1990-luku oli Turun klubielämässä aikaa, jota moni muistelee yhä kaiholla

Keski-Euroopasta Suomeen arntautunut teknoklubikulttuuri löi lujaa läpi 1990-luvulla. Kårenin Hard Factory Muzik -illassa oli mannermainen tunnelma marraskuussa 1998. Keski-Euroopasta Suomeen arntautunut teknoklubikulttuuri löi lujaa läpi 1990-luvulla. Kårenin Hard Factory Muzik -illassa oli mannermainen tunnelma marraskuussa 1998. Kuva: Harri Pälviranta

Timo Salmesmaa

Turku on kautta historian tullut tunnetuksi värikkäästä viihde- ja yöelämästään. Toisin kuin monessa muussa Suomen kaupungissa, jossa ketjut hallitsivat yömarkkinoita, Turusta on aina löytynyt rohkeita, innovatiivisia yrittäjiä, jotka ovat toteuttaneet yökerho-unelmiaan. Ysärin yökerhobuumin velloessa valtoimenaan soitto soi torin joka kulmalla.

Räjähtävän alun 1990-luvulle tarjosi yökerho Time Out, joka rakentui Puutarhakadun ja Humalistonkadun kulmassa olevaan maalaistentaloon suuren maailman tyyliin. Alvar Aallon luoma klassinen miljöö taipui nerokkaalla valaistuksella hektiseksi yömaailmaksi. Kattoa pyyhki Euroopasta tuotettu massiivinen lasershow.

Ravintoloitsijat Niko Kinnunen ja Turo Nolvi hankkivat Time Outin kattoon aidon Mirage 3C -hävittäjän rungon. Vierailijoita vastaanottivat lasikossa kiemurtelevat boat. Time Out marssitti estradilleen tunnettuja artisteja Dr. Albanista Prodigyyn. Vierailijoita riitti pääkaupunkia myöten.

Vaihtoehdon massiiviselle partymaailmalle toivat Cumulus-hotellin Casa Blanka ja Casa Nova -yökerhot. Intiimin hämyisessä miljöössä seurusteltiin ja luotiin suhteita. Yökerhoihin rekrytoitiin komeita baarimestareita, joista tuli genrensä tähtiä. Kanta-asiakkaita kestitettiin yltäkylläisesti muskelivene-ajeluilla lähisaaristossa.

{{k6997482}}

Hotellit toimivat muutenkin kohtauspaikkoina. Seurahuoneen Club Socis, myöhemmin Moritz, sykki vimmalla. Börsin ravintolamaailma valloitti monipuolisuudellaan. Ruoka- ja olutravintoloiden ohessa juhlijoita viihdytettiin massiivisella estradilla varustetussa yökerhossa, jonka erikoisuutena komeili gondoli.

Näyttävät kuukausien ravintolashowt muuttuivat yhden illan akteiksi. Kotimaisten artistien ohella viihdyttivät kansainväliset artistit, kuten Baccara ja Dallas-tähti Audrey Landers. Börs Night Club starttasi myös stand up -illat, joissa ajan merkittävimmät vääräleuat naurattivat kansaa. TPS:n jälkipeleistä ja kultajuhlista nautittiin Börsin ohella Amarillossa.

Varsinainen monitoimitalo sijaitsi Humalistonkadulla. Killan ravintolakompleksi sykki jokaiselle jotain.

Britannia Baariin solmittiin treffit ja seurusteltiin. Yläkerran viininpunaisin samettitapetein vuoratussa tanssiravintolassa suosituimmat solistit ja tanssiorkesterit viettelivät parketille.

Pihan perän Speedway silmäsi tiukimman partyvaihteen. Katto oli täynnä tanssijoiden yllä pörrääviä valolaitteita.

Turku oli ysärillä Suomen missipääkaupunki. Miss Suomet Tanja Saarela (vas.) ja Lola Odusoga esiintyivät muoti-illassa Lilli Luoman kanssa, Turku oli ysärillä Suomen missipääkaupunki. Miss Suomet Tanja Saarela (vas.) ja Lola Odusoga esiintyivät muoti-illassa Lilli Luoman kanssa, Kuva: Timo Salmesmaa

Centrumin talo toimii kahden pitkäikäisen yökerhon tyyssijana. Night Club Marilynin johtoajatuksena oli alusta alkaen ladata viikkopäiviin teema- ja opiskelijabileitä, kiteytti ravintoloitsija Pekka Savolainen. Vahva kanta-asiakaspohja ja monipuolinen ohjelmatarjonta, kuten Turun Tähti -kykykilpailu ja eri malli- ja muotitapahtumat hemmottelivat kuluttajia.

