Otteluanalyysi: Interin puolustuksella avoimien ovien päivä

Aleksi Paananen ampui Interin 2-2-tasoituksen.
Aleksi Paananen ampui Interin 2-2-tasoituksen. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Inter hakee pinnoja vieraskentiltä jalkapalloilun Veikkausliigassa mutta Kupittaalla on tuskaista. Ottelu Ilvestä vastaan päättyi 22 ja lähellä oli, etteivät vieraat vieneet koko pottia. Kahdesti Ilves meni johtoon ja kahdesti Inter nousi tasapeliin. Vieraiden tykki oli hyökkääjä Kai Meriluoto, joka teki kaksi maalia. Inter hyökkäyspeli tuottaa tulosta mutta puolustaminen ei ole samaa tasoa. Balanssi puuttuu.

Inter–Ilves 2–2 (0–0).

Maalit: 51. Kai Meriluoto 0-1, 53. Daniel Haro 1-1, 60. Meriluoto (Tuomas Ollila) 1-2, 80. Aleksi Paananen 2-2.

Yleisöä: 1 628.

Kentän kunkku: Kai Meriluoto, Ilves. HJK:lla on tapana päästää lupauksiaan muualle lunastamaan kannuksiaan. Nyt vuorossa on Meriluoto, 19, joka pelaa Ilveksessä lainasopimuksella. HJKIlves-väylä vetää hyvin. Moni on onnistunut ennen Meriluotoa eikä hän tee poikkeusta. Maaleja on kasassa jo kuusi. Todellinen snaipperi, joka on kärppänä kiinni pallossa rangaistusalueella. Janoaa maaleja ja tekee niitä.

Illan erikoisuus: Tilastot. Laukaukset Interille 2215, maalia kohti 75. Rikkeet 715, torjunnat 35. Kaksi tolppalaukausta ja hukattuja tilaisuuksia. Poikkeuksellisen paljon merkintöjä ja tapahtumia yhteen kotimaiseen liigaotteluun. Tässä pelissä ei nyhjätty.

Matsin surkeinta: Kenttä näyttää jo paremmalta mutta raskas se on yhä pelata. Interin luotsi Miguel Grau piti lehdistötilaisuudessa melkoisen kenttäräpin. Inter ei pääse luonnonurmelle harjoittelemaan. Graun mukaan nurmi on liian pitkä. Syynä on se, ettei kentänhoitajia ole töissä viikonloppuna. Niin tai näin, sekä Inter liigassa että TPS Ykkösessä tekevät tulosta vieraskentillä mutta Kupittaalla on paljon vaikeampaa. Kotikenttä ei jostain syystä tunnu kotikentältä. Kotietua ei ole.

Tuhlaajapoika: Petteri Pennanen, Ilves. Entinen TPS-pelaaja sai avopaikan 69. peliminuutilla. Ilves johti 21, joten... Maali oli tyhjä mutta Pennasen laukaus epäonnistui pahasti ja pallo livahti ohi maalin. Kenttä taisi jälleen kerran tehdä tepposet virhepomppuna. Seurauksena oli huono osuma palloon.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Vauhtia piti kaikilla pelaajista erotuomaristoon ja pallopoikiin, jotka hakivat pelivälinettä välillä parkkipaikalta asti. Hiljaisinta oli porteilla, sillä yleisö ei vielä löydä katsomoon entiseen malliin. Sillä taitaa olla juuri nyt tekemistä myös yhden toisen lajin MM-kisojen kanssa.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Emme saaneet kolmea pistettä. Välillä olimme parempia, välillä Ilves. Ensimmäisen jakson jälkeen olisimme mielestäni ansainneet enemmän. Toisella jaksolla Ilves oli parempi kuin me. Reaktiomme oli hyvä. Tulos ei ole okei kotona. Täytyy parantaa. Tämä on jalkapalloa. Edellinen harjoituksemme luonnonnurmella oli HIFK-ottelu. Emme saa edes koskea nurmea. Nurmi oli liian pitkä. Nurmi oli leikattu eilen, kukaan ei ole ollut töissä tänään. Eikä yksikään harjoituskenttä ole kunnossa. Kaupungin täytyy miettiä miten se pitää huolta kentistä. Haluamme tehdä työmme, mutta se ei ole helppoa.

Toni Kallio, Ilves: Loppujen lopuksi pettynyt fiilis. Peli oli meillä ihan täysin kontrollissa. Saatiin toisen jakson alkuun kaivattu johtomaali. Oli saumat kolmeen yhteenkin. Mentaalisesti jotain tapahtui. Jotenkin jähmetyttiin. Jähmetyttiin ihan täysin. Ei saatu mistään lisää energiaa. Kenttä tuntui raskaalta. Ei olla ihan totuttu noin pehmeään. Emme ole päässeet vielä harjoittelemaan nurmelle. Toisella jaksolla painotettiin sitä, että mennään vähän vauhdikkaammin eteenpäin. Yhdeksän kertaa kymmenestä saa menettää pallon mutta jos onnistut kerran ja teet maalin, se riittää. Aloitettiin toinen jakso hyvin ja saatiin palkinto.

