Fitness tähti Sonja Aielloon iski Tempur-ikävä matkalla jo kahden yön jälkeen – syyt on suuremmat kuin pelkkä koti-ikävä

Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän. Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän.

Se mitä matkoilla kaipaa eniten, kertoo mikä on elämässä tärkeää. Kun fitness-urheilija ja valmentaja Sonja Aiello panosti nukkumisergonomiaan, sängystä tuli kodin sydän, jota hän kaipaa matkoilla eniten. Loogista myös siksi, että kotona vietetystä ajasta suurin osa ollaan sängyssä – mutta minkälaisessa?

Tempur Oy

Koti-ikävä on kaipuuta paikkaan, jossa kaikki on tuttua ja hyvin. Sonjan tapauksessa koti-ikävässä on kyse myös terveydestä. Hän kärsi aiemmin säännöllisesti niska-hartiaseudun ja alaselän vaivoista. Treenaaminen ja lihashuolto, kuten hieronta, eivät auttaneet kipuihin ja jumeihin. Hänellä oli myös päänsärkyjä ja ajoittaisia migreenikohtauksia. Ongelmien alkulähteeksi alkoi vahvistumaan kodin rauhallisin ja yksityisin sopukka – oma sänky ja tyyny.

- Minulla oli ihan normaali joustinpatja, mutta se olikin käytännössä tosi huono, koska paikat olivat jumissa lähes aina herätessä. 1,5 vuotta sitten päätin, että haluan panostaa myös nukkumiseen, sillä se tukee kokonaisterveyttä ja myös urheilullisia tavoitteitani, Sonja kertoo.

Myös Sonja oli jo pidempään haaveillut Tempurin sängystä. Lopulta hän päätti, että oli vihdoin aika laittaa oma nukkumisergonomia kuntoon, jotta keho ja mieli, eli kroppa ja pää voisivat öisin palautua.

- Tempurilla innostuttiin yhteistyöstä Sonjan kanssa, joka on Bikini fitness -kilpailija ja sosiaalisen median vaikuttaja. Halusimme tehdä hänen kanssaan tutkimuksen, jotta näkisimme miten niinkin arkisen asian kuin sängyn ja tyynyn vaihto vaikuttaa terveyteen – ja siten todistaa, että yksilöllisesti sopiva Tempur on järkevä hankinta nyt eikä ”sitku”, kertoo Tempurin toimitusjohtaja Arto Melanko.

Nukkumisen välineet kuntoon nyt – huolehdi ergonomiasta yölläkin

Suomessa univaje on massiivinen ongelma.

- On yleistä, että ihmiset pitkittävät laadukkaan sängyn ostamista ja valitsevat edullisia tai jopa näyttävän näköisiä ja kalliita, mutta selälle huonoja joustinsänkyjä, koska nukkumisergonomian tärkeyttä ei tunneta, kertoo Melanko, joka on myös Tempurin Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) ja kouluttaja.

Melanko näkee suurimpana haasteena tiedon puutteen unen laatuun, palautumiseen ja selän terveyteen vaikuttavissa asioissa, joissa nukkumisergonomia on osaltaan ratkaisevan tärkeä tekijä. Se on aiheena monelle uusi, myös terveydenhoidossa.

- Aiheesta voi kyllä lukea muun muassa professori Partisen kirjasta Unikoulu aikuisille, ylilääkäri Ylisen kirjasta Nukkumisergonomia sekä netistä sivustolta nukkumisergonomia.fi.

Tilaa maksuton nukkumisergonomian kartoitus ja -opas tästä.

Melanko huomauttaa, että päiväaikainen työergonomia on kaikkien tiedossa, ja siihen löytyy neuvontaa sekä apuvälineitä.

- Avuksi on kehitetty säätöpöytää ja -tuolia sekä muita kalliita apuvälineitä, jopa lakisääteisesti. Mutta öinen ergonomia on useimmilla retuperällä – vaikka onhan se loogista, että kahdeksan tuntia kestävä öinen paikallaan olo on iso rasitus keholle ja mielelle ilman kunnollista sänkyä ja tyynyä.

