Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Pöyliön väitöskirja pureutuu ajankohtaiseen kysymykseen siitä, millä tavoin hyvinvointivaltion rakenteet ovat heikentäneet ylisukupolvista eriarvoisuutta.

– Länsimaisissa yhteiskunnissa jaetaan yleisesti käsitys siitä, että ihmisillä tulisi olla samanvertaiset mahdollisuudet saavuttaa haluttu yhteiskunnallinen asema. Perhetaustalla on monipuolisista hyvinvointivaltiorakenteista huolimatta pitkäjänteinen vaikutus sosioekonomisiin resursseihin, kuten koulutukseen ja ammattiasemaan, Pöyliö taustoittaa.

Hyvinvointivaltion palveluissa ja järjestelmissä tapahtuneita muutoksia tutkimalla Pöyliö on pystynyt tutkimuksessaan tarkastelemaan, miten hyvinvointivaltion rakenteet ovat vaikuttaneet sosioekonomisten resurssien periytyvyyteen sukupolvien välillä.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että koulutus on yksi päätekijöistä, joka vähentää perhetaustan merkitystä lapsen sosioekonomisiin resursseihin. Peruskoulu-uudistuksia on toteutettu laajalti ympäri Eurooppaa, mikä on Pöyliön mukaan edesauttanut koulutusliikkuvuuden lisääntymistä. Korkeakoulutuksen laajentuminen on myös heikentänyt perhetaustan vaikutusta jälkikasvun kouluttautumiseen.

– Nämä muutokset koulutusjärjestelmissä ovat lisänneet yleistä kouluttautuneisuuden tasoa ja täten kompensoineet perhetaustan vähäisiä resursseja. Tämä on luonut uusia mahdollisuuksia etenkin huono-osaisimmista perhetaustoista tuleville, Pöyliö sanoo.

Yksi Pöyliön tutkimustuloksista osoittaa, että negatiivisetkin muutokset yhteiskunnan rakenteissa voivat lisätä koulutusliikkuvuutta. Laman aikana niukat työmahdollisuudet nuorille sekä lisääntynyt tuki opiskelijoille Yhdysvalloissa kasvattivat huono-osaisista perheistä tulevien lasten korkeakouluun hakeutumista laman aikana.

– Hyvinvointivaltiojärjestelmät voivat tukea huono-osaisia perheitä jo varhaisemmassa vaiheessa. Tutkimukseni esimerkiksi osoittaa, että pitempi äitiysloma on heikentänyt sosioekonomisten resurssien periytyvyyttä huono-osaisissa perheissä ja täten lisännyt sosiaalista liikkuvuutta Euroopassa, Pöyliö kertoo.

Viimeaikaiset tutkimustulokset ovat väittelijän mukaan nostaneet esiin, miten hyväosaiset perheet hyväksikäyttävät resurssejaan turvaten paremman sosioekonomisen aseman lapsilleen.

– Yleisesti ajatellaan, että hyvinvointivaltion järjestelmät pyrkivät luomaan edellytyksiä sosiaaliselle liikkuvuudelle, mutta ei ole tutkittu, voivatko samat järjestelmät ylläpitää tietyn tyyppistä eriarvoisuutta, Pöyliö sanoo.

Pöyliön väitöskirja valottaa, kuinka koulutusliikkuvuutta edesauttaneet muutokset koulutusjärjestelmissä, kuten korkeakouluttautuneisuuden lisääntyminen, ovat samanaikaisesti lisänneet vanhempien suoraa vaikutusta lasten ammattiasemaan. Tämä osoittaa, että hyväosaiset vanhemmat pystyvät hyödyntämään esimerkiksi työmarkkinajärjestelmiä niin, että voivat ylläpitää tai jopa lisätä vaikutustaan lasten ammattiasemaan turvatakseen etuasemansa.

– Ei voida ajatella, että toimivat hyvinvointivaltion rakenteet, joiden kautta tavoitellaan tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, lisäävät ainoastaan huono-osaisten perheiden mahdollisuuksia, vaan ne voivat myös tukea tai edesauttaa hyväosaisia perheitä säilyttämään heidän etuasemansa. Tämän prosessin heikentäminen loisi tasa-arvoisempia rakenteita ja mahdollisuuksia suuremmalle sosiaaliselle liikkuvuudelle, Pöyliö huomauttaa.

– Länsimaiset hyvinvointivaltiot ovat kuitenkin viime vuosikymmenien aikana luoneet järjestelmiä, joiden avulla on pystytty lisäämään mahdollisuuksia murtaa ylisukupolvista eriarvoisuutta. Koulutusjärjestelmien lisäksi perhepoliitiikalla sekä työmarkkinoiden rakenteilla on vaikutusta sosiaaliseen liikkuvuuteen, väittelijä lisää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Työsuojeluviranomaisen opastava ote saa kiitosta maahantuojilta

Työsuojeluviranomaisella (aluehallintovirasto) on meneillään kuluvan vuoden kestävä koneiden maahantuojien valtakunnallinen markkinavalvontahanke. Tavoitteena ei ole löytää ongelmakoneita, vaan selvittää kuinka hyvin koneiden maahantuojat tuntevat heitä koskevat velvollisuudet. Nyt kun hankkeen tarkastuksista on tehty puolet, on välitilinpäätöksen aika.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.