Kalakeitto herättää kaikissa makumuistoja
Kansallista Kalakeittopäivää vietetään kahdeksatta kertaa. Kalakeittopäivän järjestää Pro Kala ry. Kalakeittopäivään on helppo osallistua: syö kalakeittoa, niin olet mukana. Kalakeiton voi valmistaa itse tai valita sitä lautaselleen vaikkapa lounaalla.
Kalakeiton valmistaminen on tänä vuonna helpompaa kuin koskaan, sillä Pro Kala tarjoaa Kalakeittopäivänä 4. helmikuuta kaikille avoimen pääsyn Kalakeittoliveen, jossa televisiosta tuttu kokki ja ravintoloitsija Kape Aihinen valmistaa kalakeittoa yhdessä osallistujien kanssa.
Pitkän uran keittiömaailmassa tehnyt Aihinen on monille tuttu Roster- ja Robusto-ravintoloistaan sekä televisiotöistään.
– Luvassa on tuttua, rennon letkeää kokkaamista Kapen johdolla. Ruuanlaitto ei ole niin vakavaa, vaan ilon kautta mennään, Aihinen lupaa tiedotteessa.
Kalakeittolive toteutetaan tiistaina 4. helmikuuta YouTuben kautta kahdesti: kello 11.30 ja kello 17.30. Molemmat lähetykset ovat suoria, joten osallistua voi vaikka molempiin. Linkki Kalakeittoliveen löytyy helmikuun alussa Kalakeittopäivän nettisivuilta osoitteesta kalakeittopaiva.fi.
– Toivon, että saamme mukaan paljon osallistujia ympäri Suomen. Nyt ei todellakaan tehdä mitään monimutkaista ruokaa, johon tulee päälle jotain piperradea, vaan kyseessä on rehti kalakeitto. Siihen ei tarvita kuin yksi kattila ja raaka-aineet, ja sitten mennään, kertoo Aihinen.
Itse resepti on vielä testausvaiheessa, ja se esitellään paremmin lähempänä h-hetkeä, tammikuun lopussa. Ainekset tulevat olemaan pitkälti kotimaisia, sesongin mukaisia ja sen verran tuttuja, että niitä on helppo löytää ruokakaupoista ympäri maan.
– Resepti tulee olemaan sellainen, että se onnistuu taatusti kaikilta. Jos jotain aineksia joltain puuttuu, ei se ole niin vakavaa, annan kokkauksen lomassa vaihtoehtoja siihen, miten tuotteita voi korvata jollain muulla.
Aihinen on vieraillut liki sadassa suomalaisessa keittiössä televisio-ohjelmiensa myötä. Viime vuonna televisiossa pyöri Aihisen keittiökaappaus-ohjelma, ja keittiöitä kaapattiin jo kahdeksannella kaudella. Suunnitteilla ovat yhdeksännen tuotantokauden kuvaukset tulevana keväänä, ja haku niihin on auki parhaillaan.
Aihinen on vierailuillaan havainnut, että keittoruokia valmistetaan kodeissa nykyisin turhan vähän. Se on sääli, sillä keitot ovat maukkaita, edullisia ja usein helppoja valmistaa, miettii Aihinen.
Etenkin juuri kalakeitto on takuuvarma herkku, joka maistuu yleensä myös lapsille.
– Jokainen muistaa sen, kun on lapsena ollut pitkään ulkona leikkimässä, ja kun tulee kotiin, siellä on kuumaa kalakeittoa odottamassa. Kun sen syö ruisleivän kera, sen parempaa ruokaa ei ole olemassakaan. Kalakeitto ja siihen liittyvät muistot ovat suorastaan meidän suomalaisten dna:ssa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)


















