Panettone tulee Milanosta, pandoro Veronasta
Italia tunnetaan herkuttelijoiden paratiisina, eikä joulu ole tämän faktan suhteen mikään poikkeus. Italiassa korostuvat alueelliset, maakunnalliset, keittiöt ja niiden erityispiirteet. Saapasmaan joka kolkasta löytyvät paikalliset erikoisuutensa. Italialaiset ovat tunnetusti myös makean perään ja erilaisia leivonnaisia nautitaan jopa heti aamupalalla – ainakin joulun aikaan.
Italialaisilla jouluherkuilla, dolci di Natale, on pitkät perinteet ja maasta löytyykin satoja erilaisia kakkuja, keksejä, makeisia ja karamellejä. Italiassa on kuitenkin kaksi joululeivonnaista ylitse muiden, joilla on ihan virallinen joulukakun status. Nämä joulupöydän kuningattaret ovat panettone ja pandoro.
Pohjoisen Milanon alueen oma joulun ja uuden vuoden klassikko on panettone-kakku. Tämä korkea hieman hattumainen taideteos sisältää muun muassa muun muassa kandeerattua appelsiinia, sitruunan kuorta eli sukaatteja ja rusinoita. Oikeaoppisen panettonen valmistus on pitkä prosessi, sillä pelkästään kakun kohottaminen kestää useita päiviä. Pullamaisella panettonella on aina ympärillään paperinen muotti, jossa se on paistettu. Muottia ei poisteta paistamisen jälkeenkään.
Panettone maistuu erityisen hyvältä eri kahviversioiden lisäksi makean jälkiruokaviinin, vino santon, kanssa. Jotkut nauttivat panettonensa kuohuviinin seurana. Panettone-nimen alkuperä tulee italiankielisestä sanasta pane, joka tarkoittaa leipää. Panettonen nimi on saattanut syntyä sitä, että sitä murretaan syödessä usein käsin, kuten leipää.
Panettonesta löytyy valtava määrä erilaisia makuversioita, joita Milanon seudun leipomot kilvan tekevät. Sen taikinamassaan voi sekoittaa melkein mitä tahansa vaniljasta suklaaseen. Hyvin usein panettoneen liittyvät myös erilaiset pähkinät. Muutaman päivän vanhaa panettonea voi herätellä henkiin lämmittämällä sitä ihan miedolla lämmöllä uunissa ja ripottelemalla päälle tomusokeria.
Tätä lombarialaista klassikkoa kannattaa muuten kysellä hyvinvarustelluista elintarvikemyymälöistä, sillä se on rantautunut ihan menestyksellä myös Suomen markkinoille.
Pandoro on panettonen itäinen, mutta läheinen, Veronan-serkku. Sana tarkoittaa kultaista leipää. Tämä pehmeä voinen kakku on panettonen tapaan melko korkea, mutta päältä tähdenmuotoinen. Myös pandoroa tuunataan ja täytetään myös perinteisillä italialaisilla mauilla, kuten limoncellolla, tiramisulla tai pistacchiolla.
Heikki Möttönen