Stollen-kakku on saksalaismummojen ihana kaloripommi
Stollen on kylmän kauden makea ja rasvainenkin kuivakakku, jota saksalaiset mummot leipovat kilpaa näin joulun alla. Stollenin ulkonäöstä tulee lähinnä mieleen kai pullapitko, mutta koostuuhan se selvästi laajemmasta ainevalikoimasta. Stollen on ihan loistokakku, siitä tekee erityisen maukkaan rusinoiden, rommin sekä mantelimassan pyhä liitto.
Saksalaiset suhtautuvat stolleniinsa, kuten moneen muuhunkin asiaan, varsin perusteellisesti. Stollenista löytyy eri versioita sen mukaan, mikä on eri ainesosien suhde. Stollenin perusvaatimuksena kuitenkin on, että rasvaa on noin kolmasosa. Manteli-, marsipaani- pähkinä- ja voi-stollen kertovat, missä on minkäkin kakun valmistusaineiden painopiste.
Aitoa stollen-seutua on Dresdenin kaupungin ympäristö, jonka ylpeys on täyteläinen voi-stollen. Vuonna 2010 dresdeniläinen alkuperäisversio saikin Saksan valtion pyynnöstä EU:lta nimisuojan.
Stollen-kakku
hedelmäseos:
½ dl tummaa rommia
200 g rusinoita
1/2 raastetun sitruunankuorta
50 g hillottua appelsiininkuorta
taikina:
2 dl maitoa
50 g kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
200 g pehmeää voita
1 tl kardemummaa
250 g mantelimassaa
voiteluun ja päälle:
mantelilastuja
tomusokeria
1 kananmuna
Sekoita rusinat, hillottu appelsiininkuori ja raastettu sitruunankuori pienessä kulhossa. Kaada päälle rommi ja jätä koko seos maustumaan. Sekoita toiseen seokseen kuivahiiva ja sokeri kädenlämpöiseen maitoon. Lisää vartin päästä joukkoon myös vehnäjauhot, munankeltuainen, voi sekä kardemumma. Sekoita kauhalla, vaivaa taikinaa sen jälkeen käsin. Anna taikinan kohota liinan alla kulhossa vähintään tunti. Lisää rommipohjainen seos sen jälkeen mukaan.
Kumoa taikina jauhoiselle alustalle ja kauli siitä suorakaiteen muotoinen levy. Taiteile mantelimassasta suurin piirteinen levyn pituinen suora tanko. Taittele sen jälkeen taikina mantelimassan ympärille ja pyörittele siitä ympyrän muotoinen pötkö. Nipistä saumakohdat kiinni ja anna koko komeuden kohota puolisen tuntia.
Leikkaa kohonneeseen taikinaan viillot. Taita joka toinen viilto sisäkehälle ja joka toinen ulkokehälle. Voitele taikina vatkatulla munalla ja laita päälle mantelilastuja. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasolla puolisen tuntia. Lisää jäähtyneen kakun päälle runsaasti tomusokeria.
Heikki Möttönen