Immunologisen tiedon lisääntyminen voi muuttaa virtsarakon syövän hoitoa ja diagnostiikkaa

Minna Tervahartiala.
Minna Tervahartiala. Kuva: Turun yliopisto

Virtsarakon syövän ennuste vaihtelee taudin vaikeusasteen mukaan. LL Minna Tervahartialan Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus antaa viitteitä siitä, että immunologiset tekijät voivat ennustaa virtsarakon syövän taudinkulkua ja hoitojen vastetta, ja helpottaa näin oikean hoidon valintaa.

Virtsarakon syöpä on sairaus, jonka ennuste vaihtelee suuresti taudin vaikeusasteen mukaan. Rakkoon rajautuvilla kasvaimilla on hyvä ennuste, mutta ne myös uusiutuvat herkästi ja saattavat edetä vaikeammaksi taudiksi. Lihakseen ulottuvalla taudilla on huonompi ennuste ja kuolleisuus on korkea.

– Virtsarakon syövän hoidon haasteena on löytää aggressiivisemmat tautimuodot niin sanotusti kiltimpien tautien keskeltä, ja toisaalta löytää tehokkain ja turvallisin hoitovaihtoehto kullekin potilaalle, Tervahartiala kertoo.

Immunologiset tekijät ovat nousseet viimeisen vuosikymmenen aikana tärkeiksi tekijöiksi syöpätautien taudinkulun ennustajina ja hoitokohteina. Tervahartiala tutki väitöskirjatyössään neljää erilaista immunologista merkkiainetta (CD68, MAC387, CLEVER-1 ja CD73) virtsarakon syövän ennusteellisina tekijöinä.

Tutkimuksessa selvisi, että kasvaimessa olevat syöjäsolut, makrofagit, liittyvät virtsarakon syövän huonompaan ennusteeseen.

– Osalle virtsarakon syöpää sairastavista potilaista voi olla haastavaa valita oikea hoitokeino, joka olisi tarpeeksi tehokas, mutta ei aiheuttaisi liikaa haittoja. Tarvittaisiin siis jokin tekijä ennustamaan taudinkulkua ja helpottamaan lääkärin päätöstä siitä, kuinka aggressiivisiin hoitokeinoihin kunkin potilaan kohdalla tulee lähteä, selventää Tervahartiala.

Neoadjuvantti kemoterapia on solunsalpaajahoitoa, joka annetaan ennen kirurgista hoitoa. Sen avulla saadaan pienennettyä syöpäkasvainta, tuhottua elimistössä kiertäviä syöpäsoluja ja parannettua potilaan ennustetta. Solunsalpaajahoito on kuitenkin varsin raskas hoitomuoto ja saattaa aiheuttaa vaikeita haittavaikutuksia. Valitettavasti kaikki virtsarakon syöpää sairastavat potilaat eivät hyödy tällaisesta hoidosta ja tällöin haittana on mahdollisesti vaikeatkin sivuvaikutukset ja lopullisen hoidon – eli leikkauksen – viivästyminen.

Tervahartialan väitöstutkimuksessa selvisi, että MAC387- ja CLEVER-1-molekyylit ennustavat neoadjuvantin kemoterapian vastetta virtsarakon syöpää sairastavilla potilailla.

– Olisi hienoa, jos löytyisi molekyyli, jonka avulla lääkäri pystyisi valitsemaan potilaat, jotka todennäköisesti hyötyisivät leikkausta edeltävästi kemoterapiasta ja toisaalta potilaat, jotka kannattaisi leikata mahdollisimman pian, Tervahartiala summaa.

Väitöskirjatyö osoittaa, että immunologiset tekijät voisivat olla mahdollisia ennusteellisia merkkiaineita virtsarakon syövän taudinkulkua ja hoitojen vastetta ennustavina tekijöinä.

– Molekyylien tie laboratoriosta toimiviksi merkkiaineiksi lääkärin ja potilaan arkeen on kuitenkin valtavan pitkä. Lisätutkimuksia tarvitaan vahvistamaan väitöskirjan tuloksia, ja uudet tulokset puolestaan herättävät aina myös kasan uusia kysymyksiä, Tervahartiala muistuttaa.

Tervahartiala esittää väitöskirjansa Immunology of bladder cancer julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20. syyskuuta. Vastaväittäjänä on dosentti Fredrik Liedberg (Lundin yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena professori Matti Laato (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on lääketieteellinen immunologia ja mikrobiologia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.