- Monet nukkuvat epäsopivalla ja halvalla sekä kuopalle kuluneella sängyllä, eli juuri sellaisissa haitallisissa asennoissa, joissa päiväsaikaan ei saisi olla - ja unessa samat asennot pysyvät pitkiä aikoja. Ne aiheuttavat kehon kiertymistä, vääntymistä, venytystä ja puristusta, jotka aiheuttavat kipua ja luonnollisesti myös häiritsevät unta ja palautumista, Melanko vääntää rautalangasta nukkumisergonomian tärkeyttä.

Yksilöllisesti sopivaa ratkaisua ei voi hankkia netistä tai itsepalveluna

Sonja Aiellon muutos kohti laadukkaampaa unta alkoi Tempur Brand Store -myymälästä, missä Tempurin Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija auttoi häntä valitsemaan itselleen ja nukkumisasennolleen parhaiten sopivan vuoteen. Hän sai kokeilla rauhassa eri vaihtoehtoja ja sitä, miltä ne tuntuivat – testaaminen on tärkeää. Samalla Sonja sai tietoiskun unesta ja nukkumisergonomiasta.

- Vaikka olen koulutukseltani personal trainer, sain kuulla itselleni uutta tietoa unesta. Olen tosi tyytyväinen palveluun Tempurilla.

Sonjalla on jo aikaisemmin ollut kylkinukkujalle tarkoitettu Tempur Original -tyyny, ja hän on tykännyt nukkua sillä.

- Nyt hankin myös juuri minulle sopivan Tempur-patjan ja lisäksi samasta Tempurin painetta vähentävästä materiaalista valmistetun halityynyn, eli Long Hug -tyynyn, joka tukee minua ja auttaa löytämään hyvän asennon kyljellä nukkuessa.

Kun Sonja muutti tänä keväänä uuteen asuntoon, Tempur-vuode löysi nopeasti paikkansa makuuhuoneesta.

- Minulla on sen alla korkeampi runko, jonka sisällä on säilytystilaa. Sänky on ihanan korkea ja tuntuu ylelliseltä, Sonja kuvailee.

Korkea sänky ja laadukas Tempur-patja tuntuvat ylellisiltä. Korkea sänky ja laadukas Tempur-patja tuntuvat ylellisiltä.

Matkalla tuli Tempuria ikävä

- Olin ennen kova pyörimään sängyssä, varsinkin stressaantuneena. Nyt hyvän asennon löytäminen on helpompaa ja kivut ovat poissa, Sonja kuvailee.

Hän on jo niin tottunut Tempur-vuoteeseensa, että esimerkiksi hotellissa nukkuessa tavallinen patja ja tyyny tuntuvat oudoilta.

- Olin talvella kuusi viikkoa Thaimaassa. Pakko myöntää, että omaa sänkyä tuli ikävä jo kahden yön jälkeen. Kun palasin kotiin, osasin vielä enemmän arvostaa Tempur-sänkyäni.

Viskoelastinen Tempur-materiaali reagoi kehon lämpöön ja painoon, ja muotoutuu yksilöllisesti niiden mukaan, jolloin se tukee vahvasti, mutta myös muotoutuu mukavasti. Sekä Tempur-patja että -tyyny tuntuvat hyvin erilaisilta kuin joustinpatjat ja kuitutäytetyynyt sekä muut viskoelastiset halpajäljitelmät, ja siksi on tärkeää, että varaa hieman aikaa tottua aitoon Tempur-materiaaliin. Totuttelun jälkeen terveyttä edistävät vaikutukset alkavat nopeasti tuntua - ja rakkaus Tempuriin syttyy.

- Muutos parempaan tarvitsee muutoksen materiaalissa. Tässä tapauksessa vaihtamalla todellakin paranee, sillä perinteiset materiaalit kuten joustimet, vaahdot ynnä muut aiheuttavat painepisteitä, eikä ergonomia pysy niillä hyvinä. Toiseksi, muutos tarvitsee asiantuntijan opastuksen valinnassa, ei itsepalvelua, kiteyttää Arto Melanko.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Saat myös lahjan.

