Kuutamokiisseli on 1950-luvun unohdettu herkku
Kiisseli on suotta kadonnut suomalaisten ruokapöydistä 2000-luvulla. 1950-luvun suosikki oli maitopohjainen kuutamokiisseli, joka koristeltiin hillonokareella. Monessa perheessä kuutamokiisseliä syötiin ainoastaan sunnuntaisin jälkiruoaksi ja moni muistaakin sen suurena herkkuna. Usein kiisseli tarjoiltiin laakeasta vadista, koristeena pieniä nokareita puolukka- tai vadelmahilloa. Kiisseli oli sopivan paksua ja kermaista lusikoitavaksi isolla lusikalla kuppeihin.
Kuutamokiisseli valmistuu todella helposti ja usein aineksetkin löytyvät keittiön kaapeista. Sokeria, keltuaisia, perunajauhoja, täysmaitoa ja vaniljasokeria sisältävän kiisselin ainekset mitataan kattilaan, sekoitetaan ja kiehautetaan levyllä. Kun seos alkaa saostua, se nostetaan liedeltä ja jäähdytetään. Ja näin kiisseli on valmista nautittavaksi minkä tahansa hillon kera. Moni pitää pehmeän kiisselin ja kirpsakan puolukan yhdistelmästä. Nykyversion voi laittaa esille kauniisiin annosmaljoihin ja maidonkin voi korvata vegaanisella vaihtoehdolla.
Perinteisen ohjeen mukaan gluteeniton kuutamokiisseli sopii useimmille vieraille sellaisenaankin, koska se sisältää ainoastaan perunajauhoja.
Kuutamokiisseli
0,5 dl sokeria
4 keltuaista
1 rkl perunajauhoja
5 dl täysmaitoa
vaniljasokeria maun mukaan
hilloa
Sekoita kattilaan keskenään sokeri, keltuaiset, perunajauhot ja kylmä maito. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saostua. Nosta kattila heti liedeltä ja jäähdytä kiisseli. Mausta vaniljasokerilla. Tarjoile hillon kera.
Henriikka Fingerborg