Taitotärppi: Paras aika sulattaa pakastin on pakkaskeli
Toissakesäisiä marjoja, viime vuoden suppiloita, epämääristä ainesosaa nimettömässä rasiassa? Pakastimen sulatus kannattaa suunnitella hetkeen, jolloin on jo tovin syönyt suunnitelmallisesti lokeroihin säilöttyjä herkkuja. Kun ajoittaa sulatuksen pakkaskeleihin, voi tuotteet pistää takaisinkin.
Pakastin sulatetaan viimeistään silloin, kun pintojen huurrekerros on yli puoli senttiä. Operaatio kannattaa jo sähkön säästön takia. Kun jääkertymät on saatu pois, masiina hurraa taas ketterämmin.
Uudemmissa jääkaappi-pakastimissa on kätevät kourut sulatukselle, jolloin vesi ei pääse lattialle. Pakastimen edusta kannattaa silti vuorata varmuuden vuoksi pyyhkeellä.
Kun virta on kytketty pois, tyhjennetään pakasteet kylmälaukkuun riittävän monen kylmäkallen seuraan, tai viedään laukku ulos pakkaseen. Myös sanomalehtivuoraus korissa eristää hyvin.
Jääkerrosten sulamista voi nopeuttaa irrottamalla mahdollisia jäälevyjä käsin, mutta muista olla varovainen jäähdytysputkien läheisyydessä.
Kun pakastin on sulanut, pyyhitään pinnat miedolla veden ja astianpesuaineen seoksella. Lokerot voi tarvittaessa tiskata erikseen.
Kuivaa liinalla, ja pistä virta takaisin päälle pakastustoiminnolla. Tämä kannattaa ajoittaa hetkeen, jolloin sähkön hinta on halpa, jos kyseessä on pörssisähkötalous. Pakastaminen vie yllättävän paljon sähköä, mutta putsatulla pakastimella sitä kuluu selvästi vähemmän.
Pakastimen sulatus tuo myös helppoutta ruokavalioon jopa viikkojen ajaksi. Pakastinta ei kannata täyttää äärimmilleen, vaan ilman tulee kiertää. Muista myös imuroida jääkaappi-pakastimen takaosa vuosittain.
Eveliina Portnoj




















