Kahden paikallisradion isä Markku Heikkilä paketoi vuosikymmenen turkulaista paikallisradiohistoriaa kansiin

Myös Förin Äijänä tunnettu Markku Heikkilä oli turkulaisen paikallisradion synnyn keskeisiä hahmoja 1980-luvulla. Myös Förin Äijänä tunnettu Markku Heikkilä oli turkulaisen paikallisradion synnyn keskeisiä hahmoja 1980-luvulla. Kuva: Ilkka Lappi

Kun paikallisradiot 1980-luvun puolivälissä Suomeen syntyivät, Markku Heikkilä oli Turun Tienoon kolmekymppinen päätoimittaja. Kun tuli mahdollisuus hypätä Turun ensimmäisen kaupallisradion päätoimittajaksi, Heikkilä ei epäröinyt.

– Esiintymisviettini oli vahva. MarkkuMapeVeijalaisen mukaan kaikki radioon siihen aikaan tunkeneet halusivat jollain tavalla olla kuuluisia. Näiden vuosikymmenien jälkeen täytyy myöntää, että se minua radion pariin innosti, Heikkilä toteaa lähes 40 vuotta myöhemmin.

Kaupallisen radion alkuajoista on maalattu yleisesti villiä ja vapaata leikkikenttää, jossa tekijät toteuttivat pidäkkeettä itseään ikään kuin kaavoihinsa kangistuneen Ylen vastavoimana. Heikkilä itse esimerkiksi hyppäsi Auran Aaltojen suorassa lähetyksessä alastonuinnille Aurajokeen ensimmäisen lähetystunnin kunniaksi.

– Eläköön vapaus oli sellainen huuto, jota alettiin huutaa, kun henkilökunta oli saatu kasaan. Lisäksi ovista ja ikkunoista tuli tyyppejä, jotka halusivat olla mukana siinä porukassa. Siitä muodostui jonkinlainen heimo. Minunhan siinä olisi pitänyt olla jonkinlainen rajojen asettaja, mutta kun ei oikein itsellänikään ollut rajoja, Heikkilä naurahtaa.

Tuoreessa muistelmateoksessaan Aalloilla Sataa! Heikkilä kertaa niin Auran Aaltojen kuin neljä vuotta myöhemmin vaimonsa Kaija Väisäsen kanssa perustamansa Radio Sadan syntyä ja alkuvaiheita. Alaotsikolla Turkulaisen paikallisradion synty ja murrosikä kulkeva kirja kattaa kymmenen vuoden periodin 1980-luvun puolivälistä 90-luvun puoliväliin.

1980-luvun lopulla Heikkilän ja Väisäsen siirtymistä Auran Aalloilta pois oman radion pariin pidettiin jossain piireissä outonakin ratkaisuna. Yrittäjätaustaisilla ihmisillä oli kuitenkin halu tehdä vielä vahvemmin asioita oman päänsä mukaan.

– Yhtiökumppanimme Arto Mäkisen sanoin Sata oli ammattilaisradio. Ajatus oli, että tehdään siitä myös kannattavaa liiketoimintaa, jota Auran Aallotkin toki siihen aikaan oli, kun se oli kaupungin ainoa kaupallinen kanava.

Radio Sata möyhensi suomalaista radiokenttää 1990-luvun taitteessa. Sadassa otettiin ensimmäisiä varovaisia askelia nykyisenkaltaista formaattiradiota kohti.

– Sadassa toimme soittolistat, ohjelmavirran ja formaatin radioon. Puolen tunnin tai tunnin puheohjelmien sijaan juonnot olivat muutaman minuutin. Arto Mäkinen oli markkinointiekonomi ja oli Amerikassa nähnyt, miten kaupallinen radio siellä toimii, Heikkilä sanoo.

Heikkilän kirjan esipuheen ensimmäinen lause kuuluu: Nykyään melkein kaikki radiossa soitettava kevyt musiikki kuulostaa minusta samanlaiselta piipitykseltä. Heikkilä tunnustautuu muun muassa kulttuuri- ja talousohjelmien sekä podcastien suurkuluttajaksi.

– Itselleni on käynyt juuri niin kuin vanhoille ihmisille tuppaa käymään, etten tunnista trendejä enkä seuraa niitä. Radiosta yksi suosikkiohjelmistani on Ylen Klassikkokäräjät. Kamalinta on, että toisinaan sieltä tulee niin uusia biisejä, etten tunnista niitä.

Millaisen radion Heikkilä perustaisi 2020-luvulla?

– Olen puolivakavissani kehitellyt Turun Talkkari -ideaa. Se olisi jatkuva talkshow, jossa olisi lyhyiden paikallisuutisten lisäksi vartin pätkissä kulttuuria, urheilua, kunnallispolitiikkaa ja muita aiheita. Tekijänoikeusmaksuja ei olisi kauheasti, mutta en tiedä olisiko kauheasti mainostajiakaan. Luulen, että kuuntelijoita voisi ollakin, Heikkilä naurahtaa.

