Kasvata sieniä kotona ympäri vuoden
Ruokasienten kasvatus onnistuu kotioloissakin. Esimerkiksi siitakesienten, herkkusienten ja osterivinokkaiden kasvatukseen myydään nettikaupoissa valmiita kasvualustoja.
Turun Sieniseuran puheenjohtaja, biologi Jouni Issakainen kertoo, että sienten kasvatus poikkeaa kasvien viljelystä monella tapaa. Hän suosittelee aloittamaan uteliaalla kokeilumielellä.
– Heti alkuun ei kannata odottaa suuria satoja. Ei pidä lannistua, vaikkei ensimmäinen kokeilu onnistuisi. Tuntuman saaminen ottaa oman aikansa.
Eri sienilajien tarpeet poikkeavat toisistaan, joten on tärkeää opetella kasvattamansa lajin vaatimukset.
– Yleisesti ottaen sienten kasvatuksessa tulee kiinnittää huomiota kolmeen asiaan: kosteuteen, lämpötilaan ja ilmanvaihtoon. Niitä säädellään sienikasvattamoissa tietokoneiden avulla. Kotioloissa olosuhteiden säätely ei ole yhtä helppoa, Issakainen sanoo.
Toisin kuin kasvit, sienet eivät vaadi runsaasti valoa.
– Osa sienistä tarvitsee hieman valoa, ja joillain lajeilla se vaikuttaa sienten väriin. Silloinkin tavallinen huonevalaistus riittää.
Kosteutta sen sijaan tarvitaan runsaasti. Tavallisen asuinhuoneen ilma on sienille liian kuivaa.
– Pelkkä sumuttelu ei riitä sienille. Niille kannattaa hankkia vaikkapa kannellinen muovilaatikko tai kelmulla peitettävä astia. Kasvualusta ei saa päästä kuivumaan, Issakainen kertoo.
Hän suosittelee aloittamaan sienten viljelyn esikasvatetuilla siitakesienten kasvualustoilla.
– Se on helppo tapa päästä alkuun. Siitaketta voi kasvattaa sisätiloissa ympäri vuoden, eikä se ole yhtä herkkä kuin esimerkiksi herkkusieni. Jos kaikki menee nappiin, satoa pääsee korjaamaan jo viikon kuluttua. Samasta kasvualustasta saa satoa useaan otteeseen.
Asuinhuoneessakin voi aloittaa parilla kasvatusalustalla. Isompi määrä vaatisi Issakaisen mukaan erillisen tilan.
– Sienet hengittävät ja tuottavat itiöitä, mikä vaikuttaa huoneilman laatuun. Jotkut saavat allergisia oireita itiöpölystä. Isompi viljelmä vaatii kosteutta kestävän tilan, jota on helppo tuulettaa.
Turun AMK:n Herkkuruokaa puusta -hanke tutkii syötäväksi kelpaavia sieniä, joita voidaan viljellä Suomen ilmastossa. Issakainen on hankkeen projektipäällikkö.
– Olemme kehittäneet muun muassa koivunkantosienen kasvatusalustoja, joita voisi viljellä esimerkiksi kesämökin pihalla. Työ on vielä kesken, mutta kasvualustoja saattaa olla kuluttajien saatavilla jo ensi vuonna, hän kertoo.




















