Aperol Spritz on someajan drinkkitähti
Italialaiset Barbierin veljekset aloittivat Aperolin valmistuksen Venetsian lähellä sijaitsevassa Padovan kaupungissa vuonna 1919. Tämä raparperia, appelsiinia ja yrttejä sisältävä juoma muistuttaa jonkin verran milanolaista Campari-serkkuaan, jonka maailmanvalloitus alkoi jo huomattavasti aikaisemmin. Tähän kuvaan sopiikin hyvin, että vähän kuin isoveljen asemassa oleva Campari Group osti Aperolin jo vuonna 2003.
Aperol Spritz -drinkki jalostui 1950-luvulla, kun aperitiivi sai seurakseen proseccoa ja soodavettä. Se oli suhteellisen suosittu vaihtoehto perinteiselle valkoviinin ja soodaveden sekoitukselle. Aperol Spritz oli kuitenkin siihen aikaan vain yksi drinkki muiden joukossa.
Varsinaisen renessanssin se koki kesällä 2018, eikä ihan sattumalta. Aperolia markkinoitiin maailmalla armottomalla vimmalla, kun tajuttiin sen kuvaukselliset ominaisuudet. Esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoilla sen myyntiluvut kasvoivat vuodessa lähes 50 prosenttia.
Lopusta huolehtikin sitten sosiaalinen media. Kun kesäiset Aperol Spritz -kuvat alkoivat sinkoilla ympäri maailman, tuli juomasta hitti ihan joka puolella. Eikä ihme. Oranssia hehkuvan paukun estetiikka sopii täydellisesti kauniiden kuvien maailmaan. Kaiken kukkuraksi drinkki maistuukin ihan kohtuulliselta.
Aperol Spritz -ilmiö ei jäänyt yhden kesän mittaiseksi, vaan aika lailla sama meno jatkui myös menneenä kesänä.
– Vaikka se onkin leimallisesti kesäjuoma, niin sitä menee edelleen ihan hyvää tahtia. Syykin on selvä, kyseessä on oikeasti hyvä drinkki, turkulaisen Bar Inton omistaja Timo Kauppinen painottaa.
Aperol Spritzin tekemiseen liittyy muutama tarkka sääntö. Aidossa Aperol Spritzissä on puolet proseccoa ja toinen puolikas jakaantuu niin, että siitä on 2/3 Aperolia ja 1/3 soodaa. Alkoholien keskinäinen suhde on tarkka, mutta annostelemalla hieman soodaa voi hakea sitä täydellistä väriä.
Juoma tehdään kookkaaseen viinilasiin, johon lyödään tarpeeksi jäitä ja koko kaunistuksen väri tulee nimenomaan itse Aperolista. Appelsiinin siivu on myös aivan olennainen osa juomaa. Juoman kotimaakunnassa, Venetossa, drinkkiin voidaan lisätä myös oliivi.
– Pitää olla tarpeeksi jäitä, jotta juoma pysyy riittävän kylmänä. Soodavettä ei saa olla missään nimessä liikaa, sillä sen mukana haihtuu kaunis väri ja kärsii maku. Ja tosiaan appelsiinia, eikä esimerkiksi sitruunaa, Kauppinen opastaa.
– Raaka-aineiden laadulla on iso merkitys, eikä esimerkiksi hyvää proseccoa kannata ohittaa jollain halvalla kuohuviinin litkulla, hän vielä muistuttaa.
Heikki Möttönen