Uni ja palautuminen sekä selän terveys – yö vaikuttaa moneen terveysasiaan

Tällä hetkellä Sonjalla ei ole tarkkaa suunnitelmaa siitä, milloin hän kilpailee seuraavan kerran bikini fitnessissä. Edelliset kisat olivat lokakuussa 2021. Sonja treenaa salilla viisi kertaa viikossa. Kisakaudella treenimäärä voi olla kaksinkertainen, kun mukaan tulee myös aerobinen harjoittelu.

- Kehityskaudella tavoitteena on kasvattaa lihasta. Myös palautumiseen on tärkeää panostaa. Haluan tällä hetkellä keskittyä myös henkiseen hyvinvointiin, hän kuvailee.

Ainakaan nukkumisesta kehitys ei enää jää kiinni. Sonja on huomannut käytännössä, miten suuri merkitys unella on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

- Ravinto, treeni ja uni ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. Jos nukkuu huonosti, se vaikuttaa suoraan myös siihen, millä voimalla ja fokuksella treenit ja kisat kulkevat.

Hän suosittelee Tempuria kaikille - työssäkäyville, ikääntyville, kasvaville nuorille, huonoselkäisille ja tietysti urheilijoille ja muille, joille päivän rasitus käy kropalle ja päälle.

- Hankintaa ei kannata lykätä ”sitku”, hän summaa.

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Sibelius-museo laajentaa profiiliaan lanseeraamalla konserttisarjan Fredagar på Sibbe

Sibelius-museo lanseeraa uuden konserttisarjan Fredagar på Sibbe. Valmistumisvuodesta 1968 asti museossa on järjestetty kamarimusiikkipainotteinen keskiviikkokonserttisarja, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sibbe Live! Tätä täydentävä uusi sarja tarjoaa 7. lokakuuta alkaen kuusi konserttia kiehtovilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla, huoltotöistä aiheutuu katkokset tv-lähetyksiin Turussa ja lähipaikkakunnilla

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla tiistaina 27. syyskuuta kello 9–15 välisenä aikana. Työturvallisuuden takaamiseksi asemalta välitettäville tv-lähetyksille aiheutuu katkoksia huoltotyön aikana. Huoltotyön aikana lähetetään radio- ja tv-palveluita alennetulla teholla. Tämän vuoksi peittoalueen reunamilla voi aiheutua häiriöitä palveluiden vastaanotossa.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Team Rynkeby keräsi yli 912 000 euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi

Suomen Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue onnistui koronaviruspandemian ja epävarman taloustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta keräämään huiman 912 463,70 euron lahjoituspotin, joka jaettiin Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Joonas Jormalainen ja Mervi Uusitalo-Heikkinen jatkavat Turun Vasemmistoliiton johdossa

Mervi Uusitalo-heikkinen ja Joonas Jormalainen.

Turun Vasemmistoliitto piti syyskokouksensa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kokouksessa valittiin puheenjohtajat sekä uusi kunnallistoimikunta vuodelle 2023. Puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle yksimielisesti Joonas Jormalainen ja varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle yksimielisesti Mervi Uusitalo-Heikkinen .

Pirtusota koetteli myös Turun rannikkoseutua

Pirtulaiva Madonian miehistö ennen Pohjanlahdelle lähtöä.  Laiva pidätettiin takaa-ajon jälkeen Ahvenanmerellä ja tuotiin Maarianhaminaan. Kirjan kuvitusta.

Uusimpaan tutkimustietoon perustuva historiateos kumoaa vanhoja käsityksiä ja nostaa uusia näkökulmia kieltolain ajasta Suomessa. Kirjan Pirtusota ja salakuljettajat – Pohjanlahden tuntematon historia ennakkoesittely ja sen keskeisiin väittämiin syventyvä kaikille avoin esitelmätilaisuus järjestetään Forum Marinumin auditoriossa torstaina 29. syyskuuta kello 17.30.

