International Art Fairilla. New Performance Turku Biennalen kuraattoriryhmää tukevat myös mentori, kuraattori Lois Keidan sekä yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Sundbacka.
NPT Biennale kutsuu taiteilijoita residenssityöskentelyyn jo kuluvan vuoden aikana valmistamaan paikkasidonnaisia, yhteisöllisiä ja suuremman mittakaavan performanssiteoksia. Lisäksi käynnistetään avoin FRESH START -haku nouseville performanssitaiteilijoille, joiden työskentelyä tuetaan sparraus- ja mentoriprosesseissa. FRESH START -haku on auki Suomessa toimiville taiteilijoille 25.5.–12.6.
Residenssit ja työskentelyjaksot mahdollistavat taiteilijoiden ja työskentelyprosessien pitkäjänteisen tukemisen. Biennaaliin tähtäävä ylivuotinen työskentely on tärkeä keino tavoitteessamme kohti kestävämpiä työtapoja, tuotantoja ja resursseja ja mahdollistaa myös syvemmän yhteistyön paikallisten yhteisöjen ja yleisöjen kanssa.
Työskentely- ja residenssijaksot sisältävät myös yleisölle avoimia keskusteluja, työpajoja sekä work-in-progress-osioita. Kuluvan vuoden ohjelmaan sisältyy Contemporary Art Archipelagon kanssa yhteistyössä toteutettavat tapahtumapäivät Seilin saarella perjantaina 12. elokuuta ja Turussa lauantaina 3. syyskuuta. Toiminnan 10-vuotista historiaa ja uuden aikakauden sekä biennaalin alkua juhlistetaan Vanhalla Viinatehtaalla 24. marraskuuta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)