Kliininen silmä sisätautien ja tehohoidon moniosaajalle

Kliinisellä silmällä palkittu erikoislääkäri Mikko Järvisalo. Kliinisellä silmällä palkittu erikoislääkäri Mikko Järvisalo. Kuva: Turun yliopisto

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta jakoi vuoden 2021 tunnustuspalkinnot. LT, dosentti, nefrologian erikoislääkäri Mikko Järvisalo sai Vuoden 2021 Kliinisen silmän, ja oppimateriaalin tuottajapalkinto myönnettiin anestesiologian Monivamma-EPA-erikoistumiskoulutukselle. Vuoden erikoislääkärikouluttajana palkittiin työterveyshuollon erikoislääkäri Kristiina Toivola. Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto myönnettiin Turun hyvinvointipalveluiden infektioiden torjuntayksikön ylilääkäri Jutta Peltoniemi.

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on jakanut 1990-luvulta lähtien tunnustuksia ansiokkaasta toiminnasta tutkimuksen, koulutuksen ja hallinnon saralla. Vuoden 2021 tunnustuspalkinnot luovutettiin maanantaina 29. marraskuuta.

– Tiedekunta sai jälleen useita hyvin perusteltuja esityksiä tunnustuspalkintojen saajiksi. Tänä vuonna tahdoimme huomioida palkinnoilla koronapandemiankin aikana tärkeää tehohoidon kenttää sekä toisaalta muuttuvaa erikoislääkärikoulutusta, kertoo lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pekka Hänninen.

Vuoden 2021 Kliinisen silmän tunnustuspalkinnon sai LT, dosentti, sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Mikko Järvisalo, joka työskentelee TYKSin teho-osastolla erikoislääkärinä.

– Järvisalo on kliinisesti harvinaislaatuisen pätevä lääkäri. Tehohoitolääkärit ovat klassisesti anestesiologeja ja paikoin teho-osastoilla ei ole sisätautitaustaisia lääkäreitä ollenkaan. Järvisalon tekninen osaaminen hoitotoimenpiteissä on vertaansa vailla ja hän on myös tieteellisesti erittäin ansioitunut, palkintoperusteissa todetaan.

Järvisalo väitteli ansiokkaasti palkitusta ateroskleroositutkimuksesta 2003 ja on sittemmin julkaissut yli 60 tieteellistä artikkelia. Järvisalolle myönnettiin kokeellisen sisätautiopin dosentuuri 2006 ja kliinisen sisätautiopin dosentuuri 2020 Turun yliopistossa.

Vuoden Kliininen silmä jaetaan vuosittain tunnustuksena erityisen onnistuneesta diagnostisesta, hoidollisesta tai hallinnollisesta toiminnasta tai nokkelasta keksinnöstä.

Vuoden 2021 Oppimateriaalin tuottajapalkinto myönnettiin TOTEKin (leikkaustoiminta, tehohoito, kivunhoito ja hengitystuki) monivamma-EPA:n suunnitteluryhmälle, johon kuuluvat LT, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Miretta Tommila, LL, DESA, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Matias Rantanen, LL anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Olli Vänttinen, LT, anestesiologian tehohoidon erikoislääkäri Riika Merivirta sekä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, LT, apulaisprofessori Timo Laitio.

Erikoislääkärikoulutuksen uudistus on edellyttänyt erikoisaloilta paljon kehittämistyötä ja jokainen erikoisala suunnittelee erikoisalakohtaisia suorituksia (EPA, entrustable professional activity). TOTEKissa näitä suorituksia on ryhdytty työstämään ahkerasti ja niitä on jo useampi valmiina.

– Monivamma-EPA on innovatiivinen ja monialainen koulutus- ja suorituskokonaisuus, joka koostuu Moodlessa tapahtuvasta ohjatusta verkkokeskustelusta, yksilö- ja ryhmätehtävistä, runsaasta opetusmateriaalista sekä simulaatiotentistä, palkinnon perusteluissa todetaan.

Anestesiologian erikoisalan lisäksi monivamma-EPA on suunniteltu suoritettavaksi neurokirurgian, gastrokirurgian ja traumatologian erikoisaloilla osana suoritusperustaista erikoislääkärikoulutusohjelmaa. Kurssin toteutukseen osallistuu edellä mainittujen alojen erikoislääkäreitä asiantuntijoina. Monivamma-EPA -verkkokurssi sekä siihen liittyvä simulaatiotentti pilotoitiin keväällä 2021. Pilottiin osallistuneet erikoistuvat lääkärit antoivat kurssista erittäin hyvää palautetta.

