Väitös: Suomalaiset varhaiskasvattajat hyödyntävät vanhempia vähemmän kuin turkkilaiset kollegansa

Turun yliopistossa väittelevä Sevcan Hakyemez Paul selvitti kasvatustieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan varhaiskasvattajien näkemyksiä vanhempien osallistumisesta lastensa varhaiskasvatukseen kahdessa erilaisessa kulttuurissa, Turkissa ja Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että siinä missä molempien maiden varhaiskasvattajat pitävät vanhempien osallistumista tärkeänä, Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien osallisuuden suurimmaksi esteeksi ajan puutteen.

Viime vuosikymmenten tutkimustulokset osoittavat, että vanhempien osallistuminen lastensa kodin ulkopuoliseen varhaiskasvatukseen vaikuttaa merkittävästi lasten hyvinvointiin, oppimiseen ja myöhempään opintomenestykseen sekä kaikinpuoliseen kehitykseen.

– Hyödyt ovat monensuuntaisia: vanhempien osallistuminen varhaiskasvatukseen kohentaa vanhempien itseluottamusta, lisää tyytyväisyyden tunnetta ja tuo uusia hyödyllisiä näkökulmia varhaiskasvatukseen. Vanhempien osallistuminen myös parantaa varhaiskasvatusyksiköiden ilmapiiriä ja keventää opettajien työmäärää jakamalla vastuuta ja parantamalla tiedonkulkua, Hakyemez Paul toteaa.

Tutkimustuloksiin perustuvien suositusten ja varhaiskasvatuksen käytäntöjen välinen yhteys on kuitenkin puutteellinen.

– Tutkimusperustaisilla suosituksilla ja kehittämisehdotuksilla ei ole kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta vanhempien osallistumisen käytäntöjen kehittämiseen, ja ne ovat jääneet riittämättömiksi. Halusin saada tietoa siitä, miksi tavoitteet ja käytännön toimet eivät kohtaa – mikä estää varhaiskasvattajia osallistamasta vanhempia lastensa varhaiskasvatukseen, Sevcan Hakyemez Paul kertoo.

Väittelijä tarkasteli osallistumiskäytäntöjä kahdessa erilaisessa kontekstissa, kotimaassaan Turkissa ja asuinmaassaan Suomessa.

– Maiden historialliset yhtäläisyydet sekä yhteiskunnalliset ja poliittiset eroavaisuudet antoivat tutkimukselle mielenkiintoisen näkökulman. Turkki ja Suomi itsenäistyivät samoihin aikoihin, mutta koulutusjärjestelmät poikkeavat toisistaan opetustoimen hallinnon ja erityisesti varhaiskasvatuksen johtamisen, rahoituksen ja varhaiskasvatukseen osallistumisen aktiivisuuden suhteen, Hakyemez Paul kertoo.

Tutkimuksessa selvisi, että sekä Turkin että Suomen varhaiskasvattajat pitävät tärkeänä vanhempien osallistumista lastensa varhaiskasvatukseen.

– He olivat kuitenkin myös sitä mieltä, että vanhempien mukana olemisen ja osallistumisen erilaisia mahdollisuuksia ei käytetä riittävästi, mikä vastaajien mielestä johtui yleensä siitä, että vanhemmat olivat haluttomia olemaan mukana lapsensa varhaiskasvatusprosessissa, Hakyemez-Paul sanoo.

Kummankin maan varhaiskasvattajilla on vahva luottamus saamansa koulutukseen ja siihen, että koulutus antaa hyvät eväät tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa.

– Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien mukanaolon ja osallisuuden puutteen johtuvan erityisesti ajan puutteesta – aikaa ei ole riittävästi kummallakaan, ei vanhemmilla eikä varhaiskasvattajilla itsellään, Hakyemez Paul jatkaa.

Suomalaiset varhaiskasvattajat toivat myös esiin kieli- ja kulttuurierojen mukanaan tuomat haasteet vanhempien osallistamiseksi.

– Tämä avaa uuden ikkunan monikulttuuriseen yhteiskuntaan ja kuvastaa monikulttuuristen yhteisöjen integroinnin haasteita Suomessa, Hakyemez Paul sanoo.

Kotona oppiminen osoittautui molemmissa maissa eniten käytetyksi tavaksi, jolla varhaiskasvattajat osallistivat vanhempia lastensa varhaiskasvatukseen.

– Vähiten käytetty osallistumisen muoto turkkilaisessa kontekstissa oli vanhempien osallistuminen päätöksentekoon, kun taas suomalaisessa kontekstissa vähiten käytetty osallistumisen tapa oli vanhempien osallistuminen päiväkotien tarjoamaan vapaaehtoiseen toimintaan, Hakyemez Paul kertoo.

Turkissa varhaiskasvattajat hyödynsivät kaikkia vanhempien osallistumisen tapoja merkitsevästi useammin kuin heidän suomalaiset kollegansa.

– Suomalaiset varhaiskasvattajat olivat turkkilaisia varhaiskasvattajia kriittisempiä omaa toimintaansa kohtaan ja toivat turkkilaisia useammin esiin, että heidän toteuttamansa osallistumiskäytännöt ovat riittämättömiä, Hakyemez Paul jatkaa.

Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi yhteensä 287 varhaiskasvattajaa Helsingistä ja 225 varhaiskasvattajaa Ankarasta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Työsuojeluviranomaisen opastava ote saa kiitosta maahantuojilta

Työsuojeluviranomaisella (aluehallintovirasto) on meneillään kuluvan vuoden kestävä koneiden maahantuojien valtakunnallinen markkinavalvontahanke. Tavoitteena ei ole löytää ongelmakoneita, vaan selvittää kuinka hyvin koneiden maahantuojat tuntevat heitä koskevat velvollisuudet. Nyt kun hankkeen tarkastuksista on tehty puolet, on välitilinpäätöksen aika.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.