"Tuntuu fossiilisen hienolta" – Jan-Erik Anderssonin taideilottelua juhlitaan Ars Novassa
Jan-Erik Andersson lienee turkulaisille tuttu kaupunkitaiteilija, jonka taidenäyttely aukeaa tänään perjantaina Aboa Vetus & Ars Novassa. Iso osa Anderssonin töistä on tehty gallerioiden ulkopuolella, joten erillinen näyttely on harvinaista herkkua. Esillä on taidetta lähes neljänkymmenen vuoden ajalta rinnakkain museon kokoelmateoksien kanssa.
– Tuntuu fossiilisen hienolta, Andersson kiittelee.
Andersson on tunnettu kokeilevuudestaan, opitimismistaan ja uteliaisuudestaan taiteen saralla. Hän asuu parhaillaan viimeisiä hetkiä lehden mallisessa väitöskirjatyössään Life on a Leaf (2009) Turun Hirvensalossa. Lehtitalon viereen rakentuu uusi asuinprojekti Kuusi-o (2023) alkuperäisen keltaisen lehden jäädessä residenssikäyttöön.
Värikylläisen taideilottelun ja kommunikaation puolestapuhuja on koristellut kaupunkikuvaa lukuisilla tilataideteoksilla. Taiteilijan tunnistettava suosikkimuoto sydän saa usein rinnalleen lapion, josta hyvä esimerkki löytyy Turun Biolaakson taidesiltaparista Sateenkaaren salaisuus (2007).
– Käytän paljon lapiota symbolina, perusduunia tässä maassa.
Andersson ei kaihda konepajaa eikä digitaalista mediaa, jonka mahdollisuuksia hän on tutkinut taiteessaan jo 1990-luvulta lähtien.
– Minua ovat aina kiinnostaneet uudet teknologiat, olen halunnut niitä käyttää.
Uteliaisuus uutta kohtaan ei sulje pois menneen arvostusta. Näyttelyssäkin nähtävissä Emil Cedercreutzin siluettitöistä inspiroitunut taiteilija ylistää jugend-ajan arkkitehtuuria.
Vanhojen rakennusten purkuvimma Turussa saa taiteilijalta ryöpytyksen videoteoksen The Destruction of Beauty (2011) edessä.
– Tämä on kamalin ikinä tehty työ, Andersson toteaa kaivinkoneen pilkkoessa Sinisen talon ornamentoitua fasadia.
– Turun kulttuuripääkaupunkivuosi alkoi tällä teolla.
Wikeström & Krogiuksen toimistona tunnetun jugend-helmen purkaminen osa monen turkulaisen traumaa. Pysäyttävän videon äärellä Andersson löytää lohtua nykyhetkestä.
– Yli poliittisten linjojen halutaan jo suojella vanhoja rakennuksia. Jotain on tapahtunut.
Taiteilija peräänkuuluttaa toivon ja taiteen antaman voiman merkitystä. Andersson x Ars Nova -näyttely aukeaa tänään Ukrainan sodan vuosipäivänä.
– On vaikea olla Ukrainan takia. Jonkinlainen pieni liekki on oltava, Andersson osoittaa teostaan Liekki 3 (2022), jonka kuvastossa kynttilä ja jää kohtaavat metallin.
– Taide on minulle täyttä terapiaa. Se on suojan rakentamista maailman pahuutta vastaan.
Andersson kokee, että hänen taiteensa koskee pitkälti kommunikaatiota ja auttaa myös katsojia sen pariin.
– Isäni oli hirveän vaikea kommunikoida kanssani, änkytyksestä nuoruutensa kärsinyt taiteilija toteaa.
Valtavan kokoinen Meritaistelu aalloilla 103-309 Hz (2014) levittäytyy sinisenä eteen. Siitä löytyy laivoja, saaria ja 10-vuotiaan Anderssonin tekemiä sota-aiheisia piirroksia.
– Laivat kulkevat duuneissani paljon, sillä isäni oli merikapteeni. Hän oli enemmän fantasiahahmo kuin isä, vähän kuin joulupukki.
Anderssonia kiinnostaa, mitä saamme vanhemmiltamme ja mitä viemme eteenpäin. Se näkyy myös hänen taiteessaan alitajunnan puhutteluina.
Taiteen tekemisen ytimeen on myös liittynyt koko uran ajan ympäristöön liittyvät ekologiset aiheet. Geologiaakin opiskelleena luonnontieteilijänä hän pitää taiteen ja tieteen yhdistävistä kokeiluista ja yhteistöistä tutkijoiden kanssa. Taidemuseon aulasta löytyy vihreä pöytäryhmä, jonka äärellä on tarkoitus on tutkia epäorgaanista kasvua sille osoitetulla kunniapaikalla. Pöydän keskellä oleva sylinteri on täynnä nestettä, jonne on istutettu kemiallinen puutarha. Pöytälevy on tehty betonista, maa-aineesta ja teräksestä.
– Karkea betoni voi olla vaativa pinta kahvilan asiakkaalle, joka etsii turvallisen tasaista laskualustaa kupilleen. Se on eräänlainen symboli sille epävarmuudelle, jota tunnemme planeettamme orgaanisen elämän puolesta tällä hetkellä.
Andresson istuu taideteoksessaan kuten asuu kodissaan.
– Nämä ovat filosofin tuolit, ne eivät ole mukavia. Me ei voida mennä kotiin piiloutumaan.
Andersson viittaa Ukrainan sodan aiheuttamaan tilanteeseen, mutta kommentti on osuva myös taitelijan näkyvyydelle Turun katukuvassa. Taidenäyttelyn jälkeen voikin tehdä kävelylenkin eri puolille kaupunkia bongaamaan taiteilijan lukuisia ulkoilmateoksia.
Jan-Erik Anderssonin taidenäyttely Andersson x Ars Nova nähtävissä Aboa Vetus & Ars Novassa 4. kesäkuuta asti.
Eveliina Portnoj