Somehitiksi noussutta kuplateetä saa nyt Turustakin
Viime vuosina sosiaalisessa mediassa on näkynyt kuvia teejuomista, joiden pohjalla on mustia palleroita. Juoman nimi on bubble tea, tai boba tea. Se on saanut nimensä bobaksi kutsutuista mustista palleroista, jotka tehdään maniokkikasvista saatavasta tapiokasta. Suomeksi boba tea vääntyy kuplateeksi.
Kuplateetä voidaan tehdä kahdella eri tavalla: maitoon tai hedelmämehuun. Ne sekoitetaan vihreän, mustan tai oolongteen kanssa ja kaadetaan läpinäkyvään lasiin palleroiden päälle. Kuplatee tarjoillaan yleensä kylmänä ja jäillä, mutta maitoon tehty tee voidaan tarjota myös lämpimänä. Maitoon tehdyn kuplateen pinnalla voi olla myös vaahdotettua maitoa tai tuorejuustoa. Tapiokasta tehtyjen palleroiden lisäksi on olemassa mehulla täytettyjä palleroita, jotka poksahtavat suussa. Niiden kuori on geelimäinen ja se tehdään sferifikaatioprosessilla, jonka avulla nesteestä voidaan tehdä palloja.
Kuplatee on kotoisin Taiwanista. Se kehitettiin 1980-luvun lopussa ja tuli 1990-luvulla suosituksi Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin kuplatee levisi 2000-luvulla, kun ensimmäiset taiwanilaisten siirtolaisten perustamat bubble tea -kahvilat avautuivat Kaliforniassa 2000-luvun vaihteessa. Maailmanlaajuiseen suosioon kuplatee nousi vasta 2010-luvun lopulla sosiaalisen median myötä.
Nykyään kuplatee on ilmiö, jonka voi löytää juomien lisäksi muun muassa karkeista ja kasvonaamioista.
Viime joulukuussa avautui ensimmäinen turkulainen kahvila, jossa myydään kuplateetä. Sen nimi on Bokacha ja se löytyy Brahenkadulta. Sen lisäksi Suomessa on kaksi muuta kuplateepaikkaa Helsingissä.
– Monet tulevat tänne Bokachaan ja ihmettelevät, mitä kuplatee oikein on, sanoo Bokachan omistaja Uyen Le.
Suomessa kuplatee on vielä aika tuntematon ilmiö. Siitä ovat kuulleet enimmäkseen nuoret sosiaalisen median kautta.
– Sittemmin myös vanhempia ihmisiä on alkanut käydä Bokachassa kokeilemassa kuplateetä, Le kertoo.
Vietnamilainen Le muutti Suomeen opiskelemaan vuonna 2014.
– Vietnamissa me juomme kuplateetä ainakin kerran päivässä. Se on meille vähän kuin kahvi suomalaisille, kertoo Le.
Kun Vietnamissa puhutaan kahville menemisestä, se tarkoittaa kuplateen juomista yhdessä ystävien kanssa. Suomeen muutettuaan Le ja hänen vietnamilainen ystävänsä tekivät ensin kuplateetä kotona ja maistattivat sitä suomalaisilla kavereillaan. Näiden kannustamana Le ja hänen ystävänsä avasivat Bokachan.
Bokachassa on myös kahvimenu ja tavallista teetäkin saa, jos ei uskalla maistaa kuplateetä. Useimmat juomat saa myös gluteenittomina ja vegaanisina.
Elli Kummala



















