Pistaasikinkku on joulun trendiherkku
Tänä jouluna suomalaisten uuneissa paistuu noin miljoona kinkkua, yhteensä yli viisi miljoonaa kiloa juhlan tärkeintä ruokaa. Joulun sijoittuminen keskelle viikkoa tuo tavallista enemmän aikaa ruoanlaittoon ja herkutteluun.
HKFoodsin joulukyselyn mukaan suomalaiset eivät kaipaa joulupöytään uutuuksia, mutta tänä vuonna hitiksi on noussut dubai-suklaan ja pistaasilevitteiden myötä pistaasikuorrutettu kinkku.
Kinkun kuorruttaminen jakaa suomalaiset kahtia, puolet kuorruttaa kinkun, puolet ei.
– Pistaasikuorrutettu kinkku tuo perinteiseen herkkuun pähkinäistä hienostuneisuutta ja kevyen makean vivahteen, mutta tuttu kinkun maku ja perinteinen tunnelma säilyvät ennallaan, kertoo Sami Rekola HK Foodsilta.
Pistaasikuorrute joulukinkulle
200 g pistaasipähkinöitä
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
100 g maapähkinävoita
1 ruukku lehtipersilja
2 rkl vaahterasiirappia tai taloussiirappia
1 kananmuna
1 tl suolaa
Ota kypsä kinkku uunista ja jäähdytä hetken aikaa, jotta päältä on helpompi poistaa nahka ja tarvittaessa ylimääräistä rasvaa. Paahda pistaasipähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8–12 minuuttia. Rouhi paahdetut pähkinät hienoksi, lisää parmesaani ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.
Mittaa toiseen astiaan pähkinävoi, siirappi, kananmuna ja suola. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon pähkinät juuri ennen kinkun kuorrutusta. Levitä seos käsin kinkun päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Kuortumista kannattaa vahtia, sillä kuorrute saattaa herkästi palaa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















