Georgialainen hatsapuri noussut kuumaksi leipätrendiksi
Khachapuri, tai suomalaisittain hatsapuri, on georgialainen juustoleipä, oikea maan oma kansallisaarre, jolla on kalenterissa oma kansallinen juhlapäivänsä 27. helmikuuta. Georgian eri alueilla valmistetaan hyvinkin erityylisiä hatsapureja, jonkun arvion mukaan pääversioita on siinä viitisentoista. Joka tapauksessa hatsa on juusto ja puri leipä. Suolainen juusto leivotaan nimenomaan leivän sisään, mutta tuhdimmassa versiossa juustoa piisaa myös leivän päälle.
Parasta hatsapuri-juustoa on aito georgialainen sulguni, jota ei Suomesta käytännössä juurikaan saa. Sulgunin voi toki korvata mozzarella-fetaseoksella, mutta ihan originelliin makuelämykseen niillä ei pääse. Leivän taikina on jogurtti- tai hapankermapohjainen, joku voi käyttää viiliäkin.
Täytteeseen mätetään sitten juustoa, voita ja usein myös kananmunaa. Leipä on perinteisesti paistettu valurautaisella paistinpannulla. Joku voi käyttää hatsapurista myös termiä piiras, sillä niin tuhtia tavaraa se parhaimmillaan on.
Georgialainen ruokakulttuuri teki näyttävän maihinnousun myös Turkuun, kun Ravintola Rioni avasi ovensa Kristiinankadulla toukokuussa 2019. Georgialaisiin tapoihin ei kuulu yleensä oman annoksen tilaaminen, vaan pöytään kannetaan runsaasti erilaisia kippoja ja kuppeja, eli herkkuja koko pöytäseurueen nautittavaksi. Georgialaista juhla-ateriakokonaisuutta kutsutaan supraksi. Ja aivan olennainen osa ateriaa on tietysti myös hatsapuri-leipä. Sen osuus korostuu, koska georgialaisessa keittiössä ei ole perunan, riisin tai pastan kaltaista lisukeperinnettä. Rionissa talonleipä oma on nimeltään Imeruli Khachapuri.
Myös tunnettu näyttelijä Ville Haapasalo on tehnyt oman urotyönsä hatsapurien markkinoimiseksi. Venäjällä näyttelijäkoulutuksensa saanut Haapasalo on kolunnut matkailuohjelmissaan läpi kaikki vanhan Neuvostoliiton alueet. Georgia tunnettiin jo neuvostoaikaan maan ehdottomana kulinarismin keskuksena, kokonaisuuteen kuuluu myös hieno ja perinteinen viinikulttuuri.
Ei olekaan mikään ihme, että myös Haapasalo tykästyi reissuillaan niin paljon georgialaisen hatsapurin makuun. Hän perusti kesämökkipaikkakunnalleen Puumalaan oman pienen hatsapuri-leipomon, kun korona-aika söi näyttelijältä pääosan oman alan töistä.
Heikki Möttönen