Vappupiknik modernilla twistillä
Vapun kunniaksi herkutellaan piknik-hengessä. Helposti valmistettavat ja pientä kuljetusta kestävät kalaherkut ovat loistavaa tarjottavaa vappuaattona tai vapun päivänä.
Vappupiknikille kannattaa valita ruokia, jotka on helppo ottaa mukaan ja jotka maistuvat erinomaisilta kylminäkin. Nämä kolme vaihtoehtoa tuovat piknikpöytään modernia twistiä.
Savukirjolohta ja kasviksia sisältävät rullat ovat mainio valinta piknikille: ne on helppo tehdä, ne säilyvät hyvin ja niitä on helppo syödä käsin.
Raikas piparjuurituorejuusto on mainio makupari lempeälle savukalalle, ja raikkautta rulliin tulee kasviksista. Rullien viimeistelyyn sopii miso-hunajadippi, jossa yhdistyvät umamisuus, suolaisuus ja makeus. Dippi kannattaa pakata pieneen purkkiin mukaan ja tarjoilla rullien kera – näin rullat nousevat uudelle tasolle.
Tällä kertaa ei tarjota raskasta majoneesipohjaista salaattia, vaan piknikpöydän piristäjä on aasialaisvivahteinen nuudelisalaatti. Siinä yhdistyvät rapeat vihannekset, chiliöljyssä paistetut katkaravut ja kirpeä inkivääri-limekastike. Tämä salaatti on kevyt mutta ruokaisa.
Reseptiä on helppo varioida: jättirapujen tilalle sopii esimerkiksi savustettu kirjolohi tai siika.
Piknikille salaatti kannattaa pakata suureen kannelliseen rasiaan ja pakata korianteri ja pähkinät erikseen. Salaatin voi viimeistellä vasta paikan päällä.
Perinteinen saaristolaisleipä taipuu piknikillä moneen makuun, ja kun mukana on kolme erilaista täytevaihtoehtoa.
Leipiin voi yhdistää joko kylmäsavulohta, piparjuurituorejuustoa, avokadoa ja tilliä - katkarapuja, sitruunamajoneesia ja kananmunaa tai savusiikaa, vuohenjuustoa ja hunajapähkinöitä.
Leipiin voi taloudellisesti käyttää osin samoja raaka-aineita kuin rulliin tai salaattiin, mutta yhdistää niitä hieman eri tavalla raaka-aineisiin.
Leipä kannattaa siivuttaa valmiiksi ja pakata mukaan sellaisenaan ja kuljettaa täytteet erillisissä rasioissa. Kun leivät kokoaa vasta piknikillä, niiden maku ja ulkonäkö ovat parhaimmillaan.
Piknikille tarvitaan mukaan myös juomia, kuten mehua, kivennäisvettä ja kuohuvaa. Mukaan kannattaa pakata myös serviettejä.
Kaikki reseptit ovat neljälle.
Savulohirieskarullat misodipillä
4 rieskaa
200 g lämminsavukirjolohta
100 g tuorejuustoa (esim. piparjuuri tai ruohosipuli)
1 avokado viipaleina
salaattia tai rucolaa
Levitä tuorejuustoa rieskoille ja lisää päälle salaattia tai rucolaa, revittyä lämminsavukirjolohta ja viipaloitua avokadoa. Rullaa tiukasti ja halutessasi sulje rulla cocktail-tikulla.
Miso-hunajadippi:
1–2 rkl valkoista misotahnaa
2 tl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl vettä
Sekoita misotahnaan hunajaa ja soijakastiketta, notkista dippi kuumalla vedellä. Säädä makua mielesi mukaan lisäämällä aineksia. Tarjoile dippi rullien kanssa.
Aasialainen nuudeli-katkarapusalaatti
300 g jättikatkarapuja
chiliöljyä, suolaa
3 kerää riisinuudeleita (n 140 g)
½ kurkku suikaleina
2 isoa porkkanaa suikaleina
tuoretta korianteria
1 dl paahdettuja pähkinöitä (cashew tai maapähkinä)
Sulata jättikatkaravut (tai tavalliset katkaravut) pakkauksen ohjeen mukaan. Paista ne pannulla nopeasti chiliöljyssä, mausta suolalla.
Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä. Pätki nuudelit saksilla.
Leikkaa kurkku ja porkkana ohuiksi suikaleiksi. Voit myös raastaa porkkanan karkeasti.
Sekoita nuudelit, kurkku ja porkkana, kaada päälle kastike ja sekoita. Nosta annoksen pinnalle paistetut ravut. Koristele korianterilla ja pähkinöillä.
Vinkki: voit tarjoilla salaatin kanssa myös esimerkiksi savukalaa.
Inkivääri-limekastike:
4 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl limemehua
2 tl hunajaa
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Saaristolaisleipä kolmella täytteellä
2 viipaletta saaristolaisleipää per syöjä
Täytevaihtoehdot:
Skandinaavinen: Kylmäsavulohta, piparjuurituorejuustoa, avokadoa & tilliä
Klassinen: Katkarapuja, sitruunamajoneesia & keitettyä kananmunaa
Suolaisen makea: Savusiikaa, vuohenjuustoa, pähkinöitä & hunajaa
Valitse mieleisesti täytteet ja kokoa saaristolaisleivät. Jos otat leivät mukaan piknikille, pakkaa täytteet erikseen ja kokoa leivät vasta paikan päällä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)