Naantalin saariston ensimmäisissä sadonkorjuujuhlissa juhlitaan paikallista lähiruokaa

Naantalin saariston luonnon keskellä viljellään muun muassa luomuvihanneksia, tyrnimarjaa, varhaisperunaa, viljaa ja härkäpapua sekä leivotaan luomuleipää ja piirakoita. Paikallisten tuottajien herkut ovat esillä tulevana lauantaina Röölän rannassa, kun Naantalin saaristossa juhlitaan ensimmäisiä sadonkorjuujuhlia lauantaina 14. syyskuuta.

Lähiruoan tuottajien lisäksi markkinoilla on tarjolla erilaisia kädentaitotuotteita.

– Sadonkorjuujuhlat tuovat Röölään sankoin joukoin lähialueiden yrittäjiä, joiden joukossa myös paikallisten rakastamat lähiruokatilat tarjoilevat sadonkorjuun parasta antiaan monessa muodossa, kertoo Röölän kylätoimikunnan aktiivi Tuulamaria Kangaslampi, joka vastaa juhlien järjestelyistä.

Mukana sadonkorjuumarkkinoilla on esimerkiksi Köylijärven tila. Merimaskulaisen lähiruoantuottajan tilalla tarjotaan erilaisten tuotteiden ohessa esimerkiksi mahdollisuus tyrnin itsepomintaan. Tyrnimarjatuotteita on Köylijärven tilalla tarjolla ympäri vuoden, mutta tuorepuristettua tyrnimehua saa juuri sadonkorjuun aikaan syksyllä. Tilalla viljellään myös muun muassa varhaisperunaa sekä härkäpapua, joka puidaan ja kuivataan syksyllä.

Mikolan Luomutila sijaitsee Naantalin Rymättylässä, saariston sydämessä. Tilalla kasvatetaan luomuna kasvihuone- ja avomaavihanneksia, perunaa, marjoja sekä kesäkukkia. Tilalla on viljelty luomuvihanneksia jo 1990-luvulta lähtien. Ekologisuus on tavoitteena koko viljelytoiminnassa ja esimerkiksi joidenkin kasvihuoneiden lämmityksessä käytetään lämmön talteenottoa maasta, näin voidaan käyttää keväällä maahan sitoutuva auringon energia paremmin hyödyksi.

Kinttalan tila Rymättylässä tuottaa muun muassa kananmunia, mansikoita, herneitä ja uusia perunoita. Kinttalan tilalta saa myös suosittua saaristolaislimppua. Tilan pitäjien itse leipomat piirakat ja korvapuustit tuovat herkullisen lisän tilan ruokatarjontaan.

Lähiruokatilojen lisäksi markkinoilla ovat mukana esimerkiksi Brinkhall Sparkling, Pietilän hunajatila, Rieväpojat, Prima-mausteet, Naantalin hunaja, Vaskikäärme, Ullekas, Honkarinteen tila, Kultarannan kioski sekä Sirkka Paavilainen ja Metsätähden maalaistiski.

Tarjolla on Luonkos-luomukosmetiikkaa, Anssi Leinosen kalaa, Liisa Saarnin Calateia-kalannahkatuotteita, Soili Nurmen omenamehua, Jarmo Juvakan mustaa perunalajiketta, Antti Pesannon jokirapuja, Sillikonttorin ja Jalostajan silliä, Marja Sillanpään käsitöitä sekä tuotteita Susanna Lehtirannalta ja Anneli Stoikkalta.

Myös Röölän kylätoimikunta sekä Naantalin kaupungin asuntomessutiimi ovat paikan päällä tapahtumassa.

Lähiruoka- ja käsityömarkkinoiden lisäksi sadonkorjuumarkkinoilla on muutakin ohjelmaa.

– Kylän muusikot Kaitsu ja Ella soittavat ja laulavat kylän uudella esiintymislavalla, joka vihitään käyttöön tapahtumassa kello 10, Tuulamaria Kangaslampi kertoo.

Keittiömestari Antti Vahtera on sadonkorjuumarkkinoilla kertomassa ja opastamassa lähiruoan saloihin kello 11–14. Tapahtuman juontajana on toimittaja Lassi Lähteenmäki. Silliperinnemuseo Dikseli on myös sadonkorjuujuhlien aikaan avoinna ja tapahtumassa järjestetään arvonta, jonka palkintona on sadan euron arvoinen lähiruokatuotekassi.

Röölän sadonkorjuujuhlat järjestetään yhteistyössä Röölän kylätoimikunta ry:n, Naantalin kaupungin ja Visit Naantalin kanssa. Sadonkorjuujuhlat ovat osa Lähimakuja Naantalin saaristosta -hanketta, joka on toteutettu EU:n maaseuturahaston tuella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.