Ilkka Lappi

Kaija Väisänen on ollut Markku Heikkilän elintärkeä aisapari Auran Aaltojen alkuajoista lähtien.
Kaija Väisänen on ollut Markku Heikkilän elintärkeä aisapari Auran Aaltojen alkuajoista lähtien. Kuva: Markku Heikkilän arkisto

Eurojackpotin täysosuman arvo nousee 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksen 23/2023 perjantaiarvonnasta yhtään täysosumaa. Ensi viikon tiistaina potissa on tarjolla noin 73 miljoonaa euroa.

Maailma tarvitsee huoramarsseja

Joskus tuntuu siltä, että nainen objektina on ikivanha ja kulunut klisee. Todellisuus kertoo toista, sillä on yhä olemassa ihmisiä joiden ajatukset ovat todellakin ikivanhoja ja äärimmäisen itsekkäitä. Kuulin vähän aikaa sitten parilta lukiota käyvältä nuorelta naiselta heidän kokemuksiaan siitä, kuinka paljon heitä huomattavasti iäkkäämmät miehet saattavat suoraan sanoen ahdistella heitä.

Maksuton hedelmävälipala oppilaiden suosiossa

Oppilaat jaksavat hyvin koulussa, kun tarjolla on mieluista hedelmävälipalaa. Asikkalassa on vuoden alusta alkaen tarjottu maksuton hedelmä- ja juuresvälipala kaikille ala- ja yläkoulun oppilaille. Välipala on ollut suosittu, sillä se lisää erityisesti iltapäivän jaksamista.

Happihypylle Turun hautausmaalle

Korttelinumerot helpottavat hautausmaalla suunnistamista. Ne ovat tulossa myös hautakartta-sovellukseen.

Turun hautausmaalle kannattaa lähteä kierrokselle nyt, kun luonto on kauneimmillaan. Hautakartta.fi -palvelussa on kaikkiaan yksitoista teemallista kierrosta, jotka toimivat myös mobiililaitteilla, kuten kännykällä.

Hae tuet OmaKelassa ja maksa terveydenhoitomaksu ajoissa

Voit hakea opintotukea ja yleistä asumistukea, kun aloitat uudet opinnot. Jos olet toiseen asteen opiskelija, voit hakea myös koulumatkatukea. Jos aloitat opinnot suomalaisessa korkeakoulussa, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Ensiasunnon ostajien etsikkoaika

Hypon arvion mukaan asuntokaupan käänne kolkuttelee ovella. Kysyntä voi elpyä jo kesästä lähtien, mikä näkyy hinnoissa viiveellä.

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat niin jyrkkään laskuun, että vastaavaa on nähty viimeksi 30 vuotta sitten vuonna 1993.

Kulttuurihyvinvointifoorumi kokoaa kulttuurihyvinvointialan ammattilaiset ja kehittäjät Turkuun

Valtakunnallinen Kulttuurihyvinvointifoorumi kokoaa kulttuurihyvinvointialan ammattilaiset ja kehittäjät Turkuun 6. kesäkuuta. Miten taiteen ja kulttuurin pariin pääsisivät ne ihmiset, jotka siitä erityisesti hyötyisivät?

Väitös: Hyvä työmarkkina-asema edistää vanhemmaksi tuloa

Anneli Miettinen.

Hyvä työmarkkina-asema ja tulotason kohoaminen edistivät vanhemmaksi tuloa, osoittaa valtiotieteiden maisteri Anneli Miettinen väitöstutkimuksessaan. Sen sijaan työttömyys ja siihen liittyvät toimeentulon ongelmat vähensivät 30:tä ikävuotta lähenevien ja heitä vanhempien ensimmäisen lapsen saantia.

Kevät lämmin lumisista maisemista huolimatta

Luontoliiton Kevätseurantaan on ilmoitettu jopa 8 000 keväthavaintoa, mikä on yli tuhat havaintoa enemmän kuin edellisenä vuotena samaan aikaan. Kevät saapui samoihin aikoihin kuin viime vuonna

Matti ja Teppo Saaristo-festivaaleille Kaarinaan

Matti ja Teppo.

Matti ja Teppo esiintyvät kesän ainoalla Varsinais-Suomen festari keikallaan Saaristo Festivaalilla Kaarinassa lauantaina 10. kesäkuuta

Raskauden aikaiset suoliston mikrobiston muutokset ennakoivat esidiabeteksen puhkeamista raskauden jälkeen

Naisilla, joilla todettiin esidiabetes raskauden jälkeen, oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus jo raskauden aikana kuin naisilla, joilla tätä ei todettu, selviää Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteistyötutkimuksesta.