Erikoisimpana Marilynin historiassa koettiin Conan O'Brien -ilta. Yhdysvaltaon suosituimman talk show -isännän ja Suomen-ystävän kunniaksi järjestetty juhla välitettiin satellittiilähetyksellä Atlantin taa ja avaussanat lausui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell. Artistivieraista stadionluokkaan yltänyt Cheek ja Sanni villitsivät Lynin opiskelijabileissä.

Paria vuotta myöhemmin Kristiinankadulle avautunut Forte sykki yön auvoa. Pääbaarin yläpuolen katseenvangitsijana toimi massiivinen akvaario ja tiloissa sijaitsi myös kaupungin ensimmäisiin lukeutunut VIP room

Heti kärkeen Forte vakiinnutti sunnuntaiöiden SuFon ravintolaväen pyhiinvaelluspaikkana.

Kaupungonhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell juonsi Conan O'Brien -teemabileitä suoraan Atlannin yli menevässä lähetyksessä.
Kaupungonhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell juonsi Conan O'Brien -teemabileitä suoraan Atlannin yli menevässä lähetyksessä. Kuva: Timo Salmesmaa

Sedu Koskisen valtakaudella Turkuun syntyi useita eriteemaisia yökeitaita. 57:n suosion vanavedessä rakentuivat Puuteri, Metropol, Mocca, Lime, Prima, Onnela ja The Club. Parin vuoden välein järjestettiin ilmettään muuttaneiden clubien avajaisia. Erikoisin Sedun paikoista Lappi-teemainen Poro kävelykadulla.

Koskinen toi mukanaan mukana myytävät VIP-kortit. Ne tarjosivat etuja pääsymaksuista drinkkeihin ja oheistuotteisiin. Missisceneen lukeutuneet Saija Palin ja Lola Odusoga kuin myös artisti Ressu Redford olivat myös tuttu näky Koskisen yökerhoissa.

Ruotsalaisen teatterin yläkerran Opera oli aikansa ilmiö. Tiivis klubi mahdollisti täyslaidalliset teemabileet erotiikasta maa- ja väriteemoihin.

Operan erikoisuutena oli kesäöiden jatkot Maskun Rivieralla. Yökiitäjät kuljetettiin pikkubussilla santakuopille, missä ilonpito jatkui dj:n seurassa kesäaamuun. Paluukuljetusta ei ollut.

2000-luvun tehdessä tuloaan ilmassa leijui maailmanlopun fiilis ja yömaailma nautti kuin viimeistä päivää. Tosi-TV nosti päätään, eri elämysbileet valloittivat.

Konemusiikin lipunkantaja, Millennium, viritti massiviset valtakunnalliset kohtaamiset. Näyttävät dekoraatiot, vieraiden uniikki pukeutuminen ja massiiviset dj.-kattaukset kiihdyttivät monituntisia reivejä. Millenniumin säännölliset kohtaamiset kantoivat pitkälle seuraavalle vuosituhannelle.

Mitä sitten tapahtui?

Viikkopäivät ovat selkästi hiljentyneet. Niitä ovat syöneet elintapojen muutos ja teknologia.

Sosiaalista kanssakäymistä ja virtuaalista parinmuodostusta voi harjoittaa puhelimella kotisohvalla. Ruokatrendit ovat vahvistuneet. Eritoten nuoret haluavat syödä hyvin ja nauttia viineistä. Genreen on noussut hybridi-malli, jossa ruokaravintolan jatkeena on pieni tila tanssille, visioi Börsiä, Giggling Marlinia ja Åbo Diskotekia luotsannut Blankon Jaana Heilimö.

Timo Salmesmaa

Mystinen Cosmic Girl toimi Milleniumin klubi-iltojen keulakasvona. Mystinen Cosmic Girl toimi Milleniumin klubi-iltojen keulakasvona. Kuva: Timo Salmesmaa

Kaupan liikevaihto kasvoi 10,5 prosenttia marraskuussa

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa 10,5 prosenttia vuoden 2020 marraskuusta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, laski 0,6 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikilla kaupan päätoimialoilla.

Näkemyserot esiin - keinoja mielikuvien sijaan!

Lupaukset paremmasta ja mielikuvapolitiikka ovat vain sanoja. Ne eivät anna oikeaa tietoa millaisia ratkaisuja kukin kannattaa. Erot selviävät vasta kun keskustellaan keinoista, miten asiat hoidetaan. Siksi nyt pitää keskittyä keinoihin. Laivoranta vaatii.