Päällystystyöt keskittyvät ensi viikolla Piikkiöön

Päällystystyöt jatkuvat Varsinais-Suomen maanteillä. Ensi viikolla alkaa useita uusia päällystyskohteita.

Runokaksikko julkaisee proosaa

Mika Kivelä ja Tapani Kinnunen.

Tuplajulkkareissa juhlitaan 27. syyskuuta kello 18 Bar Ö:ssä syksyn uutuuskirjoja. Runoudestaan tunnetut Tapani Kinnunen ja Mika Kivelä taitavat myös betoninkovan proosan.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 38/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Vesivoimaa yhä käyttämättä

Paimion Askalan vesivoimala.

Suomessa on vesivoimaa käyttämättä vaikka kuinka paljon! Sähköä riittää, kunhan otetaan käyttöön ne monet kymmenet pienvoimalat, jotka on otettu pois tuotannosta 90-luvun puolivälissä.

Työeläkkeet avioero-osituksen unohdettu varallisuuserä

Avioerotilanteessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan. Työeläkeoikeudet muodostavat kuitenkin merkittävän poikkeuksen tähän pääsääntöön – osituksessa niitä ei huomioida, vaikka ne ovatkin taloudellisesti merkittävä varallisuuserä.

Viherluodon sävelet valloittavat Raision Martinsalin

Kilpailun tunnuskuva on säveltäjän oma piirros vanhan nuottikirjan kannesta.

Pentti Viherluodon nimeä kantava laulukilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Tapahtumapaikka viikonloppuna 8.–9. lokakuuta on Raision Martinsali, ja musiikki soi kumpanakin päivänä kello 14 alkaen alkuiltaan asti. Osallistujia saapuu eri puolilta Suomea. Kaikkia laulajia säestää Elina Ukkonen Band.

Näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Klovnit Miuku Marjaana ja Ulla Alviina Emmi-kodissa.

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä kohdaten muistisairaita ikäihmisiä. Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä.

Vastuu palovaroittimista esitetään siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle

Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Hallitus esittää useita muutoksia pelastuslakiin ja Pelastusopistosta annettuun lakiin. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Suomalaisten unelma omakotitalosta luonnon lähellä elää edelleen

Korkeasta sähköhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan. Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät kaikkialle, etenkin tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yhdistymisen

Liedon Säästöpankki yhdistyy Oma Säästöpankin kanssa.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyt torstai-iltana 22. syyskuuta pitämässään isännistön kokouksessa Liedossa. Konttorit vaihtavat Oma Säästöpankin nimen alle ensi vuoden alkupuoliskolla.

Urheilu

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jose Ikonen uskoo TPK:n sitoutumisen näkyvän Futsal-liigassa

TPK lähtee Futsal-liigaan uudessa tilanteessa. Sekä Jose Ikonen että Marko Laaksonen ovat alkavalla kaudella kentän sijasta penkillä. Ikonen on päävalmentaja, Laaksonen jatkaa TPK:ssa nuoremman polven maalivahtien valmentajana.

Viime kaudeksi Futsal-liigaan noussut TPK säilytti kauden päätteeksi sarjapaikkansa ilman karsintoja, kiitos hyvin sujuneen loppukauden. Alkavalla kaudella joukkue ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta halu on saavuttaa muutakin kuin niukin naukin selviäminen.

Jarkko Wiss Interin päävalmentajaksi kauden jälkeen

Jarrko Wiss oli pitkään mukana poikamaajoukkueiden valmennuksessa.

Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Puukkokatsomo: Tepsin huikeita huipennuksia

TPS:n juhlakausi on huipentumassa sekä miehissä että naisissa todellisiin jännitysnäytelmiin. Miehissä TPS:llä on ylemmässä jatkosarjassa kolme ottelua ja ero Ykkösen kärjessä olevaan KTP:hen on yksi vaivainen piste. Edessä on vielä kaksi kotiottelua Jaroa ja KPV:tä vastaan, jonka jälkeen 8. lokakuuta jatkosarja päättyy vieraissa juuri KTP:ta vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.