Oppimateriaalin tuottajapalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena erityisen ansiokkaasta työstä tiedekunnassa käytettävän oppimateriaalin kehittämisessä. Palkinnon suuruus on 1 500 euroa.

Vuoden 2021 erikoislääkärikouluttajana palkittiin työterveyshuollon erikoislääkäri Kristiina Toivola. Toivola on tehnyt pitkän uran työterveyshuollossa kouluttajalääkärinä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Toivola oli Turun yliopiston ensimmäinen työterveyshuollon kliininen opettaja vuonna 2005, kun työterveyshuollon erikoislääkärikoulutukseen tuli muutoksia muun muassa yksityisten toimijoiden tullessa mukaan erikoislääkärikoulutukseen, ja hän oli laatimassa yhteistyössä kaikkien yliopistojen kanssa valtakunnalliset kriteerit koulutusohjelmaan. Lääkärikouluttajan erityispätevyyden hän sai vuonna 2009. Hän on myös työnohjaaja, psykoterapeutti ja psykoterapian kouluttaja.

Toivola on ollut vahvasti mukana perustamassa Turkuun Pihlajalinnan kuntoutuspolia, jossa erikoistuvilla on mahdollisuus suorittaa työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen keskeisiä opintoja. Hän on myös yksi pääkirjoittajista Työterveyslaitoksen julkaisemassa kouluttajalääkärioppaassa Viisi hyvää kysymystä viikossa.

– Kristiina on kokenut kouluttaja, josta koulutettavat pitävät. Kristiinalla on monipuolinen ja huolehtiva ote erikoistuvista, ja hänelle on helppo esittää kysymyksiä. Hänellä on aikaa kuunnella ja neuvoa eteenpäin myös ammatillisesti vaikeissa tilanteissa. Kristiina pystyy myös perustelemaan niin ajankohtaisia kuin historiallisia asioita pitkän työterveyshuollon kokemuksensa kautta, palkinnon perusteluissa todetaan.

Turunmaan Duodecim-seuran palkinto Jutta Peltoniemelle koronapandemian vastaisesta työstä

Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinnon saajaksi valittiin LT, yleislääketieteen erikoislääkäri Jutta Peltoniemi. Peltoniemi toimii Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavana lääkärinä ja Turun hyvinvointipalveluiden infektioiden torjuntayksikön ylilääkärinä.

Peltoniemi on väitellyt lääketieteen tohtoriksi Turun yliopistosta 2006 aiheenaan Immuunivastetta muunteleva lääkehoito ja kokeelliset virusten aiheuttamat keskushermostoinfektiot. Yleislääketieteen erikoislääkäriksi hän on valmistunut vuonna 2015.

Turunmaan Duodecim-seura perustelee palkintoa erityisesti Jutta Peltoniemen työstä koronapandemiaa vastaan.

– Peltoniemen työ koronapandemian vastaisessa taistelussa on ollut vakuuttavaa ja vaikuttavaa.

Keväästä 2020 alkaen hän on luotsannut koronaepidemiaan liittyvää työtä Turun kaupungissa. Uusi ja yllättävä tilanne on osoittanut, että Peltoniemellä on kykyä sopeutua jatkuvasti muuttuvaan epidemiatilanteeseen, perusteissa todetaan.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaupan liikevaihto kasvoi 10,5 prosenttia marraskuussa

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa 10,5 prosenttia vuoden 2020 marraskuusta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, laski 0,6 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikilla kaupan päätoimialoilla.

Näkemyserot esiin - keinoja mielikuvien sijaan!

Lupaukset paremmasta ja mielikuvapolitiikka ovat vain sanoja. Ne eivät anna oikeaa tietoa millaisia ratkaisuja kukin kannattaa. Erot selviävät vasta kun keskustellaan keinoista, miten asiat hoidetaan. Siksi nyt pitää keskittyä keinoihin. Laivoranta vaatii.

