Aloite: Tsaari Aleksanteri I:n ja Ruotsin kuninkaan tapaamista esittävä patsas pois katukuvasta
Päätös siitä, että Leninin patsas joutaa pois Turun katukuvasta, syntyi melko pian Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Turussa on toinenkin Venäjän hallitsijaa kuvaava patsas, tsaari Aleksanteri I:n ja Ruotsin kuninkaan tapaamista kuvaava Tapaaminen Turussa 1812. Se kuvaa tilannetta, jossa hallitsijat sopivat Suomen liittämisestä Venäjään.
Kaupunginvaltuutettu Terhi Vörlund-Wallenius (r.) esittää aloitteessaan, että patsas siirretään pikaisesti museotoimen varastoon.
– Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan jatkuu edelleen herkeämättä. Presidentti Putin on puheissaan useaan otteeseen viitannut Suomeen sanamuodoilla, joista käy ilmi, että hänestä Suomikin kuuluu ”historiallisesti Venäjän etupiiriin”. Moisen historian vääristelyn varmaankin kaikki kiellämme. Venäjän nykyhallinnon mielessä muun muassa tämä kyseinen patsas kuitenkin todistaa ja tukee tällaista historian tulkintaa, Vörlund-Wallenius.
Patsas sijaitsee hyvin näkyvällä paikalla jokirannassa ja se tilattiin aikoinaan Venäjän pääkonsulaatin ja Turun kaupungin yhteistyönä.
Kaupunki otti viime keväänä kantaa patsaan poistovaatimuksiin toteamalla, ettei patsaalla ja Venäjän nykyhallinnolla ole mitään yhteyttä.
– Ajatusmallit Suomen aseman suhteen ovat kuitenkin kovin samankaltaiset. Suomen ja Ukrainan valtioiden itsenäistymisiin presidentti Putin on viitannut ”Leninin virheinä” ja lisäksi hän on puheissaan suoraan verrannut itseään ja tekojaan muun muassa tsaari Pietari Suureen. Kremlissä presidentin vartijat ovat pukeutuneet tsaari Aleksanteri I:n aikaisiin univormuihin.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)