Pansion Teollisuuspalvelu Oy ja Askon Group yhdistyvät

Askon Groupin toimitusjohtaja Juha Jokinen ja työnjohtaja Ilkka Vähämäki. Kuva on vuodelta 2016.

Pansion Teollisuuspalvelu Oy ja Askon Group yhdistyvät yrityskaupalla. Pansion Teollisuuspalvelu Oy:n fuusio Kaarinassa Krossin alueella toimivan Askon Groupin eli virallisesti Kaarinan asennus- ja koneistuspalvelu Oy:n kanssa tuottaa yrityksen, jonka yhteenlaskettu liikevaihto yltää 3,5 miljoonaan euroon.

Poliisi valvoo tehostetusti rattijuopumuksia

Lounais-Suomen poliisi viettää tiistaina 6. kesäkuuta perinteiseen tapaan liikenneraittiuden teemapäivää ja valvoo tehostetusti rattijuopumuksia.

Kaahaus ja muu riskikäyttäytyminen herättävät pelkoa

Kun nopeus kasvaa, pienetkin virheet ohjauksessa voivat kostautua auton hallinnan menettämisenä.

Liikenteessä suomalaiset pelkäävät kaahaavia autoilijoita, ilmenee Liikenneturvan kyselystä. Pelkolistauksen kärkipäästä erottuu myös muu tahallinen riskinotto, kuten kännykän käyttö ja vaaralliset ohitukset. Lähes joka yhdeksäs vastaaja kokee, että asenteiden on muututtava liikenteessä turvallisuusmyönteisimmiksi.

Kansallinen Lääkekehityskeskus työ- ja elinkeinoministeriön omistajaohjaukseen

Hallitus päätti 1. kesäkuuta muuttaa työ- ja elinkeinoministeriöstä annettua valtioneuvoston asetusta ja lisätä Kansallinen Lääkekehityskeskus Oy osaksi työ- ja elinkeinoministeriön toimialaa aikaisemman sosiaali- ja terveysministeriön sijaan.

Tutkimus: Sisäilmaan liittyviä oireita raportoivien terveydentila ja toimintakyky vaihtelevat voimakkaasti

Suomalaisista noin joka viides raportoi kokevansa oireita, jotka liittyvät sisäilmaan. Heistä osa ei kokenut oireiden haittaavan toimintakykyä lainkaan, mutta pieni osa koki niiden aiheuttavan merkittävää haittaa toimintakyvylle.

Selvitys: Pienet seurat tärkeä osa liikunnan ja urheilun kansalaistoimintaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman selvityksen mukaan pienten liikunta- ja urheiluseurojen merkitys on suuri liikunnan kansalaistoiminnan elinvoimalle. Pienet seurat ovat yhteisöllisiä ja ketteriä toimimaan, mutta uusien jäsenten ja resurssien hankinta voi olla niille vaikeaa.

Kesärauhan etkoilla paneudutaan festarimuistoihin ja sukelletaan Jori Hulkkosen Ydintalvipuutarhaan

Jori Hulkkonen.

Panimoravintola Koulun terassilla järjestetään torstaina 15. kesäkuuta Kesärauhan etkotapahtuma. Etkoilla otetaan selvää alkavan festivaalikesän kynnyksellä, että millaisia monipuolisia tarinoita ja muistoja ihmisillä liittyy tarunhohtoisiin kesäfestivaaleihin.

Urheilu

Naisten Superpesiksen uuden mestaruuspokaalin suunnittelija on turkulainen Heini Aho

Heini Aho.

Naisten Superpesikselle suunnitellaan uusi mestaruuspokaali, joka jaetaan ensimmäisen kerran kauden 2023 päätteeksi suomenmestaruusjoukkueelle. Naisten Superpesiksen pelaajat valitsivat kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi taiteilija Heini Ahon työn. Mestaruuspokaali julkistetaan syyskuussa.

Kaksinkertainen Suomen mestari Casimir Jürgens Turun Palloseuraan

Casimir Jürgens vaihtaa mustavalkoiseen nuttuun.

Puolustaja Casimir Jürgens siirtyy Turun Palloseuraan Tampereen Tapparasta kahden vuoden sopimuksella. Kaksinkertainen Suomen mestari vahvistaa TPS:n takalinjaa. Helsinkiläislähtöinen 28-vuotias puolustaja on voittanut urallaan myös Champions Hockey Leaguen mestaruuden.

FC TPS Turku Oy teki miljoonan liikevaihdolla yli puoli miljoonaa tappiota

Linus Rönnberg laukaisee ottelussa SalPaa vastaan. TPS käänsi pelin voitoksi. Talouspuolella tilikausi oli tappiollinen.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden 2022 tulos oli 535 510 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli noin 1,05 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi edelliseen, Ykkösessä pelattuun kauteen 2021 nähden noin 43 000 euroa.

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.