Alkoholi merkittävä syövän riskitekijä – aiheuttaa Suomessa jopa 2 100 syöpää vuodessa
Syöpäriskin kannalta alkoholin vähentäminen ja lopettaminen kannattaa aina. Vähentäminen tuo useita terveyshyötyjä ja pienentää monen muunkin vakavan sairauden vaaraa.
Lämpimät kesäsäät houkuttelevat terasseille ja tapahtumiin, joissa alkoholin käyttö on usein normaalia arkea suurempaa. Myös kesällä on kuitenkin syytä muistaa terveys.
Moni suomalainen luulee, että vain runsas alkoholin käyttö on vaarallista. Alkoholin aiheuttamat ongelmat eivät kuitenkaan keskity vain suurkuluttajiin.
Suomen Syöpärekisterin tutkimuksissa on arvioitu, että Suomessa vuosittaisista syöpädiagnooseista noin 2 100 johtuu alkoholista.
– Alkoholi on tupakan ja ylipainon ohella merkittävä syövän elintapoihin liittyvä riskitekijä. Jo kohtuullisenkin alkoholinkäytön tiedetään lisäävän esimerkiksi rintasyövän riskiä, kertoo tutkimuspäällikkö Sanna Heikkinen Syöpärekisteristä.
Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen toivoo tulevalta hallitukselta vastuullista alkoholipolitiikkaa. Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa vapauttaa yli 5,5-prosenttisia alkoholituotteita päivittäistavarakauppaan. Kansainvälinen tutkimusryhmä on arvioinut, että Alkon monopolin purkaminen lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta yhdeksän prosenttia, alkoholikuolleisuutta 14 prosenttia ja alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamia kokonaiskustannuksia 17 prosenttia.
– Kun hallitusneuvotteluissa etsitään talouskasvua ja ratkaisuja sotekriisiin, alkoholin vapauttaminen olisi täysin väärä suunta. Jo nyt alkoholi kuormittaa vahvasti sote-sektoria, Turunen muistuttaa.
Alkoholin tiedetään aiheuttavan seitsemän eri syöpää. Henkilöillä, jotka kuluttavat säännöllisesti neljä alkoholiannosta päivässä, on 2–3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Vastaava alkoholimäärä aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään. Yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin kymmenen prosenttia.
Jokaisen alkoholia käyttävän on tärkeää tietää, että juomisen vähentäminen pienentää aina riskiä sairastua syöpään. Lisäksi alkoholinkäytön vähentäminen lisää kokonaishyvinvointia muun muassa parantamalla unenlaatua ja vähentämällä kalorien saantia.
Euroopan Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)