TikTokista tuttu lohi-riisi-annos kuorrutetaan kewpie-majoneesilla
Videopalvelu TikTokista tutut reseptit ja trendit leviävät nopeasti ympäri maailman. Nyt uusimpana trendinä monet valmistavat kotona lohi-riisibowlia. Bowl sisältää lohta, riisiä, japanilaista kewpie-majoneesia, soijakastiketta, avokadoa ja kimchiä. Tulisemman maun ystävä lisää vielä lorauksen srirachaa.
Alkuperäisessä reseptissä käytettiin jääkaapin jämäriisiä ja lohta, jotka lämmitetään mikrossa meheväksi jääpalan avulla. Ensin kulhoon murustetaan lohi, ja sen päälle kylmä riisi. Annoksen keskelle laitetaan yksi jääpala, ja kulhon päälle leivinpaperi. 1–1,5 minuuttia mikrossa ja annos on mehevä ja valmis koristeltavaksi majoneesilla ja lisukkeilla.
Japanilaisten suosima Kewpie-majoneesi on maustettu riisiviinietikalla, sinappijauheella sekä merilevästä ja kuivatuista kaloista valmistetulla dashi-jauheella. Kewpie-majoneesi sopii kaikkeen mihin tavallinenkin majoneesi, ja sitä käytetään myös sushien koristeluun, vaikka se ei perinteisiin susheihin varsinaisesti kuulukaan. Japanilaiset lisäävät usein majoneesia myös okonomiyakiin, joka on pitsan tapainen perinteinen japanilainen munaruoka. Majoneesia käytetään Japanissa myös tavallisten pitsojen täytteenä.
Lohi-riisibowl
annos keitettyä riisiä
pala kypsennettyä lohta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kewpie-majoneesia
(1 tl srirachaa)
puolikas avokado
kimchiä
Murustele lohta kulhon pohjalle. Lisää annos riisiä. Jos otat lohen ja riisin jääkaapista, kokeile lämmittää annos jääpalan kera mikrossa. Lisää soijakastike ja sekoita. Koristele kewpie-majoneesilla, avokadopaloilla ja halutessasi srirachalla. Lisää vielä kimchiä. Tarjoile heti.
Henriikka Fingerborg