Laivoranta haastaa keskustelemaan keinoista, joilla muutetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen suunta parempaan. Merkittävin este paremmalle on luottamusta rapauttava mielikuvapolitiikka. Mikään ei muutu kilpailemalla suosiosta lupauksilla, tai vastustamalla uudistuksia. Pelkät hyvät tavoitteetkaan eivät toteudu ilman tarvittavia keinoja. Turun tilanne on esimerkki tästä. Eripura ja kiistely keinoista johtaa siihen, ettei hyvään lopputulokseen päästä.

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä pääsi vuotamaan säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä Kaarinassa sunnuntaina iltapäivällä.

UMO Helsinki Jazz Orchestra konsertoi Great Voices -sarjallaan myös Turussa

Ola Onabulé.

UMO Helsinki Jazz Orchestran Great Voices -konserttisarja jatkuu ja saapuu myös Turkuun. UMOn solistina vierailee brittiläis-nigerialainen soullaulaja ja lauluntekijä Ola Onabulé . Konsertti on torstaina 24. maaliskuuta kello 19 Logomon Teatro-salissa.

Vakuudeton laina heti - Kilpailuta vakuudettomat lainat

Laina ilman vakuuksia tai takaajia auttaa tilanteessa, jossa ulkopuoliselle rahoitukselle on tarvetta, mutta vakuuksia tai takaajia ei ole saatavana. Vakuudeton laina voi tulla kyseeseen missä tahansa elämänvaiheessa tai -tilanteessa. Voit hakea vakuudetonta lainaa tarvitsemallesi summalle. Muista kuitenkin ottaa huomioon oma elämäntilanteesi. Ennen lainan ottamista luottoja kannattaa vertailla, sillä eri lainanmyöntäjien ehdot vaihtelevat ja kilpailuttamalla voit löytää mahdollisimman edullisen lainan omiin tarpeisiisi.

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa

Tuotannon työpäiväkorjattu muutos edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta, %.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi marraskuussa 4,2 prosenttia vuodentakaisesta. Marraskuun kausitasoitettu tuotanto nousi 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 4,7 prosenttia (aiemmin 4,3 prosenttia) edellisvuoden lokakuusta.

Turku kysyy asukkailtaan arvioita viimeistelyvaiheessa olevan kaupunkistrategian hyvinvointivaikutuksista

Turun kaupunki on julkaissut kyselyn, jolla haastetaan kaupunkilaisia miettimään, millaisia hyvinvointivaikutuksia päivitetyllä strategialla tulee olemaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun strategiavalmistelun yhteydessä tehdään päätösten vaikutusten ennakkoarviointi yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu ja siihen voi vastata Kerro kantasi -verkkopalvelussa 30. tammikuuta asti.

Aboa Vetus Ars Nova kehitti ja toteutti etäpalveluita

Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely Muista unohtaa kaikki esittelee taiteilijan 2010-luvun tuotantoa.

Arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova oli koronapandemian vuoksi alkuvuodesta suljettuna neljä ja puoli kuukautta – melko tarkalleen yhtä monta päivää kuin edeltäneenäkin vuonna. Vuoden aikana museokäyntejä museon arkeologiselle puolelle Aboa Vetukseen tehtiin 29 449 ja nykytaiteen puolelle Ars Novaan 26 033.

Loton potti nousee kymmeneen miljoonaan euroon, Piikkiöön 40 000 euron voitto Jokerista

Lotosta ei löytynyt kierroksella 2/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on kymmenen miljoonaa euroa.

Täyttä asiaa: Ilotulitusten aika on todellakin ohi

Suhtautuminen ilotulituksiin jakaa mielipiteitä.

Omikron-viruksen levitessä pitäisi muistaa aikaisempia koronasuosituksia, eli mennä kauppaan yksin. Usein näkee lasten juoksevan kaupassa ilman maskia jopa aivastelevan.

Palkkasumma kasvoi loppuvuonna 5,4 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli syys-marraskuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 5,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten syys-marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 0,2 prosenttia.

THL: Lasten koronarokotukset pääsemässä vauhtiin koulujen alettua

Suomessa on aloitettu 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli joulukuussa 2021 rokotuksia ikäryhmän lapsille, joilla on perustaudin hoidon tai muun syyn vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi rokotuksia suositeltiin 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö.

Kirjaston ja museoiden yleisötapahtumat peruttu, yksilöliikuntatiloja avataan Turussa

Turun pääkirjaston yleisötapahtumat on peruttu.

Aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemä päätös jatkaa rajoituksia Turun kaupungin vapaa-aikapalveluissa.  Käyttäjiä muistutetaan edelleen, että kulttuuri- ja liikuntapalveluihin ei saa mennä sairaana, flunssaisena tai karanteenin aikana. Kaikissa palveluissa edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluista kerätään mielipiteitä kyselyllä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sotepalvelujen strategian valmistelu etenee. Kaikille varsinaissuomalaisille on avattu avoin kysely. Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseksi halutaan kuulla tulevan hyvinvointialueen asukkaita.

Åbo Svenska Teater peruu kaikki esitykset tammikuun loppuun asti

Baskerville - aito Sherlock Holmes -arvoitus -näytelmän ensi-ilta siirtyy jälleen. Daniela Franzell (vas.), Amanda Nymanilla ja Samuel Karlsson.

Åbo Svenska Teater joutuu jälleen perumaan kaikki esitykset tammikuun loppuun asti. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uuden päätöksen (14.1.) rajoituksista covid-19 tartuntojen leviämisen taltuttamiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Rajoitukset ovat voimassa 28. tammikuuta asti. Valtioneuvoston asetus koronapassin hyllyttämisestä on voimassa 31. tammikuuta asti ja siksi teatteri ei käytännössä voi avata oviaan ennen 1. helmikuuta.

Sibelius-museon kävijämäärät nousivat hieman edellisvuodesta

Jouko Keto kuvasi ensimmäisessä Ruisrockissa ihmisiä ja festaritunnelmaa.

Sibelius-museo oli viime vuonna koronapandemian takia oli suljettuna yhteensä noin viiden kuukauden aikana. Tämän lisäksi aukioloajat pysyivät toista vuotta perättäin supistettuina ja keskimääräinen aukioloaika oli vuoden 2021 aikana vain noin 16 tuntia viikossa.

Rajoituksia jatketaan Naantalissa 28. tammikuuta saakka, lasten ja nuorten harrastustoiminta saa jatkua

Varsinais-Suomen huonontuneen koronatilanteen vuoksi on tarpeen jatkaa rajoitusten voimassaoloa Lounais-Suomen aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemän päätöksen mukaisesti. Rajoitukset ovat voimassa 16.–28. tammikuuta.

Urheilu

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Aati Marttinen vahvistaa TPS:n maalivahtiosastoa

Aati Marttinen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan pelaajasopimuksen maalivahti Aati Marttisen kanssa. 24-vuotias Marttinen siirtyy TPS:ään kasvattajaseurastaan Interistä, jossa pelasi 20 liigaottelua kausilla 2016–21. Marttinen täydentää TPS:n maalivahtiosastoa, jota tähdittää jo ennestään Ykkösen viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Jere Koponen .

Åboraakkeli: Kova palloilukevät (taas)

Jos ja kun omikron jyllää alkuvuodesta eri puolilla Suomea, on urheilu muun yhteiskunnan tavoin, jälleen kerran, melkoisen sekamelskan kynnyksellä. Alkuvuodesta on jo saatu epätoivottu uusintakierros vanhasta näytelmästä ”siirtoja, perumisia ja tyhjiä katsomoita”.

TPS:lle uusi ottelusiirto

TPS:n pelit jatkuvat ensi viikolla.

Alkuperäisen otteluohjelman mukaan TPS olisi kohdannut Mikkelissä Jukurit keskiviikkona 19. tammikuuta, mutta ottelu siirtyy pelattavaksi 8. maaliskuuta kello 18.30.

Johan Kotavuolle 700 syöttöä

Johan Kotavuo.

Turun Kristikan takamies Johan Kotavuo on ylittänyt 700 koriin johtaneen syötön rajan koripallon miesten 1. divisioona A:ssa. Rajapyykin ylittämisen myötä forssalaislähtöinen Kotavuo on myös sarjan kaikkien aikojen eniten koriin johtaneita syöttöjä antanut pelaaja. 25-vuotias Kotavuo on ehtinyt tahkota Suomen toiseksi korkeinta sarjatasoa kaudesta 2013–14 lähtien. Kristikassa hän on pelannut syksystä 2020 lähtien.

Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

Urheiluseuratoiminnassa vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä yleinen kuin varsinainen liikunnan harrastaminen. Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Rekisteröityneitä liikunnan harrastajia on suomalaisten urheiluseurojen piirissä noin 550 000 ihmistä. Salibandyssä yhden kauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.