Raakamaito syynä Kuralan Kylämäen EHEC-tartuntoihin
Kuusi lasta sairastui viime kesäkuussa EHEC-bakteerin aiheuttamaan infektioon. Heistä viisi joutui tehohoitoon. Sama bakteerikanta löydettiin Kuralan Kylämäen tilan naudoista ja tilalta otetuista ympäristönäytteistä. Kyselytutkimuksessa todettiin sairastumisten olevan yhteydessä tilan navetan raakamaidon juomiseen. Kyseessä on laajin Suomessa todettu elintarvikevälitteinen EHEC-epidemia.
EHEC-bakteeri on yhtä kuin enterohemorraaginen Escherichia coli -bakteeria. Se on yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja.
Tartunnalle altistuneiden ja sairastuneiden määrää sekä bakteerin tartuntareittejä selvitettiin kyselytutkimuksella, jonka toteutti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon, Turun tartuntatautivalvonnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.
Kuralan Kylämäen tilalla kesäkuussa käyneiltä kysyttiin muun muassa, olivatko he juoneet tilalla tuotettua raakamaitoa, koskettaneet tilan eläimiä, käyneet laitumilla tai eläintiloissa tai ruokailleet tilalla. Nettikyselyyn, joka tehtiin 29.6.–22.7., vastasi 146 tilalla vieraillutta. Vastanneista 11 ilmoitti sairastuneensa ripuliin tilavierailun jälkeen.
Viisi 1–7-vuotiasta tartunnan saanutta lasta joutui bakteerin aiheuttaman oireyhtymän vuoksi tehohoitoon.
Suomessa todetaan vuosittain 10–30 EHEC-bakteerin aiheuttamaa infektiota. Noin 10 prosentilla tartunta johtaa vakavaoireiseen hemolyyttisureemiseen oireyhtymään (HUS). Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa.
Jo hyvin pieni määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen, jos bakteeria joutuu suuhun. Bakteeria erittyy sitä kantavan eläimen, erityisesti nautakarjan, lampaiden tai vuohien, ulosteen mukana ympäristöön. Bakteerit voivat tarttua koskemalla eläintä tai saastunutta ympäristöä. Ne voivat levitä myös tartunnan saaneen ihmisen ulosteen välityksellä. Tartuntaa voi torjua hyvällä käsi- ja keittiöhygienialla sekä välttämällä riskielintarvikkeita, kuten pastöroimatonta maitoa, huonosti kypsennettyä lihaa ja pesemättömiä kasviksia
Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto otti 18. syyskuuta uusintanäytteet Kuralan Kylämäen tilan naudoista, maidosta ja navettaympäristöstä karjan kunnon seuraamiseksi ja toimenpiteiden vaikutuksen arvioimiseksi. Tutkimustuloksia odotetaan Evirasta muutaman viikon kuluessa. Yleisön liikkumista Kuralan alueella rajoitetaan edelleen.
Museokeskus päätti sulkea yleisöltä Kuralan Kylämäen tilalla ilmenneen EHEC-epidemian takia kesäkuussa. Ympäristöterveydenhuolto kielsi raakamaidon suoramyynnin kuluttajille.
Turun kaupunki omistaa rakennukset, mutta eläimet ovat yksityisen yrittäjän. Navetta ei täytä maidontuotannolle asetettuja määräyksiä. Turun kaupunki on päättänyt irtisanoa sopimuksen maatalousyrittäjän kanssa. Ympäristön puhdistamista jatketaan, jotta alue voidaan avata yleisölle.
Museokeskuksen toiminta Kokeiluverstaalla jatkuu ennallaan.