Nachot på svenska – sipsit, mäti ja ranskankerma ovat yllättävän kova yhdistelmä
Nacholautanen on meksikolainen texmex-klassikko, jossa on esimerkiksi lämpimiä tortillasipsejä, ranskankermaa, jauhelihaa, tomaattia ja muita herkkuja koottuna laakeaan astiaan. Nacholautasen voi koota myös ruotsalaisittain suositulla tavalla maalaisperunalastuista, mädistä, punasipulista, ranskankermasta ja tillistä.
Mäti tarjotaan kypsentämättömänä ja lisätään annoksiin vasta ihan lopussa. Mäti on klassinen blinien lisuke ja sopii sellaisenaan punasipulin, smetanan ja leivänkin kanssa tarjottavaksi. Mätiä voi käyttää myös mousseissa ja hyytelöissä. Eri kalalajien mätejä kannattaa kokeilla, sillä ne eroavat toisistaan sekä maun, koostumuksen, että ulkonäön puolesta.
Suomen arvostetuimman eli pienirakeisen muikunmädin huippusesonki on syksyllä. Väri vaihtelee järvittäin oranssinpunaisesta oranssinkeltaiseen. Mateenmäti on väriltään tummankeltaista, ja tämän erittäin pienirakeisen mateenmädin sesonki on kevättalvella. Suurirakeisen, väriltään oranssinpunaisen kirjolohenmädin sesonki on talvesta kevääseen. Kirjolohenmätiä saa myös kylmäsavustettuna. Pienirakeisen, oranssinkeltaisen siianmädin sesonki on syksyllä. Siianmätiä tuodaan Suomeen myös Kanadasta. Sammenmäti eli kaviaari taas on mätien aatelia.
Tämä ruotsalaistyylinen versio nacholautasesta toimii erinomaisesti illanistujaisissa, koti-illan herkkuna tai vaikkapa alkuruokana. Juomaksi sopii parhaiten kuivahko kuohuva tai samppanja.
Nacholautanen ruotsalaisittain
1 pussi maalaisperunalastuja
mätiä (esimerkiksi siianmätiä)
1 punasipuli
purkki crème fraichea
tuoretta tilliä
suolaa ja pippuria
Kuori ja pilko punasipuli pieneksi. Kokoa isolle lautaselle tai laakealle vadille maalaisperunalastuja, ja lusikoi päälle mätiä ja crème fraichea. Koristele pilkotulla punasipulilla ja tuoreella tillillä ja halutessasi rouhaise joukkoon hieman suolaa ja pippuria. Tarjoile heti kuohuvan kera.
Henriikka Fingerborg