Analyysi: Harvinainen peli Veikkausliigaan. Tilastojen mukaan Interillä oli 22 laukausta, Ilveksellä 15. Maalia kohti ammutuissa laukauksissa numerot olivat 75. Tilanteita ja maalintekoyrityksiä oli poikkeuksellisen paljon. Sattui ja tapahtui.

Peli oli myös taktinen. Ilves prässäsi ylhäältä, kun joukkue tunnisti hetken koittaneen. Ensimmäinen maali syntyi juuri korkean prässin seurauksena. Ilves riisti pallon hyökkäysalueella. Doni Arifi ampui tolppaan ja Meriluoto iski paluupallosta voimalla maaliin.

Mutta ei Ilveskään koko ajan prässännyt. Etenkin toisella puoliajalla se pystyi myös pitkiin hyökkäyksiin, jotka johtivat maalintekoyritykseen. Ilveksen toinen maali oli malliesimerkki tästä. Arifi syötti pystyyn Rodrigo Arcieron selustaan ja vapautti laitapakki Tuomas Ollilan keskittämään. Meriluoto oli jälleen haaskalla ja vei keltapaidat johtoon.

Inter osoitti kuitenkin luonnetta ja tasoitti kahdesti. Daniel Haro siivosi pallon läheltä verkkoon, kun Rasmus Leislahti torjui Juho Hyvärisen laukauksen eteensä. Interin toinen maali syntyi vaparin jälkitilanteesta. Petteri Forsell lähetti tulisen kudin, jonka Leislahti torjui vain vaivoin. Meriluoto purki pallon suoraan rangaistusalueen rajalle Aleksi Paanaselle. Vaihtomies napautti pallon ulkosyrjällä takakulmaan.

Jos tasapeli HIFK:ta vastaan tuntui tappiolta, niin nyt fiilis oli toinen. Tasapeli oli oikeutettu tulos, mutta nähdyn kaltaisella puolustamisella parempaa ei kannattanut pyytää.

Interin hyökkäyspeli oli erittäin mallikasta jo ensimmäisellä jaksolla. Parhaasta tilanteesta Tommi Jyry ampui tolppaan. Hyökkääminen oli hyvää myös toisella jaksolla, mutta puolustaminen ei ole samaa tasoa. Kenttätasapaino horjuu. Voi kysyä kärsiikö puolustaminen hyökkäysorientaatiosta. Johtaako hyökkääminen huonoon puolustamiseen? Näin yksinkertaiselta se ei näyttänyt. Ilves haki mahdollisuutensa kovalla korkealla prässillä mutta se pystyi murtamaan Interin linjat etenkin toisella jaksolla myös pitkien, hitaiden hyökkäysten päätteeksi. Selvää kaavaa ei ollut. Ei kaikki Interin heikkoutta ollut. Ilves oli hetkittäin erittäin hyvä.

Selvää on että Inter päästää liikaa maaleja ja puolustaa boksiaan huonosti. Jottan tarttis tehrä. Hyökkäyspäässä mylly jauhaa tilanteita ja maaleja syntyy. Voittoon asti sekään ei näytä riittävän Kupittaalla.

Inter (43–3): Walter Viitala; Juho Hyvärinen, Roger Bonet, Rick Ketting, Rodrigo Arciero (67. Aleksi Paananen); Petteri Forsell, Noah Nurmi (85. Markus Arsalo), Tommi Jyry; David Haro, Benjamin Källman, Matias Tamminen.

Ilves (4–3–3): Rasmus Leislahti; Tuomas Ollila, Mikael Almen, Kalle Katz, Aapo Mäenpää (85. Tatu Miettunen); Axel Vidjeskog, Doni Arifi, Yusif Moussa (61. Eric Oteng); Tuco (85. Momodou Sarr), Petteri Pennanen, Kai Meriluoto.

Erotuomari: Peiman Simani.

Varoitukset: Katz ja Yusif, Ilves.

Lasse Virtanen

Uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan

Tuore tutkimus osoittaa, että osmankäämi soveltuu erinomaisesti rakennuslevyjen raaka-aineeksi lujan, kennomaisen rakenteensa ansiosta.

Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n tutkijat selvittivät kahden lupaavan kosteikkoviljelytuotteen elinkaaren päästövaikutukset. Suomen oloissa ja suureen mittakaavaan soveltuvista kasveista tutkimukseen valittiin järviruokopohjainen kasvualusta ja osmankäämipohjainen rakennuslevy. Tutkimus osoitti, että uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Maahanmuutto yhä suosituin keino eläkkeiden rahoituksen vahvistamiseksi, eläkemaksuja korottaisi kolmannes

Reilut 60 prosenttia suomalaisista pitää työperäistä maahanmuuttoa hyvänä keinona, jos eläkkeiden rahoitusta pitäisi vahvistaa. Toiseksi myönteisimmin suhtauduttiin eläkemaksujen nostoon. Sitä kannattaa reilu kolmannes. Vain neljännes kannattaa eläkevarojen tuottojen kasvattamista sijoitustoiminnan riskinottoa lisäämällä, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tuore eläkebarometri.

Vuokralainen – huomioi nämä sopimusehdot vuokra-asuntoa hakiessasi

Moni etsii juuri nyt vuokra-asuntoa, mutta mihin asuntoa hakevan kannattaa varautua? Miten vuokrasopimus syntyy ja mihin sopimuksen myötä sitoudutaan? Suomen vuokranantajien neuvontalakimies Sami Hasunen avaa vuokrasopimusten tärkeimpiä ehtoja ja sopimuksiin liittyviä yleisimpiä virhekäsityksiä.

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Leipä-Suomi jakautuu itään ja länteen

Länsisuomalaiset leipoivat happamia ruisleipiä erillisessä pakarissa tai paistoivat leipää ulkouunissa pari kertaa vuodessa.

Suomalainen leipäkulttuuri juontaa juurensa historiasta, jossa Suomi jakautui leivän suhteen kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen.

Tullin esitutkinnassa noin 80 EU-pakotteiden alaista kuljetusta

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt noin 80 tapausta.

Uhanalainen apolloperhonen taantunut merkittävästi 20 vuoden aikana Saaristomerellä

Apolloperhonen.

Apolloperhosen määrä on pudonnut Saaristomerellä 2000-luvun alusta 2020- luvulle tultaessa alle puoleen. Raju lasku on hälyttävä uhanalaisen lajin kohdalla: Saaristomeren kansallispuisto on ollut apolloperhosen vahvinta aluetta Suomessa. Turun yliopiston ja Metsähallituksen yhteisen tutkimuksen tulokset on otettu heti käyttöön. Metsähallitus on käynnistänyt löydettyjen esiintymien lähisaarilla apollotoukkien ja -perhosten elinympäristöjen kunnostustyöt.

Junnila kutsui Etyjin parlamentaarikkojen uudistustyöryhmän Suomeen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kutsui yleiskokouksen uudistamista pohtivan työryhmän syksyllä Helsinkiin puhuessaan yleiskokouksen istunnossa Britannian Birminghamissa keskiviikkona.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Uudenmaankadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 5.–22. heinäkuuta osoitteessa Uudenmaankatu 5 b.

188-kukkavirtakulkue järjestetään jälleen elokuussa

Kansallismielisten liittouma ry järjestää elokuussa 188-kukkavirtakulkueen aikaisempien vuosien tapaan. Turussa kunnioitetaan lauantaina 20. elokuuta kello 12 Turun terrori-iskun uhrien lisäksi terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Marokkolainen mies murhasi Turun kauppatorilla kaksi naista 18.8.2017.

Teatteriopastuksia Suomen Joutsenen tyrskyisästä menneisyydestä

Suomen Joutsenen historia aukeaa heinäkuussa teatteriopastuksilla.

Museolaiva Suomen Joutsen viettää parhaillaan juhlavuottaan. Aurajoen alajuoksun maisemaa hallitsevan, valtameriä kiertäneen vanhan rouvan vesillelaskusta tulee elokuussa kuluneeksi 120 vuotta.

Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä, kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

Erno Sundberg.

Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

Kansanpuiston edustan vesiliikenteeseen rajoituksia Ruisrockin ajaksi, dronen lennättäminen kiellettyä

Rajoitukset koskevat merkityllä laivaväylällä ankkuroimista, pysäyttämistä ja uimista.

Lounais-Suomen poliisi rajoittaa vesiliikennettä Ruissalon Kansanpuiston edustalla Ruisrock-festivaalin ajan 8.–10. heinäkuuta. Dronen lennättäminen on kiellettyä alueella tapahtuman ajan.

DelSiTechille merkittävä lisenssisopimus amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Kunnossapitotyö sulkee ajokaistan Ratapihankadulla

Ratapihankadulla tehdään keskiviikkona 6. heinäkuuta kunnossapitotöitä Kuljettajankadun ja Käsityöläiskadun välillä kello 9–17.

Eurojackpotin potissa perjantaina tarjolla noin 82 miljoonaa euroa

Eurojackpotin tiistaina suoritetussa arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten perjantaina tavoitellaan noin 82 miljoonan euron päävoittoa.

Urheilu

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.