Varo etteivät nakit mene harmaiksi
Nakit kuuluvat suomalaiseen uudenvuoden herkkupöytään. Nakeiksi valitaan aitoja luonnonsuolinakkeja ja perinteisin valmistustapa on kuumentaa nakit kuumassa vedessä kattilassa. Vaikka valmistustapa on periaatteessa yksinkertainen, kannattaa muutamat perusniksit kerrata ennen h-hetkeä.
Yksi vuoden joululahjahiteistä oli kiertoilmakypsennin eli airfryer, joka kannattaa viimeistään nyt purkaa paketista. Sillä valmistuu juhlapöytään näppärästi ja energiatehokkaasti 80-luvun klassikot eli nauravat nakit vain viidessä minuutissa.
Uudenvuoden nakit kuumennetaan perinteisesti kuumassa vedessä kattilassa. Vaikka valmistustapa on helppo, voi siinäkin epäonnistua. Kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi ja valmista tuli. Nosta nakit vedestä, jolloin niiden pinta hieman kuivahtaa. Lopputulos on täydellinen, kun nakki napsahtaa.
– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa HK ruokaekspertti, keittiömestari Kari Aihinen.
Monen kotikeittiön uutuuslaite on airfryer, jolla valmistuu helposti ja nopeasti kasariherkku eli nauravat nakit. Leikkaa nakkien molempiin päihin noin 1,5 sentin syvyinen ristiviilto. Kypsennä nakkeja airfryerissa 180 asteessa viisi minuuttia ja täydelliset nauravat nakit ovat valmiit. Airfryer on energiatehokas ruoanvalmistusväline, sillä se kuluttaa sähköä vain 0,3 kilowattituntia 10–15 minuutissa.
Helsingin Kauppiaiden nakkipussit ilmestyivät kauppoihin vuonna 1962. Tänä vuonna nakkien suosio on kasvanut samalla, kun perusruoat ovat muutenkin palanneet ruokalistoillemme.
1960-luvulla nakit olivat lähinnä sunnuntairuokaa. Myöhemmin nakit löysivät tiensä myös osaksi arjen reseptiikkaa. Nakkikastike ja nakkikeitto olivat monien perheiden lempiruokaa.
– Nakit tuntuvat tänä vuonna erityisen ajankohtaisilta ja niiden myynti on kääntynyt kuluneena vuotena selvään kasvuun. Nakeista valmistuu helposti keitot, kastikkeet ja padat. Näyttää siltä, että moni perhe on löytänyt nakit uudelleen ruokalistalle, iloitsee HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)



















