Otteluanalyysi: Piffen nöyryytti TPS:aa paikalliskamppailussa

Stefan Strömborg luotsasi Piffenin voittoon derbyssä. Stefan Strömborg luotsasi Piffenin voittoon derbyssä. Kuva: Jori Liimatainen

Hyvän alkukauden pelanneella TPS:lla oli mahdollisuus nousta jalkapalloilun Ykkösen kärkeen, mutta se olisi edellyttänyt voittoa paikalliskamppailussa sarjajumbo Piffeniä vastaan. Nousematta jäi. Paraislaiset näyttivät kotijoukkueelle kaapin paikan. Piffen haki Kupittaalta ansaitun voiton maalein 02. Tappio oli TPS:lle nolo ja erityisesti tapa oli nöyryyttävä. Piffen oli valmiimpi taistelupeliin. TPS näytti haluttomalta ja antautuneelta. TPS:lla oli toki mahdollisuutensa maalintekoon mutta tekemättä jäi. PIF otti ansaitusti kauden avausvoittonsa. TPS jää nuolemaan haavojaan ja miettimään mikä meni pieleen.

TPS–PIF 0–2 (0–0).

Maalit: 69. Gezim Voca 0-1, 74. Matias Lahti (Voca) 0-2.

Yleisöä: 1 928.

Kentän kunkku: Gezim Voca, Piffen. Voca oli eniten pelimiehen näköinen koko kentällä. Määrätietoinen ja vahva pallon kanssa, hyvä suojaamaan. Piffenille kaikki kaikessa. Ampui ensimmäisen maalin komealla vaparilla, syötti toisen. Ja ampui sen jälkeen vielä pallon tolppaan.

Matsin surkeinta: ”Tintti ulos” -huudot raikuivat pelin jälkeen. Vaadetta voi pitää kohtuuttomana, mutta TPS:n esitys oli täysin kelvoton paikallispelissä kotiyleisön edessä. Fanien muistissa on liian hyvin viime vuoden alkukauden heikot esitykset Kupittaalla. Peli näytti nyt liikaa samanlaiselta. Kotiyleisö alkaa epäillä onko Jonatan Johansson oikea mies johtamaan Tepsiä nousuun. Sitä ei ainakaan anneta anteeksi, että oma joukkue vätystelee kentällä. Joukkue on valmisteltava paremmin koitoksiin.

Tuhlaajapoika: TPS:n vaihtomies Olli Jakonen sai lopussa avopaikan maalin edessä mutta jäätyi täysin kun pallo piti panna maaliin. Kasper Hämäläinen pääsi ensimmäisen puoliajan lopulla kolmesti yrittämään maalintekoa, mutta kun ei niin ei.

Illan erikoisuus: TPS-koutsi Jonatan Johansson on Piffenin kasvatti. Piffenin valmentajat Stefan Strömborg ja Kari Virtanen muistetaan raitapaidasta, Joten kaikki tunsivat toisensa. Paraisten kaksikko sai joukkueensa paremmin vireeseen taistelupeliä varten.

Kuka pääsi helpoimmalla?: TPS. Paikallispeleissä pelataan pisteiden lisäksi myös kunniasta. Se ei näkynyt kotijoukkueesta, joka päästi itsensä liian helpolla. Se hävisi suosiolla. Miksi?

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: En halua selitellä. Ollaan tällä hetkellä tekonurmijoukkue. Se näkyi selkeästi. Oli meillä tarpeeksi paikkoja tehdä maaleja mutta tietyissä tilanteissa pelattiin tyhmästi. Tänään piti pistää pitkää ja tsempata. Molemmat maalit tulivat virheistä. Olen pettynyt siitä, mitä tapahtui 510 minuuttia ekan maalin jälkeen. Emme uskoneet siihen, että tulemme takaisin. Joukkueessa oli shokkifiilis. Olen pettynyt. Tämmöisessä pelissä pitää taistella ja voittaa kakkospalloja. Piffen puolusti miehekkäästi omaa boksia.

Stefan Strömborg, PIF: Aloitettiin peli just niin kuin haluttiin. Alku oli selkeästi meidän. TPS sai tilanteensa meidän pallonmenetyksistä, vääristä päätöksistä. Jätkät taistelivat hyvin. Siinä oltiin Tepsiä parempia. Asenne ja taistelu, siinä ne eivät päässeet rinnalle kertaakaan. Kenttä oli meille pieni etu. Futiksessa tarvitaan hiukan onnea. Meillä ei ole ollut hirveästi onnea ekoissa peleissä, vaikka jokaisessa on taisteltu pinnoista. Voitto oli täysin ansaittu. Olen todella tyytyväinen.

