Kustavin Kipinä avasi jälleen ovensa
Saariston sydämessä sijaitseva Kustavin Kipinän pop up -ravintola on avautunut tällä viikolla. Ravintola tarjoaa heinä–-elokuussa neljän viikon ajan huippukokkien valmistamia menuja. Tämän vuoden kokit saapuvat Riikasta, Pariisista, Inarista ja Tallinnasta.
– Kiinnostus Kipinää kohtaan on ollut todella kova, ja menuja on myyty jo reilusti yli 560 kappaletta! Kattauksista yli puolet on jo nyt täynnä, ja lisää varauksia tulee koko ajan. Kannattaa siis toimia nopeasti ja varata paikkansa heti, kehottaa Kipinän yrittäjin kuuluva Jouni Kuru tiedotteessa.
Kuru kertoo, että Kipinä kerää paljon asiakkaita eri puolilta saaristoa – ja Suomea.
– On hienoa, että monet alueen ihmiset tulevat tänne joka viikko nauttimaan eri kokkien valmistamista menuista. Lisäksi meillä on paljon vakioasiakkaita, jotka saapuvat tänne joka vuosi kauempaa, satojenkin kilometrien päästä, esimerkiksi Helsingin ja Tampereen suunnalta.
Kustavissa toimivaan, luonnon keskellä sijaitsevaan Kipinään mahtuu kerrallaan noin 35 vierasta. Jokainen keittiömestari suunnittelee ja toteuttaa oman menunsa niin, että se tehdään sesongin parhaista aineksista, lähiruokaa suosien. Lautasella loistavat monet varsinaissuomalaiset herkut, kuten Deliverden salaatit ja yritit, Suomi Siitakkeen sienet, Vallan Maukkaan liha, Jannen kalan kalat sekä Mimikset mikroyrtit ja kukat.
– Sekä meille että vieraileville kokeille on erityinen kokemus päästä hakemaan tuotteita suoraan tuottajilta.
Kipinän ensimmäisen viikon avasi latvialainen Dzintars Kristovskis. Seuraavana vuorossa on argentiinalaistaustainen, kolmea ravintolaa Pariisissa johtava Jonathan Morales, joka kokkaa Kipinässä ajalla 16.–20. heinäkuuta.
Lapin ravintolakokkien huippunimenä tunnettu, Aanaar-ravintolaa aiemmin pyörittäneen Heikki Nikulan vuoro on 23.–27. heinäkuuta. Kipinän kesäkauden päättää virolaisen keittiön uudistaja, Rene Uusmees 30.7–3.8.
Kipinä on seuraavat viikot avoinna aina keskiviikosta sunnuntaihin. Kattauksia on päivittäin kaksi, kello 15.30 ja kello 19. Neljän ruokalajin menun hinta on 78 euroa, alle 13-vuotiailta lapsilta 40 euroa. Tarjolla ruokaan sovitettuja viinipaketteja ja alkoholittomia juomapaketteja.
Korkeatasoinen ruoka vaatii kumppanikseen korkeatasoisia viinejä, ja tänä vuonna Kipinässä nautitaan suomalaisen Chateau Carsinin tilan viineistä, jotka kasvatetaan Ranskan Bordeaux'n liepeillä. Chateau Carsin on ollut jo yli 30 vuotta suomalaisessa omistuksessa, ja tilan viinintekijänä toimii Nea Berglund, joka vaalii yrityksen tuotteissa luonnonmukaisuutta ja autenttisuutta.
Viinitilaa vuodesta 1990 isännöinyt Juha Berglund vieraili Kipinässä avajaisiltana esittelemässä viinejä ja kertomassa tarinoita niiden takaa.
– Kipinässä on poikkeuksellisen laaja kattaus Carsinin tilan viinejä: on tuhdimpia, kevyempiä, pyöreämpiä ja terhakkaampia, Berglund kertoo. Valikoimaan kuuluu puna-, valko- ja roseeviinin lisäksi myös yksi pirskahteleva pét nat -viini, joka on erityisesti nuorempien asiakkaiden suosikki.
– Suomi on Carsinin viinien kotimarkkina, joten olen todella iloinen siitä, että viinimme pääsevät näin monipuolisesti esille Kipinässä.
Carsinin viinit on valmistettu sataprosenttisesti luomuna vuodesta 2016 lähtien ja ovat nyt virallisesti luomusertifioitu.
Paikka on minimoinut toiminnassaan ruokahävikin, ja nyt se haluaa vähentää myös ravintolassa syntyvän jätteen määrän. Kipinässä on koekäytössä tehokompostori, jonne laitetaan kaikki ravintolassa syntyvä biojäte, kuten vihannesten kuoret ja naatit. Biojätteestä valmistetaan multaa, joka toimitetaan ravintolan kumppaneina toimiville viljelijöille ravintolan kauden päätyttyä. Kokeilu toteutetaan yhdessä keittiölaitetoimittaja Dietan kanssa.
Kipinän kesä jatkuu vielä kokkivierailuidenkin jälkeen, sillä lauantaina 9. elokuuta saa ensi-iltansa Kustavin Kipinän ja Turun musiikkijuhlien yhteinen kokemusillallinen. Kipinä ja Musiikkijuhlat ovat luoneet yhdessä laulun ja ruoan kokemuksen, jossa Kipinän ainutlaatuinen miljöö sekä Jussi Merikannon taidokas tulkinta yhdistyvät saariston ja metsän upeisiin raaka-aineisiin muodostaen kokonaistaideteoksen.
Kesän aikana Kipinässä on myös kesänäyttely jossa on valokuvia, maalauksia, veistoksia taitelijoilta Simo Helenius, Essi Korva, Paula Ana Luna (Meksiko), Marja Haapakangas, Mikko Paakkola, Vesa Aaltonen, Kristiina Suo-Kustaa ja Jouni Kuru.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)