Vuoden sieni on lampaankääpä
Sienet ovat terveellistä, edullista ja monikäyttöistä ravintoa, jota voi valmistaa ja säilöä monin tavoin. Sienestys tarjoaa lisäksi mahdollisuuden vahvistaa kansalaistaitoja ja arjen omavaraisuutta: luonnon antimien tunnistaminen ja hyödyntäminen on tärkeä osa kokonaisvarautumista.
Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina 30. elokuuta. Sienipäivän ja sitä seuraavien viikkojen aikana marttapiirit ja -yhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea sieninäyttelyitä, -retkiä ja -ruokakursseja. Tapahtumat löytyvät nettisivuilta www.martat.fi/valtakunnallinen-sienipaiva.
Vuoden sieneksi on valittu lampaankääpä (Albatrellus ovinus). Se on helposti tunnistettava, mieto ja monikäyttöinen ruokasieni, jota esiintyy kuusimetsissä myöhäissyksyyn asti. Lampaankääpä sopii pihveihin, keittoihin, muhennoksiin ja piirakoihin, ja sitä voi myös kuivata tai pakastaa.
Sienestys kannattaa aloittaa kokeneemman sienestäjän kanssa tai osallistumalla ohjatulle sieniretkelle. Kun sienestyksen perusasiat ovat hallussa ja tunnistaa varmasti yhden tai useamman syötäväksi kelpaavan sienen, voi sienimetsään lähteä turvallisimmin mielin myös itsenäisesti. Muistisääntönä: kerää vain sienilajeja, jotka tunnistat varmasti syötäviksi.
Aloittelevalle sienestäjälle riittää yhden tai kahden uuden sienilajin opettelu vuosittain. Metsissä kasvaa tuhansia sienilajeja, joista kannattaa aloittaa yleisimmistä ja kyseisenä vuonna runsaasti esiintyvistä. Helposti tunnistettavia sieniä ovat esimerkiksi herkkutatti, keltavahvero, vaaleaorakas ja lampaankääpä.
Sienestäjän on tärkeä opetella myös myrkyllisimpien sienten tunnistaminen. Vaarallisimpia myrkkysieniä ovat valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni, pulkkosieni ja myrkkynääpikkä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)