Analyysi: Piffen näytti heti alussa, mistä on kyse. TPS ei juurikaan saanut palloa hallintaansa ensimmäisen viiden minuutin aikana. Alku näytti pelin suunnan. Piffen taisteli, TPS oli merkillisen veltto. Ihan kuin joukkue ei olisi ollut valmis kamppailuun.

TPS pääsi ensimmäisen puoliajan lopulla paremmin mukaan peliin ja sai tilanteita, mutta ne syntyivät Piffenin puolustuksen virheistä. Pakit suhmuroivat mutta eivät kohtalokkaasti. Keskialueella Piffen näytti koko ajan vahvemmalta. Se voitti kaksinkamppailuja ja korjasi talteen kakkospalloja. TPS pelasi ilman Anthony Annania, joka oli pelikiellossa. Raitapaidoilla ei ollut heittää kentälle yhtään pallorosvoa ja katkojaa. Jesper Karlsson ja Daniel Rantanen jäivät kaksinkamppailussa kakkosiksi, kun vastassa oli Piffenin Tomas Hradecky.

TPS peli oli hidasta ja syöttötyöskentely epätarkkaa. Se oli muistuma viime kauden huonoista peleistä. Kenttä on yhä huonossa kunnossa mutta ei sentään näin huonossa kuin miltä TPS:n peli näytti. Mikään ei pakottanut roiskimaan toivorikasta pitkää palloa kärjen Simo Roihalle. Roiha ja Albijon Muzaci olivat kuitenkin pakkien ohella ainoita, jotka pärjäsivät taistelupalloissa. Alkukauden loistanut Jasper Jalonen jäi ilman laatupalloja. Piffen osasi myös tuplata laidalla niin, ettei Jaloselle jäänyt tilaa edetä.

Ottelu alkoi ensimmäisen puoliajan jälkeen näyttää yhden maalin peliltä ja korteissa oli, että maalin tekee Piffenin vaikkei se avausjaksolla kunnon paikkoihin päässytkään. Mutta kun tilaisuus tuli, se iski. Avausosuma syntyi vaparista rangaistusalueen rajan tuntumassa. Voca iski komean vaparin takakulmaan. Laukaus oli hyvä mutta silti näytti siltä, että TPS-vahti Aati Marttinen sijoittui tilanteessa väärin. Pallo upposi siihen kulmaan, joka maalivahdin piti hoitaa.

Maali oli kotijoukkueelle järkytys ja sinetti tuli kohta perään. Voca syötti poikki kentän Matias Lahdelle, joka tälläsi siihen samaan kulmaan, johon ensimmäinenkin osuma oli tehty.

TPS rynnisti vielä lopussa, mutta Piffenin puolustus pelasi uhrautuvasti. Lähes jokaisen laukauksen eteen ehti PIF-pakki ja loput hoiti maalivahti Olli Hakanpää, joka pelasi nollapelin. Voca näytti koko ajan pelaajalta, joka tietää mitä tekee vaikka hän jäi monesti liian yksin.

TPS:n esitys oli pelkkä varjo siitä, mitä alkukaudella on nähty mutta se ei vähennä Piffenin voiton arvoa. Parempi joukkue voitti. Ansaitusti.

TPS (4-3-3): Aati Marttinen; Joonas Lakkamäki, Rasmus Holma, Roope Pakkanen, Kalle Taimi; Daniel Rantanen, Kasper Hämäläinen (75. Demba Savage), Jesper Karlsson; Jasper Jalonen (55. Olli Jakonen), Simo Roiha, Albijon Muzaci.

PIF (4-3-3): Olli Hakanpää; Daniel Enqvist, Akim Sairinen, Frans Grönlund, Kasperi Nevä; Yoonis Muse, Tomas Hradecky (64. Ville Pirhonen), Matias Lahti (90. Samir Achkir); Benjamin Heikkinen (76. Niklas Rantanen), Gezim Voca (90. Paulus Kopperoinen), John Adolfsson (64. Gino Berg).

Erotuomari: Juho Nieminen.

Varoitukset: Taimi ja Pakkanen, TPS. Lahti ja Achkir, Piffen.

Lasse Virtanen

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Leipä-Suomi jakautuu itään ja länteen

Länsisuomalaiset leipoivat happamia ruisleipiä erillisessä pakarissa tai paistoivat leipää ulkouunissa pari kertaa vuodessa.

Suomalainen leipäkulttuuri juontaa juurensa historiasta, jossa Suomi jakautui leivän suhteen kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen.

Tullin esitutkinnassa noin 80 EU-pakotteiden alaista kuljetusta

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt noin 80 tapausta.

