Junanvaunussa ravintolaa pitävä Janne Hiltunen nauttii vaativammistakin projekteista
– Vain hullu ostaa vanhan junanvaunun ja tekee siitä baarin, nauraa kesällä Logomon viereen avautuneen Tåget-baarin yrittäjä Janne Hiltunen.
Päähänpisto oli nopea, mutta nopeasti se ei toteutunut. Pitkään hän omien sanojensa mukaan kiusasi VR:n työntekijöitä ennen kuin hän sai kaipaamansa yhteydenoton.
– Tiesin, että tuossa ratapihalla oli muutama vanha junanvaunu, jotka olivat menossa romuttamolle. Yhtenä päivänä minulle soitti kiukkuinen mies VR:ltä, että mihin minä junanvaunun tarvitsen.
Baarin perustaminen ei ollut ensimmäinen ajatus. Hän oli perustamassa panimoa, mutta Putinin hyökkäys Ukrainaan torpedoi suunnitelmat, sillä Hiltusen käyttämät lasipullot tulivat Ukrainasta. Piti keksiä muuta.
– Olen aina ollut puuhailija, jolla pitää olla projekteja. Vähän sellainen Pelle Peloton. Olen esimerkiksi kunnostanut kotimme aivan alusta lähtien, mutta täytyy sanoa, että se oli pieni projekti tähän verrattuna.
– Olen myös ollut toisinaan aika nopea käänteissäni. Siitä on rakas vaimoni saanut joskus kärsiä. Tämän vaununkin ostin ensin ja kerroin hänelle vasta sen jälkeen. Ihan kaikki eivät ehkä olisi iloisia, kun saavat puhelinsoiton ”hei rakas, ostin junanvaunun”, mutta ehkä hän on tottunut, kun olemme olleet yhdessä niin pitkään.
Hiltunen on syntynyt Ruotsissa, jossa hän ehti nuorempana tehdä kaikenlaista muun muassa rakennusalalla. Ruotsista hän muutti Suomeen 2002. Suomeen muutettuaan hän meni töihin laivalle, jossa vierähti parikymmentä vuotta. Ura merillä päättyi koronaan.
– Aina olen ollut yrittäjähenkinen. Yksi tämän työn parhaista puolista on, että saan päättää ihan itse, miten asiat teen. Se on asia, johon laivalla väsyin. Oli rasittavaa selittää maissa oleville ihmisille, miksi joku hieno uusi suunnitelma ei käytännössä laivalla toimi.
Erikoisuutensa takia Tåget sai kesän aikana hyvän vastaanoton. Pelkkään miljööseen Hiltunen ei kuitenkaan luota. Hän on rakentanut muun muassa Tågetin juomavalikoimasta omannäköistään.
– Laivavuosina tutuksi tulivat niin oluet, viskit kuin viinitkin. Vaikka ravintola-alalla päivät ovat pitkiä, yksi tämän työn luksuspuolista on se, että pääsee maistamaan sellaisia juomia, joihin ei itselläni olisi ikipäivänä varaa.
Toinen syy ravintola-alalla viihtymiseen on se perinteinen, eli ihmiset.
– Ihmisten tarinat kiinnostavat minua. Tykkään myös itse höpöttää paljon ja tässä työssä sitäkin saa tehdä paljon, Hiltunen sanoo.
Myös jatkokehityssuunnitelmia on. Tågetin katolle Hiltusen Ruotsissa asuva ystävä suunnittelee parhaillaan kesäterassia, joka on tarkoitus saada katolle ensi vuonna. Mielessä on myös talviterassi, vaikka toteutustapa onkin vielä hieman auki.
Kolme työvälinettä
❶ Suu. Asiakaspalvelutyössä välttämätön.
❷ Aivot. Ongelmanratkaisukyky on korvaamaton.
❸ Selkäranka. Ilman sitä tämä olisi mahdotonta.
Ilkka Lappi




















