Aasian aromit valtaavat Turun seudun vanhoja grillejä
Kuninkojantien Mekong lienee yhä monelle turkulaiselle tuttu grilli-kahvilana, kuten moni muukin muinainen nälkäisten raksamiesten kioski. Nyt ne ovat aasialaisia lounasravintoloita, kuten Mekongin lisäksi Halisten Jolari Thai Food ja Raision Kuninkojan T & T Viet Food. Tilaus kaikilla mausteilla onnistuu tänäkin päivänä. Chilin, valkosipulin ja inkiväärin liitto ei kaipaa rinnalleen enää sinappia ja kurkkusalaattia.
– Välillä kysytään yhä munkkia, pullaa ja makkaraa, mutta kahvia saa, nauraa Mekongin työntekijä Tu Vingh Li kuppia ojentaen.
Turkulaisten makumuisti ei petä. Li kertoo, että seudulla on muutamakin entinen grilli. Ruokakulttuurin ja koronapandemiankin mullistuksessa on tarjonta vaihtunut.
Vielä muutama vuosi sitten Raision puolella toiminut Kuninkojan grilli tunnettiin aiemmin Sällin grillinä. Nyt sen rasvakattiloissa kypsyy T & T Viet Foodin kevätkääryleitä.
Mekongilla on huomattavasti pidempi historia, sillä grillikiinteistössä on toiminut aasialainen ravintola jo parikymmentä vuotta. Pitkä on myös lounasaika, joka kestää jopa kuuteen asti. Annoksia todella kuluu.
– Yleensä lounas on kolmeen asti, mutta meillä kuuteen. Se on helpompaa meillekin. Lounaassa täytyy olla nopea, Li hymyilee.
Peking-kana on Mekongin suosituin lounasannos, ja mutta kaikki ovat Lin mukaan hyviä. Hintaan kuuluu myös lounaskahvi. Pienin 8,80 euron hintainen annos on sekin lautasen kokoinen lisukesalaatteineen. Täysi terassi lunastaa lupauksensa, joten ei ihme, että entisen grillin ovi käy.
– 150 annosta teemme lounasta päivässä. Meillä on täällä kolme työntekijää, Li kertoo suvantohetkenä, jolloin avokeittiössä valmistetut annokset on syöty pois tai viety mukaan.
Mekongissa asiakkaat eivät ainakaan haastatteluhetkellä keskity toistensa kanssa jutteluun, vaan syömään herkkulautaset tyhjiksi. Lillä riittää kuitenkin päivittäin juttuseuraa.
– Joka päivä on samanlaista. Juttelen asiakkaiden kanssa niin kuin sinun. Kiireaikaan ei voi vastata mitään, mutta välillä voi. Parasta täällä on mukavat asiakkaat, Li hymyilee.
Vaikka Li on työskennellyt Mekongissa vasta pari vuotta, hänellä on pitkä historia ravintola-alalla.
– Olen tehnyt paljon töitä ravintoloissa ja aasialaisten elintarvikkeiden maahantuonnin parissa. Aiemmin meillä oli thaimaalainen ja kiinalainen ravintola Turun keskustassa, mutta myimme sen pois sukulaiselle, Li kertoo.
– Itsellä oli jo paljon töitä, hän kipaisee takaisin keittiöön.
Seuraava asiakas on saapunut entiselle ”snägärin” luukulle hakemaan take away -tilausta. Nyt neonkeltaisiin pukeutuneet herrat ovat turinasta päätellen löytäneet toisensa. Asiakasvirtaus on jatkuva. Mistä heitä riittää?
– Täällä käy paljon kanta-asiakkaita. On paljon ihmisiä töissä täällä eri liikkeissä, ja Gigantista ja K-raudasta tulee asiakkaita. Menee hyvin matkan varrelta, Li iloitsee.
Perinteisiäkin grillejä Turun keskusta-alueen ulkopuolelta löytyy vielä, kuten Latenportti Pansiossa ja Päivin grilli Itäharjulla. Siellä lymyilee myös moottoriurheilijoiden suosima Itäharjun grilli. Muista ilmansuunnista löytyvät esimerkiksi Länsi-Grilli, Liisan grilli ja Pajamäen kioski.
Vaikuttaa siltä, että nykyisten ja entisten grillien sijainnit ovat hyvin kansalaisten tiedossa. Vaikka valikoima vaihtuu, asiakkuus jää.
Eveliina Portnoj