Uhanalainen apolloperhonen taantunut merkittävästi 20 vuoden aikana Saaristomerellä

Apolloperhonen.

Apolloperhosen määrä on pudonnut Saaristomerellä 2000-luvun alusta 2020- luvulle tultaessa alle puoleen. Raju lasku on hälyttävä uhanalaisen lajin kohdalla: Saaristomeren kansallispuisto on ollut apolloperhosen vahvinta aluetta Suomessa. Turun yliopiston ja Metsähallituksen yhteisen tutkimuksen tulokset on otettu heti käyttöön. Metsähallitus on käynnistänyt löydettyjen esiintymien lähisaarilla apollotoukkien ja -perhosten elinympäristöjen kunnostustyöt.

Junnila kutsui Etyjin parlamentaarikkojen uudistustyöryhmän Suomeen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kutsui yleiskokouksen uudistamista pohtivan työryhmän syksyllä Helsinkiin puhuessaan yleiskokouksen istunnossa Britannian Birminghamissa keskiviikkona.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Uudenmaankadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 5.–22. heinäkuuta osoitteessa Uudenmaankatu 5 b.

188-kukkavirtakulkue järjestetään jälleen elokuussa

Kansallismielisten liittouma ry järjestää elokuussa 188-kukkavirtakulkueen aikaisempien vuosien tapaan. Turussa kunnioitetaan lauantaina 20. elokuuta kello 12 Turun terrori-iskun uhrien lisäksi terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Marokkolainen mies murhasi Turun kauppatorilla kaksi naista 18.8.2017.

Teatteriopastuksia Suomen Joutsenen tyrskyisästä menneisyydestä

Suomen Joutsenen historia aukeaa heinäkuussa teatteriopastuksilla.

Museolaiva Suomen Joutsen viettää parhaillaan juhlavuottaan. Aurajoen alajuoksun maisemaa hallitsevan, valtameriä kiertäneen vanhan rouvan vesillelaskusta tulee elokuussa kuluneeksi 120 vuotta.

Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä, kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

Erno Sundberg.

Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

Kansanpuiston edustan vesiliikenteeseen rajoituksia Ruisrockin ajaksi, dronen lennättäminen kiellettyä

Rajoitukset koskevat merkityllä laivaväylällä ankkuroimista, pysäyttämistä ja uimista.

Lounais-Suomen poliisi rajoittaa vesiliikennettä Ruissalon Kansanpuiston edustalla Ruisrock-festivaalin ajan 8.–10. heinäkuuta. Dronen lennättäminen on kiellettyä alueella tapahtuman ajan.

DelSiTechille merkittävä lisenssisopimus amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Kunnossapitotyö sulkee ajokaistan Ratapihankadulla

Ratapihankadulla tehdään keskiviikkona 6. heinäkuuta kunnossapitotöitä Kuljettajankadun ja Käsityöläiskadun välillä kello 9–17.

Eurojackpotin potissa perjantaina tarjolla noin 82 miljoonaa euroa

Eurojackpotin tiistaina suoritetussa arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten perjantaina tavoitellaan noin 82 miljoonan euron päävoittoa.

Maaperätutkimus sulkee ajokaistan Helsinginkadulla

Maaperätutkimusta tehdään 6.–15. heinäkuuta Helsinginkadulla Pispalantien ja Hämeensillan välillä. Aiemmin aloitettu työ jatkuu. Työmaan kohdalla on yksi ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajettaessa.

Fossiilisen lämmityksen vaihtajia tuetaan 40 lisämiljoonalla, ELY-keskuksen avustus laajenee syksyllä maakaasulämmityksen vaihtajiin

Valtion vuoden toisessa lisätalousarviossa osoitetaan kuluvalle vuodelle 40 miljoonaa euroa lisää fossiilisesta öljy- tai kaasulämmityksestä pois vaihtaville pientalojen omistajille. Avustushaku avautuu maakaasulämmityksen vaihtajille syksyllä, ja avustusta voi hakea 7. huhtikuuta jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion 28. kesäkuuta.

Naantalin Kylpylä taltutti työvoimapulan

Sunborn-yhtiössä on tänä kesänä pyritty tekemään uudenlaisia ratkaisuja työvoimapulan parantamiseksi.

Naantalin Kylpylässä ei ole tänä kesänä kärsitty etenkin ravintola-alaa piinaavasta työvoimapulasta. Ratkaisuja tilanteeseen on haettu muun muassa räätälöidyistä työsopimuksista, perusteellisesta perehdytyksestä ja myös ulkomailta.

Urheilu

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.