Huonekalujen entisöinti on suosiossa
Kulunut maali tai säröt eivät välttämättä tarkoita, että huonekalun päivät ovat luetut. Satoja vuosia vanhat huonekalutkin voi entisöidä alkuperäiseen kuntoonsa.
– Entisöinti on huonekalujen kunnostamista niiden alkuperäisen pintakäsittelyn mukaisesti, kertoo entisöintiverstas Wanhan Restaurointi Oy:n omistaja, puuseppä ja restaurointimaalari Susanna Kaitila.
Entisöinti alkaa tarvittavien korjausten tekemisellä puuosiin. Jos huonekalu on täysin alkuperäisessä asussaan, sen alkuperäisiä maali- ja lakkapintoja vahvistetaan tai siistitään. Jos taas huonekalua on maalattu useaan kertaan uudestaan käyttöikänsä aikana, vuosien varrella kertyneet pintakäsittelykerrokset poistetaan ja huonekaluun tehdään uusi pinta alkuperäistä mukaillen.
Kalusteen ikä ja vuosikymmenten historia saa näkyä: huonekalusta ei tehdä uutta, vaikka lopputulos onkin yhtä siisti ja käyttökelpoinen kuin uusi. Vaikka pinta tehtäisiin kokonaan uusiksi, käsittelyssä käytetään vastaavia aineita ja värejä kuin aikoinaan.
– Haluamme kunnioittaa huonekalun alkuperää, Kaitila sanoo.
Lopuksi huonekalu verhoillaan, jos siihen on alun perinkin kuulunut verhoilu.
Wanhan Restauroinnin verstaalla käy vilske, kun entistä useampi haluaa vanhan huonekalunsa entisöitävän. Huonekalut halutaan lähes aina palauttaa alkuperäiseen asuunsa.
– Enää ei toivota trendien mukaisia maalauksia niin paljon kuin aiempina vuosina, sanoo Kaitila.
Verstaassa kunnostetaan pääasiassa puisia kalusteita, mutta joskus myös metallisia. Verhoilutöitä siellä ei tehdä. Wanhan restaurointi tekee yhteistyötä monen Turun Verhoilijamestariyhdistyksen jäsenliikkeen kanssa, ja kunnostetut huonekalut lähetetään niihin verhoiltavaksi.
Huonekalujen entisöinnin lisäksi Wanhan restaurointi kunnostaa vanhoja ikkunoita ja tekee sisämaalaustöitä, tapetointia ja pinkopahvituksia pääasiassa vanhoihin kohteisiin.
– Korjaamme myös kipsipatsaita ja taulunkehyksiä, teemme monenlaisia töitä asiakkaiden toiveiden mukaan, Kaitila kertoo.
Wanhan Restaurointi toimii Manillan kiinteistössä jokirannassa. Sen verstaan yhteydessä on myös maalikauppa, jossa myydään muun muassa pellavaöljymaaleja ja petsiä.
Entisöinti ei koske vain antiikkia, vaan entisöitäväksi voi tuoda myös uudempia huonekaluja.
– Kyllä monenikäisiä kalusteita voi kunnostaa. Materiaali ratkaisee ehkä kuitenkin enemmän kuin ikä, miettii Kaitila.
Tunnearvo lisää halua kunnostaa jokin esine. Antiikkihuonekaluja kunnostetaan enemmän kuin uusia IKEA-huonekaluja, sillä ne ovat kulkeneet suvussa pitkään ja niillä on enemmän tunnearvoa.
Jos haluaa oman huonekalunsa entisöitäväksi, kannattaa ensin lähettää siitä kuva Kaitilalle.
– Valokuva kertoo yleensä kaiken tarpeellisen kunnostuksen arviointiin, sanoo Kaitila.
Sen jälkeen Kaitila kertoo oman ehdotuksensa kunnostustavasta ja antaa hinta-arvion, ja jos ne sopivat asiakkaalle, hän voi tuoda huonekalunsa verstaalle.
Elli Kummala