Laivoranta haastaa keskustelemaan keinoista, joilla muutetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen suunta parempaan. Merkittävin este paremmalle on luottamusta rapauttava mielikuvapolitiikka. Mikään ei muutu kilpailemalla suosiosta lupauksilla, tai vastustamalla uudistuksia. Pelkät hyvät tavoitteetkaan eivät toteudu ilman tarvittavia keinoja. Turun tilanne on esimerkki tästä. Eripura ja kiistely keinoista johtaa siihen, ettei hyvään lopputulokseen päästä.

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä pääsi vuotamaan säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä Kaarinassa sunnuntaina iltapäivällä.

UMO Helsinki Jazz Orchestra konsertoi Great Voices -sarjallaan myös Turussa

Ola Onabulé.

UMO Helsinki Jazz Orchestran Great Voices -konserttisarja jatkuu ja saapuu myös Turkuun. UMOn solistina vierailee brittiläis-nigerialainen soullaulaja ja lauluntekijä Ola Onabulé . Konsertti on torstaina 24. maaliskuuta kello 19 Logomon Teatro-salissa.

Vakuudeton laina heti - Kilpailuta vakuudettomat lainat

Laina ilman vakuuksia tai takaajia auttaa tilanteessa, jossa ulkopuoliselle rahoitukselle on tarvetta, mutta vakuuksia tai takaajia ei ole saatavana. Vakuudeton laina voi tulla kyseeseen missä tahansa elämänvaiheessa tai -tilanteessa. Voit hakea vakuudetonta lainaa tarvitsemallesi summalle. Muista kuitenkin ottaa huomioon oma elämäntilanteesi. Ennen lainan ottamista luottoja kannattaa vertailla, sillä eri lainanmyöntäjien ehdot vaihtelevat ja kilpailuttamalla voit löytää mahdollisimman edullisen lainan omiin tarpeisiisi.

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa

Tuotannon työpäiväkorjattu muutos edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta, %.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi marraskuussa 4,2 prosenttia vuodentakaisesta. Marraskuun kausitasoitettu tuotanto nousi 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 4,7 prosenttia (aiemmin 4,3 prosenttia) edellisvuoden lokakuusta.

Turku kysyy asukkailtaan arvioita viimeistelyvaiheessa olevan kaupunkistrategian hyvinvointivaikutuksista

Turun kaupunki on julkaissut kyselyn, jolla haastetaan kaupunkilaisia miettimään, millaisia hyvinvointivaikutuksia päivitetyllä strategialla tulee olemaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun strategiavalmistelun yhteydessä tehdään päätösten vaikutusten ennakkoarviointi yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu ja siihen voi vastata Kerro kantasi -verkkopalvelussa 30. tammikuuta asti.

Aboa Vetus Ars Nova kehitti ja toteutti etäpalveluita

Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely Muista unohtaa kaikki esittelee taiteilijan 2010-luvun tuotantoa.

Arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova oli koronapandemian vuoksi alkuvuodesta suljettuna neljä ja puoli kuukautta – melko tarkalleen yhtä monta päivää kuin edeltäneenäkin vuonna. Vuoden aikana museokäyntejä museon arkeologiselle puolelle Aboa Vetukseen tehtiin 29 449 ja nykytaiteen puolelle Ars Novaan 26 033.

Loton potti nousee kymmeneen miljoonaan euroon, Piikkiöön 40 000 euron voitto Jokerista

Lotosta ei löytynyt kierroksella 2/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on kymmenen miljoonaa euroa.

Täyttä asiaa: Ilotulitusten aika on todellakin ohi

Suhtautuminen ilotulituksiin jakaa mielipiteitä.

Omikron-viruksen levitessä pitäisi muistaa aikaisempia koronasuosituksia, eli mennä kauppaan yksin. Usein näkee lasten juoksevan kaupassa ilman maskia jopa aivastelevan.

Palkkasumma kasvoi loppuvuonna 5,4 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli syys-marraskuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 5,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten syys-marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 0,2 prosenttia.

THL: Lasten koronarokotukset pääsemässä vauhtiin koulujen alettua

Suomessa on aloitettu 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli joulukuussa 2021 rokotuksia ikäryhmän lapsille, joilla on perustaudin hoidon tai muun syyn vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi rokotuksia suositeltiin 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö.

Kirjaston ja museoiden yleisötapahtumat peruttu, yksilöliikuntatiloja avataan Turussa

Turun pääkirjaston yleisötapahtumat on peruttu.

Aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemä päätös jatkaa rajoituksia Turun kaupungin vapaa-aikapalveluissa.  Käyttäjiä muistutetaan edelleen, että kulttuuri- ja liikuntapalveluihin ei saa mennä sairaana, flunssaisena tai karanteenin aikana. Kaikissa palveluissa edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluista kerätään mielipiteitä kyselyllä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sotepalvelujen strategian valmistelu etenee. Kaikille varsinaissuomalaisille on avattu avoin kysely. Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseksi halutaan kuulla tulevan hyvinvointialueen asukkaita.

Åbo Svenska Teater peruu kaikki esitykset tammikuun loppuun asti

Baskerville - aito Sherlock Holmes -arvoitus -näytelmän ensi-ilta siirtyy jälleen. Daniela Franzell (vas.), Amanda Nymanilla ja Samuel Karlsson.

Åbo Svenska Teater joutuu jälleen perumaan kaikki esitykset tammikuun loppuun asti. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uuden päätöksen (14.1.) rajoituksista covid-19 tartuntojen leviämisen taltuttamiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Rajoitukset ovat voimassa 28. tammikuuta asti. Valtioneuvoston asetus koronapassin hyllyttämisestä on voimassa 31. tammikuuta asti ja siksi teatteri ei käytännössä voi avata oviaan ennen 1. helmikuuta.

Sibelius-museon kävijämäärät nousivat hieman edellisvuodesta

Jouko Keto kuvasi ensimmäisessä Ruisrockissa ihmisiä ja festaritunnelmaa.

Sibelius-museo oli viime vuonna koronapandemian takia oli suljettuna yhteensä noin viiden kuukauden aikana. Tämän lisäksi aukioloajat pysyivät toista vuotta perättäin supistettuina ja keskimääräinen aukioloaika oli vuoden 2021 aikana vain noin 16 tuntia viikossa.

Rajoituksia jatketaan Naantalissa 28. tammikuuta saakka, lasten ja nuorten harrastustoiminta saa jatkua

Varsinais-Suomen huonontuneen koronatilanteen vuoksi on tarpeen jatkaa rajoitusten voimassaoloa Lounais-Suomen aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemän päätöksen mukaisesti. Rajoitukset ovat voimassa 16.–28. tammikuuta.

Urheilu

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Aati Marttinen vahvistaa TPS:n maalivahtiosastoa

Aati Marttinen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan pelaajasopimuksen maalivahti Aati Marttisen kanssa. 24-vuotias Marttinen siirtyy TPS:ään kasvattajaseurastaan Interistä, jossa pelasi 20 liigaottelua kausilla 2016–21. Marttinen täydentää TPS:n maalivahtiosastoa, jota tähdittää jo ennestään Ykkösen viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Jere Koponen .

Åboraakkeli: Kova palloilukevät (taas)

Jos ja kun omikron jyllää alkuvuodesta eri puolilla Suomea, on urheilu muun yhteiskunnan tavoin, jälleen kerran, melkoisen sekamelskan kynnyksellä. Alkuvuodesta on jo saatu epätoivottu uusintakierros vanhasta näytelmästä ”siirtoja, perumisia ja tyhjiä katsomoita”.

TPS:lle uusi ottelusiirto

TPS:n pelit jatkuvat ensi viikolla.

Alkuperäisen otteluohjelman mukaan TPS olisi kohdannut Mikkelissä Jukurit keskiviikkona 19. tammikuuta, mutta ottelu siirtyy pelattavaksi 8. maaliskuuta kello 18.30.

Johan Kotavuolle 700 syöttöä

Johan Kotavuo.

Turun Kristikan takamies Johan Kotavuo on ylittänyt 700 koriin johtaneen syötön rajan koripallon miesten 1. divisioona A:ssa. Rajapyykin ylittämisen myötä forssalaislähtöinen Kotavuo on myös sarjan kaikkien aikojen eniten koriin johtaneita syöttöjä antanut pelaaja. 25-vuotias Kotavuo on ehtinyt tahkota Suomen toiseksi korkeinta sarjatasoa kaudesta 2013–14 lähtien. Kristikassa hän on pelannut syksystä 2020 lähtien.

Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

Urheiluseuratoiminnassa vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä yleinen kuin varsinainen liikunnan harrastaminen. Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Rekisteröityneitä liikunnan harrastajia on suomalaisten urheiluseurojen piirissä noin 550 000 ihmistä. Salibandyssä yhden kauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.