Sienet ovat kevyttä ja terveellistä ravintoa
Sienikausi jatkuu yhä, ja vielä ennättää tutustua uusiin ruokasieniin. Sienisadosta otetaan talteen arviolta vain yksi prosentti, joten petrattavaa on. Euroopan unionin luomutuotannon päivänä 23. syyskuuta kannattaa muistaa, että myös metsäsieniä voidaan kerätä luomuna laajoilta luomukeruualueilta.
Suomalaiset ovat innokkaita sienestäjiä, mutta usein koppaan ja keittiöön päätyvät vain muutamat harvat lajit. Metsissä kasvaa iso joukko hyviä ruokasieniä, jotka on helppo tunnistaa ja joista useimmat voi valmistaa helposti ruoaksi suoraan, ilman esikäsittelyä.
Juuri ilmestyneen sienioppaan avulla on helppo laajentaa kodeissa käytettävää sienivalikoimaa. Oppaassa on vinkit 19 suositeltavan ruokasienen tunnistamiseen ja käsittelyyn. Lisäksi siitä löytyy linkit lisätietoihin ja resepteihin.
Opas sopii hyvin perusoppaaksi ja innostajaksi sieniretkille. Sen avulla sienten käyttöä voi lisätä paitsi satokaudella, myös ympärivuotisesti. Oppaan toteuttivat yhteistyössä Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto ry.
Sienet ovat ympäristön kannalta kestävä valinta, sillä ne kasvavat ilman kastelua, lannoitusta tai torjunta-aineita. Sienet on hyvä muistaa myös tavoiteltaessa omavaraisuusasteen nostoa tai varautumista poikkeusoloihin.
Kaupallisesti tärkeimpiä ruokasieniämme ovat herkkutatti, rouskut, kantarelli, suppilovahvero ja korvasieni. Luomuna metsäsieniä ei juurikaan saada markkinoille, vaikka metsissämme on sertifioituja luomukeruualueita peräti 7,9 miljoonaa hehtaaria.
Luomukeruualueiden laajentamiseksi ja käytön lisäämiseksi on käynnissä Luomua metsäluonnosta -hanke. Sitä toteuttavat Suomen metsäkeskus, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Arktiset Aromit ry.
Lisätietoa luomusertifioinnista löytyy hankkeen sivuilta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)