Uutisanalyysi: Lastensuojelu on retuperällä, mutta miksi?

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja Henrik Karlsson, työelämäprofessori Oona Ylönen ja tutkimuspäällikkö Miia Tuominen Turun yliopiston Sote-akatemiasta olivat mukana käynnistämässä hanketta, jolla lähdetään kehittämään lastensuojelutyötä. Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja Henrik Karlsson, työelämäprofessori Oona Ylönen ja tutkimuspäällikkö Miia Tuominen Turun yliopiston Sote-akatemiasta olivat mukana käynnistämässä hanketta, jolla lähdetään kehittämään lastensuojelutyötä. Kuva: Lasse Virtanen

Varsinais-Suomessa tehtiin viime vuonna 14 300 lastensuojeluilmoitusta. Se tarkoittaa 13 prosentin kasvua edellisestä vuodesta. Kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna peräti 1 616 varsinaissuomalaista lasta.

Sosiaalityöntekijät uupuvat työtaakkansa alle. Vastuulla on liikaa lapsia yhtä työntekijää kohti. Ala on huonosti palkattua ja vaihtuvuus on suurta. Osaamistakin puuttuu.

Lastensuojelu on retuperällä, mutta miksi? Miksi hyvinvointiyhteiskunta tuottaa enenevässä määrin pahoinvointia? Vastausta ei tiedetä. Sitä lähdetään selvittämään Turun yliopistossa, johon on palkattu Oona Ylönen työelämäprofessoriksi kolmeksi vuodeksi kolmen säätiön tuella. Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet, Johanna och G. A. Petrelius stiftelse ja Kommunalrådet C. G. Sundells stiftelse lahjoittavat yli 640 000 euroa lastensuojelun työelämäprofessorin sekä käytäntötutkijan palkkaamiseen.

Ylönen linjaa tavoitteiksi alueellisen tilannekuvan kartoittamisen, mentoroinnin ja sosiaalityön tukemisen sekä työmenetelmien ja suositusten kehittämisen.

– Lastensuojelun tilanne on vakava. Turvaa tarvitsevat lapset eivät saa tällä hetkellä riittävällä tavalla sellaista tukea, jolla olisi merkitystä elämänkulun kannalta, sanoo Ylönen, joka aloitti työnsä syyskuun alussa.

Ylönen puhuu systeemivirheestä. Kun ongelmat ovat jo vakavia, sosiaalityön on vaikea saada muita ammattilaisia avuksi. Toisaalta lasten kanssa työskentelevien on varhaisessa vaiheessa vaikeaa saada sosiaalityötä apuun.

– Lastensuojelun sosiaalityössä on pulaa ajasta. On jopa vaikeuksia tavata niitä lapsia, jotka ovat omalla vastuulla. On rekrytointivaikeuksia ja vakava vaihtuvuusongelma. On työnjohtamiseen liittyviä haasteita.

Kaksikielisyys tuottaa lisäongelmia. Apua pitäisi pystyä antamaan lapsen omalla kielellä. Muuten se ei mene perille.

Varsinais-Suomen LAPE-muutosagentti Mikko Hulkkonen on tarkkaillut lasten ja perheiden ongelmia maakunnan tasolla ja ollut miettimässä sitä, millaisia uudistuksia tarvitaan.

– Olen vähän häpeissäni siitä, lastensuojelu on jätetty niin vähäiselle huomiolle.

Sosiaalityö on kuntien vastuulla. Pieni kunta joutuu vastaamaan vaikeistakin ongelmista yksin. Toisin kuin terveydenhoidossa, kuntayhtymiä ei ole, eikä tutkimuksen ja palveluiden välillä ole toimivaa yhteyttä. Yhteistyö on kaikin tavoin riittämätöntä.

– Kuvitellaan, että kaikki mahdolliset ongelmat kyetään ratkaisemaan ennaltaehkäisyn keinoin. Sen ajatellaan olevan kivaa ja halpaa, erilaisia söpöjä tempauksia ja somemyrskyjä tai kauniita kevätjuhlapuheita. Ne eivät näitä lapsia lämmitä. Puhutaan lapsiperheköyhyydestä, mielenterveysongelmista, päihdeongelmista, jopa perheväkivallasta.

– Tämä ei toimi niin hyvin kuin pitäisi.

– On tietty porukka, jonka kanssa epäonnistutaan nykyjärjestelmässä, summaa Ylönen.

Tilanteen kärjistyminen sai säätiöt liikkeelle.

– Tämä on meidän mittakaavassa iso avustus, arvioi Henrik Karlsson, joka on Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiön toimitusjohtaja.

– Täytyy saada aikaiseksi jotakin. Tilanne on katastrofaalinen.

Lasse Virtanen

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.