Täysjyvä, kuitu ja kokojyvä eivät ole samoja asioita
Lähes puolet (49 %) suomalaisista uskoo syövänsä tarpeeksi täysjyvää, vaikka jopa 85 prosenttia ei tiedä, kuinka paljon sitä tulisi saada päivittäin. Enemmistö (73 %) kokee täysjyvän syömisen tärkeäksi, mutta se hämmentää, mistä täysjyvää voi saada ja mitä hyötyä siitä on.
Tiedot selviävät Nestlén aamiaismurojen valmistajan Cereal Partners Worldwiden (CPW) teettämästä maailmanlaajuisesta kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista tietää täysjyvän sisältävän runsaasti kuitua (55 %) ja olevan hyväksi ruuansulatukselle.
Osalla suomalaisista on virheellistä tietoa täysjyvän lähteistä. Lähes joka kymmenes (9 %) olettaa, että täysjyvää saa banaaneista. Sitä arvellaan saatavan myös valkoisesta leivästä (12 %), siemenistä (13 %) tai pähkinöistä (9%).
– Etenkin kuitu ja täysjyvä sekoitetaan helposti. Täysjyvätuotteista saa toki tyypillisesti runsaasti ravintokuitua, mutta myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Täysjyvän vähäinen kulutus on kuitenkin maailmanlaajuinen ongelma, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo.
Myös kokojyvä ajatellaan usein täysjyvän synonyymina, vaikka kyse on eri asiasta: Kokojyvätuotteissa kokonaisia jyviä käytetään usein koristeina tai maun tai rakenteen vuoksi. Itse tuote voi olla leivottu esimerkiksi valkoiseen jauhoon, jolloin jyvien osuus ei ole kovin korkea.
Tiedonpuute täysjyvän terveyshyödyistä (40 %) ja lähteistä (26 %) näyttävät olevan merkittävimmät syyt siihen, miksi suomalaiset eivät syö riittävästi täysjyvää.
– Kyselytutkimus osoittaa hyvin, että suomalaiset tarvitsevat lisää tietoa täysjyvästä ja sen saannista. Me Nestléllä olemme viimeisen kymmenen vuoden ajan kehittäneet aktiivisesti muun muassa aamiaismuroja: Olemme jatkuvasti lisänneet täysjyvän määrää näissä tuotteissa. Nestlén tavoitteena on vähentää tuotteistamme maailmanlaajuisesti viisi prosenttia sokeria, kymmenen prosenttia suolaa ja kymmenen prosenttia kovaa rasvaa vuoteen 2020 mennessä, Nestlén johtava elintarvikelainsäädännön asiantuntija Ulla Luhtasela kertoo.
Täysjyvä merkitsee kaikkia jyvän osia. Toisin kuin viljajalosteissa, kaikki kolme osaa on säilytetty. Täysjyväviljavalmisteissa on vähemmän energiaa kuin valkoisesta viljasta valmistetuissa elintarvikkeissa.
Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti kuitua, ja täysjyväviljan ravintoainetiheys on suurempi kuin valkoisen viljan. Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin kuusi annosta naisille ja noin yhdeksän annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa.
Annos tarkoittaa desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.
Vaihda valkoinen leipä, riisi tai pasta täysjyväisiin vaihtoehtoihin. Lisää lounaaseen tai illalliseen annos täysjyvää täysjyväleivän, -pastan tai -riisin muodossa.
Vaihda murot täysjyvää sisältäviin muroihin. Suosi tuotteita, joiden pakkausmerkinnöissä mainitaan nimenomaan täysjyvä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)