Ota lapsi mukaan kokkaamaan
Lapsen ottaminen mukaan keittiöpuuhiin kannattaa monestakin syystä, kertoo Ruokakasvatuksen asiantuntija Henriikka Jussila Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.
Ruuan kanssa tekemisissä oleminen lisää lapsen kiinnostusta ruokaa kohtaan, tekee raaka-aineita tutuiksi ja voi olla yksi apu erilaisiin syömispulmiin. Yhdessä kokkailu on hauska tapa viettää aikaa esimerkiksi joululomalla.
Jussila on vetänyt Ruokarohkeus-kerhoja perheille, joissa päiväkoti-ikäisellä on valikoivaa syömistä, eli lapsi vierastaa uusia ruokia tai suostuu syömään vain tiettyjä ruokia. Hän jakaa vinkkinsä ruokapuuhiin lasten kanssa.
Rento ja leikkisä asenne
Jo parivuotiaan kanssa voi tehdä paljon keittiössä, kun vain suhtautuu tekemiseen rennosti. Lapset esimerkiksi sekoittavat aineksia mielellään. Ruualla voi leikkiä, sillä se on lapsille luontainen tapa tutkia.
– Ruokarohkeus-kerhossa leikimme raaka-aineilla ennen ruuanvalmistusta. Nuuhkimme hedelmiä, katsomme ruokia suurennuslasilla ja liiskaamme herneitä sormilla, Jussila kertoo.
Sotku kertoo, että on harjoiteltu
Lasten ottamisesta keittiöön seuraa väistämättä sotkua. Ruokakasvatuksen asiantuntija muistuttaa, että ilman harjoittelua ei voi oppia, ja kannustaa näkemään sotkun hyödyt.
Lapsi voi osallistua siivoukseen pienestä pitäen viemällä astioita sovittuihin paikkoihin, pyyhkimällä pöytää ja tiskaamalla.
Matalan kynnyksen ruokaohjeet
Lasten kanssa voi valmistaa esimerkiksi helppoja mikromunakkaita tai pujottaa hedelmäpaloja grillitikkuihin. Joulun aikaan voi oikaista kaupan valmiilla piparitaikinalla.
Anna lapsen tehdä itse
Lapset tarvitsevat keittiössä vielä apua, mutta Jussila rohkaisee välttämään liikaa ohjailua, koska vain tekemällä oppii.
– Anna lapsen rohkeasti kokeilla kananmunan rikkomista, vaikka menisi kuoria sekaan tai kädet sotkeutuisivat, Jussila kannustaa.
Jopa veitsellä pilkkomista voi turvallisesti harjoitella lapsen kanssa. Alkuun sopivat pehmeät hedelmät kuten vesimeloni, jota voi pilkkoa muovisella tai tavallisella ruokaveitsellä.
Usko ruokapuuhien hyötyihin pitkällä aikavälillä
Moni lapsi osallistuu innokkaasti ruuanvalmistukseen, mutta kieltäytyy maistamasta ruokaa. Jussila ymmärtää vanhempien harmituksen, mutta muistuttaa, että maistaminen ei ole ainoa tapa oppia. Ruuan kanssa tekemisissä oleminen on aina askel eteenpäin.
Olisi tärkeää, että erityisesti ne lapset, joille syöminen on vaikeaa, kokisivat ilon hetkiä ruuan äärellä.
– Mieleeni on jäänyt, kuinka eräs lapsi Ruokarohkeus-kerhossa ylpeänä sanoi, että hänestä on tullut kerhon myötä kokki, Jussila muistelee.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)


















