Bageri Å:ssa tuoksuvat kivimyllyn jauhamat herkut
Kahvilakäynnille Kakolassa on juuri nyt erityisen hyvä syy koska leipurimestari Maija Pääkkösen ja leipuri-kondiittori Mari Heikkurisen Bageri Å on valittu kahdeksanneksi Suomen 30 parhaan kahvilan listalla.
Kahvialan ammattilaiset ja baristat järjestivät äänestyksen vuosittaisessa Helsinki Coffee Week -tapahtumassa.
Suomen parhaan kahvilan arvonimen sai helsinkiläinen Kaffa Roastery. Kakolan viihtyisä Bageri Å sai sijoituksellaan mainetta ja kunniaa nyt myös Turun ulkopuolella.
Bageri Ån kahvista vastaa Samuli Pääkkösen yhden miehen yritys Frukt Coffee Roasters Oy. Se tuo Kakolaan lisää paikallisväriä omine paahtimoineen. Pääkkönen hankkii kahvin pienissä erissä suoraan ilman välikäsiä. Kahvi jauhetaan kahvilassa.
Bageri Å:n leivonnaiset tehdään hapanjuureen. Myös croissantit leivotaan tavalla, jota konditoriakoulussa pidettiin mahdottomana toteuttaa; hapanjuureen ja pitkään viileässä nostattaen. Mutta onko pakko noudattaa leipomisen lakeja, kun lopputulos on herkullinen?
– Leivomme kaiken hapanjuureen ilman teollista hiivaa ja kaikki raaka-aineemme perustuvat kestävän kehityksen ajatukseen. Sopimusviljelijämme ovat Heikkilän luomutila Paattisilla ja Överängs Kvarn Ab Ahvenanmaalla, kertoo Pääkkönen.
Ihmiset tuntevat jo hyvin speltin. Se on alkuvehnää, kuten Pääkkösen kullanväriseksi ja paahteisen makuiseksi luonnehtima einkorn ja punertavan ruskea emmer. Kukin näistä antaa leivonnaisiin oman täysin erotettavan makunsa.
Leivonnaisten tuoreuden ja ravinteikkuuden takaa sekin, etteivät viljat seiso säkeissä, ne jauhetaan kahvilan omassa kivimyllyssä. Eikä leivonnaisten säilyvyyttä tarvitse varmistaa lisäaineilla, koska ne myydään suoraa asiakkaille.
Bageri Ån kantavana ideologiana on muuttaa omalla esimerkillään ruoka-alaa ja saada ihmiset ajattelemaan enemmän kuluttamista. Pääkkönen sanoo kymmenen vuotta ammatikseen leiponeena fokuksensa olevan yhä vahvemmin luonnonmukaisuudessa. Hän toivoo ihmisten ajattelevan sitä mistä ruoka tulee, missä se kasvaa, kuka sen viljelee.
– Pitää kyseenalaistaa ruokien alkulähteitä. Mistä tulevat raaka-aineet, kuka niistä hyötyy. Omilla arkisilla teoilla voi vaikuttaa maapallon tilaan, Pääkkönen kannustaa.
Kahvilassa on 35 asiakaspaikkaa, kesällä ulkona 45 paikkaa lisää. Pääkkösen ja Heikkurisen eli Maijan ja Marin lisäksi leipomossa hääri kolme muutakin työntekijää: kaksi leipuria ja yksi asiakaspalvelija-barista. Viikonloppuisin tarvitaan usein avuksi osa-aikaisia työntekijöitä.
– Eniten kahvilatyössä innostavat asiakaskohtaamiset. Monet vakioasiakkaat ovat tulleet tuttaviksi vuodesta 2019 jolloin aloitimme. Lapsiasiakkaat ovat kasvaneet tässä silmien alla ja se on ollut merkityksellistä nähdä, Pääkkönen hymyilee.
Jos Kakolanmäki on kaukana omilta reiteiltä voi Suomen kahdeksanneksi parhaan kahvilan, Bageri Ån, leivonnaisiin ja kahviin tutustua myös Turun uudistetulla joulutorilla 25. marraskuuta alkaen.
Merja Marjamäki