Brahenkadulle avautui kreikkalaisia herkkuja myyvä puoti
Eleni Panagopoulou muutti Suomeen neljätoista vuotta sitten työskennelläkseen setänsä omistamassa kreikkalaisessa ravintolassa Itäisellä Pitkäkadulla. Kun setä jäi eläkkeelle ja muutti takaisin kotimaahan, Kreikkaan, tuli Panagopouloun vuoro avata Turkuun aito taverna.
Panagopouloun ensimmäinen oma ravintola oli Kalimera Turun keskustassa. Nyt jo neljä vuotta Hämeenkadulla sijainneen Afrodite-ravintolan lisäksi on Brahenkadulle syyskuun alussa ilmestynyt samanniminen kreikkalainen minimarket, jotka Panagopoulou omistaa yhdessä puolisonsa Christos Kotsokolosin kanssa.
Sekä ravintolan että kaupan valikoimasta löytyy monenlaisia eksoottisia herkkuja.
Afrodite-taverna avattiin ensimmäisenä koronakesänä, mutta haastavasta aloitusajankohdasta huolimatta asiakkaat ovat löytäneet paikan. Pieni ja kodikas taverna on sisustettu perinteiseen tyyliin sinivalkoruudullisin pöytäliinoin. Hyväntuulinen henkilökunta kommunikoi keskenään kreikaksi, ja taustalla soi kreikkalainen iskelmä. Ihan kuin olisi Kreikassa.
Panagopoulou on kotoisin Peloponnesoksen niemimaalta Patran kaupungin läheltä, jossa hänen perheellään on oliivifarmi. Suoraan Panagopouloun kotitilalta Turkuun tulevaa extra virgin -oliiviöljyä käytetään Afroditen keittiössä kaikessa ruuanlaitossa, ja sitä myydään asiakkaille myös mukaan sekä suoraan tavernasta että uudesta kaupasta.
Muutenkin kreikkalaiset raaka-aineet ovat ravintola-alaa Turun ammatti-instituutissa opiskelleen Panagopouloun ruuanlaiton ydin. Vain vihannekset ovat suomalaisia, kertoo Panagopoulou. Afroditen keittiössä kaikki valmistetaan ja maustetaan alusta asti itse.
Ruokakaupasta asiakkailla on nyt mahdollisuus ostaa kreikkalaisia elintarvikkeita kotiin maisteltavaksi ja itse kokattavaksi. Avajaisviikonloppuna myymälässä kävi paljon asiakkaita, ja eniten myytiin oliiviöljyä ja fetajuustoa.
– Niiden lisäksi valikoimassa on muun muassa mausteita, tirokafteria eli fetadippiä, papuja, pinaattia, pakastettua gyroslihaa, keksejä ja makeisia sekä Fix-olutta, Panagopoulou luettelee.
Gyros on vartaassa grillattua, ohuiksi siivuiksi leikattua possunlihaa. Se ja muutkin grilliruuat ovat mussakan lisäksi Panagopouloun mukaan Afrodite-tavernan ruokalistan suosituimpia annoksia.
Myös Panagopouloun kotona Turussa syödään perinteistä kreikkalaista kotiruokaa. Panagopouloun oma suosikkiannos on pastitsio, joka on kreikkalainen versio makaronilaatikosta.
– Suomalaisista ruuista meidän perheen ehdoton suosikki on lohikeitto. Syömme sitä kerran viikossa! kertoo Panagopoulou.
Maria Helstola