Kasvot sileiksi ilman veistä
Täyteainehoidot ja botoxpistokset ovat kauneudenhoidossa yhä arkipäiväisempiä niin naisilla, kuin miehilläkin. Niillä kasvoja voidaan muokata, täyttää ja siloittaa ilman veistä. Yhä nuoremmat turvautuvat botoxiin jo ennaltaehkäisevästi, jotta syviä ryppyjä ei pääse muodostumaan. Täyteaineista ja botoxista puhuttaessa monella menevät kuitenkin puurot ja vellit sekaisin, sillä ne tarkoittavat täysin eri asioita. Myös hoitopaikkaa valitessa kannattaa olla tarkkana, koska täysin riskittömiä nämäkään aineet eivät ole.
Botoxilla on lihaksia rentouttava ja siten ihoa siloittava vaikutus. Rentouttavan vaikutuksensa vuoksi sitä käytetään laajasti sairauksien hoidossa kuten migreeniin, hampaiden narskutteluun, kainaloiden liikahikoiluun ja dystonioiden aiheuttamiin lihaskouristuksiin.
Täyteaineet taas ovat useimmiten meidän omassa kehossammekin olevaa ainetta, hyaluronihappoa. Aine poistuu kehosta vähitellen muuttumalla vedeksi ja hiilidioksidiksi, ja katoaa virtsan mukana. Toisin kuin lihaksia rentouttavalla botoxilla, hyaluronihapolla muokataan kasvojen piirteitä täyteläisemmiksi.
Turkulainen plastiikkakirurgi Furkat Mansurow kertoo, että täyteaineilla pyritään tasoittamaan ihon ryppyjä ja poimuja, arpia ja ikääntyessä kasvojen laskeneita alueita. Sillä voidaan myös muotoilla kasvoja ja häivyttää epäsymmetrisyyttä, esimerkiksi nenänselkää saadaan suoristettua ja muotoa muokattua ilman veistä.
– Useimmiten nuoremmat asiakkaat haluavat korostaa huulien reunaa, sekä muotoilla ja täyttää huulet täyteläisemmiksi. Nuorilla täytetään myös sibeliusryppyjä, suupielten välisiä nasolabiaalijuonteita, suoristetaan nenänselkää, täytetään poskipäitä tai korostetaan leukalinjaa, Mansurow täsmentää.
Iäkkäämmät asiakkaat toivovat apua edellämainittujen lisäksi muun muassa suupielten juonteisiin sekä silmien sivujuonteisiin, eli harakanvarpaisiin.
– Iäkkäämmille asiakkaille teen paljon kyynelurien täyttöä, poskipäiden- ja kulmakarvojen kohotusta, sisään painuneiden ohimoiden tasoitusta, leukalinjan siloitusta, kämmenselkien volymisointia, sekä dekoltee-alueen tasoitusta.
Nykypäivänä käytetään enimmäkseen elimistössä häviäviä täyteaineita. Monella on kuitenkin mielessään kauhukuvia vanhanaikaisista täyteaineista, kuten parafiinista ja silikonista. Mansurow kertoo näiden kuitenkin jääneen historiaan, sillä komplikaatiot ovat näitä aineita käytettäessä valitettavasti yleisiä.
– Täyteaineet pysyvät pitkään kudoksissa riippuen koostumuksesta, käytetystä valmisteesta ja laittajasta, mutta yleensä kuudesta kuukaudesta puoleentoista vuotta. Nenässä jopa viisi vuotta.
Päivittäin täyteainehoitoja tekevä plastiikkakirurgi kertoo, että täyteaineet, kuten botuliinitoksiinipistoksetkaan eivät ole täysin riskittömiä. Mustan pörssin täyteaineitakin on markkinoilla, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, infektioita, kudoskuolion tai kapseloitumisen. Ammattitaitoisissa käsissä asiakas on turvassa.
– Yhä useammin plastiikkakirurgille tullaan hoitamaan komplikaatioita, kuten paiseita, infektioita ja ihokuoliota. Siksi kysynkin, kannattaako täyteaineita laittaa paikassa, jossa pistäjällä ei ole asiantuntemusta, koulutusta, anatomian ja kudoksien tuntemusta? En antaisi kenenkään pistää itseäni, jos kyseessä ei olisi erikoislääkäri tai plastiikkakirurgi, Mansurow toteaa.
Kokenut plastiikkakirurgi haluaa muistuttaa, että aikaa varatessa kannattaa olla tarkkana.
– Jos hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ole skeptinen. Täyteainepistokset voivat olla kalliita, mutta asiantuntijalla voi saavuttaa luonnollisia, kauniita ja turvallisia tuloksia. Plastiikkakirurgit käyttävät yleensä Suomessa FDA:n hyväksymiä luvallisia ja turvallisia täyteaineita. Ei kannata epäröidä, vaan kysyä koulutuksesta, sekä sertifikaateista varmistaaksesi turvallisen hoidon.
Henriikka Fingerborg