Suolaisen suloinen vispattu fetadippi sopii myös leivän päälle
Vispattu, ihanan suolainen fetadippi tuoreilla yrteillä maistuu kesällä. Se sopii niin levitteeksi, dippailuun kuin suolakeksienkin päälle. Herkullisen fetajuuston juuret ulottuvat aina antiikin Kreikkaan. Fetajuustosta on mainintoja jo kreikkalaisessa mytologiassa ja joidenkin kirjoitusten mukaan fetaa muistuttavaa juustoa valmistettiin Välimerellä jo 800-luvulla ennen ajanlaskun alkua.
Aito ja oikea fetajuusto valmistetaan pääsääntöisesti lampaanmaidosta. Vuohenmaidon osuus saa olla korkeintaan 30 %, eikä lehmänmaitoa ole mukana lainkaan. Fetajuustossa on ainutlaatuinen maku, joka juontaa lampaiden syömästä ravinnosta. Kreikassa lampaat syövät paljon villiyrttejä esimerkiksi rosmariinia, timjamia ja meiramia. Siksi tässä reseptissä käytetään siis aitoa fetajuustoa, eikä salaattijuustoa.
Vispattu fetadippi
1 rkl pilkottua tuoretta basilikaa
1 rkl pilkottua tuoretta timjamia
1 valkosipulinkynsi
puolikas sitruuna
1 rkl pilkottua tuoretta oreganoa
4 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 dl tuorejuustoa
200 g fetajuustoa
suolaa ja pippuria
Ota tuorejuusto ja feta jääkaapista lämpimään noin tunniksi ennen dipin valmistamista. Pilko yrtit. Murenna feta ja laita juustot tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää muut ainekset joukkoon ja sekoita, kunnes seos on valmista. Tarjoile heti tai laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua muutamaksi tunniksi. Lorauta pieni tilkka oliiviöljyä dipin päälle ja koristele tuoreilla yrteillä.
Henriikka Fingerborg