Vihreää ja virkistävää sellerimehua voi valmistaa ilman mehulinkoa
Selleristä, kurkusta, sitruunasta ja päärynästä valmistuu maistuva mehu, joka on oikea terveyspommi. Mehu on helppo valmistaa, vaikka ei omistaisikaan mehulinkoa. Tarvitset ainoastaan tehosekoittimen ja sihvilän, joilla ajat ainekset tasaiseksi massaksi ja valutat mehun läpi. Muutama jääkuutio joukkoon ja virkistävä juoma on valmis. Aineksilla on mainioita terveysvaikutuksia.
Sellerin parantavat ominaisuudet ovat olleet tiedossa jo muinaisilta ajoilta lähtien. Selleri sisältää paljon kuituja, C-vitamiinia. K-vitamiiinia sekä kaliumia. Se voi auttaa ehkäisemään nesteen kertymistä ja auttaa poistamaan myrkyt etenkin tyhjään vatsaan juotuna. Selleri voi myös mineraalipitoisuutensa ansiosta neutralisoida vatsahappoja, auttaen ruoansulatusongelmissa. Sellerin flavonoidien sanotaan vähentävän aivojen tulehdusta tai ikään liittyvää muistin heikkenemistä. Selleri on liitetty myös iho-ongelmien, kuten aknen hoitoon.
Kurkussa on B-vitamiiniryhmään kuuluvia vitamiineja. Nämä ovat loistavia apuja solujen terveyden parantamiseksi sekä hermostolle. Kurkusta saa foolihappoa, C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä. Mutta ennen kaikkea kurkku nesteyttää hyvin.
Sitruunalla on ainutlaatuisen kirpeä ja raikas maku, joka sopii niin juomiin kuin ruokiinkin. Sitruuna on täynnä hyödyllisiä ravintoaineita, mikä tekee siitä loistavan lisän terveelliseen ruokavalioon. Sitruunat tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin, B-vitamiinien, kalsiumin, raudan, magnesiumin, kaliumin ja kuidun määrästä. Sitruunaa on käytetty lääkinnällisenä aineksena jo vuosituhansia ja monet nykytutkimukset tukevat sitruunan käyttöä terveyden edistäjänä. Sitruunaa ei turhaan laiteta teekuppiin joukkoon flunssan aikana. Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus voi sopia hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä.
Päärynä makeuttaa vihermehun mukavasti. Päärynät ovat lisäksi täynnä antioksidantteja, mistä syystä ne ovat täydellisiä hedelmiä pitämään nuorekkaana. Päärynä säätelee hidasta ruoansulatusta. Jos kärsit huonosta ruoansulatuksesta ja tunnet olosi turvonneeksi, raskaaksi ja ilmavaivaiseksi, älä epäröi juoda päärynämehua tai syödä kokonaista päärynää. Se sisältää pektiiniä, joka ehkäisee loistavasti hitaan ruoansulatuksen vaikutuksia.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että sellerimehu sisältää runsaasti K-vitamiinia, joka saattaa estää joidenkin lääkkeiden tehoa.
Sellerimehu
5 sellerinvartta
1 kurkku
puolikas sitruuna
1 päärynä
loraus kylmää vettä
muutama jääpala
Huuhtele ja pilko ainekset. Laita kaikki mehun ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi massaksi. Kaada massa sihvilän läpi isoon kulhoon. Tarjoile mehu muutaman jääpalan kera.
Henriikka Fingerborg




















