Auralainen Jymy-jäätelö tähyää seuraavaksi Ruotsiin ja Japaniin
Suomisen Maidon jäätelötehdas Aurassa valmistaa puhtaista raaka-aineista valmistettua Jymy-luomujäätelöä. Maito jäätelöön saapuu alle 20 kilometrin päästä luomutilalta, joka panostaa onnellisiin lehmiin ja luontoa kunnioittaviin arvoihin.
Kuusi henkeä työllistävällä tuotannolla on paljon töitä Jymyn lähtiessä tänä vuonna Ruotsiin ja Japaniin myyntiin. Saksaan se rantautui jo viime vuoden keväänä. Jälleenmyyjänä Saksassa toimii luomukauppaketju, jonka kanssa myyntimäärää nostetaan hiljalleen.
Suomisen Maidon perustajaosakas Olli Suominen vahvistaa ulkomaiden olevan tärkeä osa Jymyn myyntiä.
– Olemme panostaneet vahvasti vientiin. Vapun jälkeen alkaa Ruotsin kampanja paikallisen kauppaketjun kanssa. Heillä on kaksi eri Jymy-makua myynnissä. Kauppaketjua ei vielä voi paljastaa sopimussyistä. Emme alkuun olleet aktiivisia Ruotsin suhteen, koska yleensä brändejä on helpompi viedä itään, kuin länteen päin, Suominen sanoo.
Toinen uusi vientimaa on Japani, johon tähtäämiseen Suomisen Maito on tehnyt kauan töitä. Se ei ole EU-maa, joten tullit ja muut viranomaisasiat ovat vieneet aikaa. Kaukomaat ovat haastava kohde myös, koska pakasteiden kuljetus merirahdilla kestää seitsemän viikkoa.
Japanissa suomalainen puhdas luonto on hyvässä maineessa ja Suominen onkin toiveikas Jymyn nimen lähtevän saarivaltiossa leviämään. Myyntilupa Japaniin on nyt vanilja-, mansikka- ja mustikkajäätelölle. Ensimmäinen kuorma lähtee huhtikuun aikana. Jymyn uutuudet Suomen markkinoille kosiskelevat ostajia makujen runsaudella, mutta lähtökohdat ulkomaan vientiin ovat erilaiset.
– Kansainvälisillä markkinoilla paljon makuja sisältäviä jäätelöitä löytyy altaat täynnä. Suomalainen puhtaus, marjat ja selkeys ovat vientituotteina ulkomailla toimivia valtteja. Vaniljamme on poikkeuksellisen makuinen, koska se tehdään aidoista vaniljatangoista. Ne halkaistaan ja maitoon sekoitettavat siemenet raavitaan ulos, Suominen kuvailee.
Mainetta Jymy saavuttikin ulkomailla jo vuonna 2015, kun se palkittiin Pohjoismaiden parhaana luomuelintarvikkeena Malmössä. Kuluvaan vuoteen asti mainonta on ollut vaatimatonta, keskittyen lähinnä sosiaaliseen mediaan. Parhaillaan käynnissä olevan The Voice of Finlandin yhteydessä Jymy on kuitenkin saanut nyt runsaasti ruutuaikaa.
Uutuudet kesän jäätelösesongille ovat maito ja suklaakeksi, kermakaramelli, mausteeton alaston maito, sitruunalakritsi sekä vegaanijäätelöt appelsiinisuklaa ja hasselpähkinä-mokka. Uutuusmauissa käytettävät suklaakeksit, kinuski ja kermamakeiset valmistetaan itse jäätelötehtaalla ja naapurileipomossa.
Kotitekoisen makuisen kinuskin valmistaminen isoon tuotantoon ilman lisäaineita osoittautui alkuun haastavaksi työksi. Vegaanijäätelöiden pohjana käytetään kotimaista kauramaitoa. Soijan käyttö on Suomisen mukaan poissuljettu muun muassa eettisistä syistä, koska sitä valmistetaan maailmalla epäilyttävissä olosuhteissa.
Aleksi Mäkelä