Paraisten parhaan piparkakun leipoi Magdalena Johansson
Paraisten paras piparkakku -kilpailun vuoden 2023 voittaja julkistettiin Paraisten Vanhan Malmin joulumarkkinoilla. Tuomariston maisteltua kaikkia kymmentä kilpailuun osallistunutta piparkakkua voittajaksi valikoitui Magdalena Johanssonin piparkakku. Gunnel Fjäder sai kunniamaininnan.
– On todella mukavaa, että tämä kilpailu järjestettiin, sanoo tiedotteessa tuomariston puheenjohtaja Magnus Sundman, joka myös jakoi palkinnon markkinoilla.
– Tuomaristo oli tällä kertaa yksimielinen selvästä voittajasta, mureasta piparkakusta, josta erottui selvästi voin maku.
Vanhan Malmin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Ralf Juslin on iloinen siitä, että kilpailu voitiin järjestää nyt toista kertaa.
– Piparkakku on Paraisten symboli, ja tänä vuonna se sopi erityisen hyvin, koska 9. joulukuuta, jolloin Vanhan Malmin joulumarkkinat järjestetään, on myös ”piparkakun päivä”.
Kilpailun järjestivät tänä vuonna asukasyhdistys ja Pargas hembygdsförening -kotiseutuyhdistys yhteistyössä Pargas Marthaförening -yhdistyksen, Paraisten Marttayhdistyksen ja Paraisten kaupungin kanssa.
– Toivomme, että saamme jatkossakin mukaan monia paraislaisia ja löydämme erilaisia tapoja tuoda Paraista esille piparkakun avulla, Juslin sanoo.
Tänä vuonna kilpailun voittajan ratkaisi maku. Tuomaristoon kuuluivat Magnus Sundman (Pargas hembygdsförening), Marina Bergman (viime vuoden voittaja), Sara Grönqvist (Länsi-Turunmaan ruotsinkielinen seurakunta), Daniel Lindström (Vanhan Malmin asukasyhdistys), Nelly Laine (Paraisten Marttayhdistys) ja Linda Baarman (Paraisten kaupunki).
Voittajan nimi kaiverretaan kiertopalkintoon, joka roikkuu Vanhan Malmin niin sanotun Raskenin talon ikkunassa. Kunnian, diplomin ja kiertopalkinnon lisäksi voittaja sai Paraisten Maakellari Oy:n tuotepaketin. Sekä voittaja että kunniamaininnan saaja saivat myös seppä Johan Sjöholmin perinteistä Paraisten piparkakkua mukaillen uudistuotantona valmistaman 9-sakaraisen piparkakkumuotin.
Piparkakulla on Paraisilla pitkät perinteet. Lydia Ekroos ryhtyi leipomaan piparkakkuja Bläsnäsissä jo vuonna 1918. Ekroos sai harvinaisen ruotsalaisen maustesekoituksen paikallisen apteekkarin avustuksella.
Vuonna 1929 toiminta oli laajentunut jo niin paljon, että tarvittiin erillinen leipomo. Enimmillään piparkakkuja leivottiin päivittäin jopa 5 000–6 000. Vuonna 1955 rouva Ekroos luovutti toimintansa Bageri Pargas pepparkakor -leipomolle. Samaan aikaan myös Axo alkoi valmistaa ja myydä samankaltaisia "Pargas Extra Pepparkakor" -piparkakkuja
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)