Aortan repeämän kirurginen hoito Pohjoismaissa huippuluokkaa

Emily Pan. Emily Pan. Kuva: Turun yliopisto

Nousevan aortan dissekaatio on hengenvaarallinen tauti, johon yli puolet sairastuneista kuolee vuorokauden sisällä ilman välitöntä leikkaushoitoa. LL Emily Pan selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan nousevan aortan leikkausten tuloksia, uusintaleikkausten tarvetta sekä niiden potilaiden ennustetta, jotka saivat sydänpysähdyksen jo ennen leikkausta. Kyseessä oli monikeskustutkimus, johon kuului sairaaloita Suomesta ja muista Pohjoismaista.

Tyypillisimmät nousevan aortan leikkaukset ovat aneurysma- ja dissekaatioleikkauksia. Aortan aneurysmassa, eli valtimopullistumassa, aortta on laajentunut ja vaara sen repeämiselle on suuri, ja siksi se pyritään leikkaamaan hyvissä ajoin. Dissekaatiossa aortan sisäkerros repeää, mutta ulompi kerros pysyy ehjänä, jolloin veri virtaa aortan seinämien väliin. Aortta voi dissekoitua verenpaineen vaikutuksesta, jolloin repeämä voi jatkua aina alaraajoihin asti.

– Nousevan aortan dissekaatiossa jokainen tunti on ratkaiseva, sillä kolmasosa menehtyy jo ennen sairaalaan tuloa, ja monet eivät ehdi sairaalassakaan leikkaussaliin. Välitön leikkaushoito on ainoa pelastava toimenpide, Pan kertoo.

Väitöskirjatyöstä selviää, että nousevan aortan leikkaustulokset ovat parantuneet merkittävästi viime vuosikymmenen aikana sekä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa että Pohjoismaissa yleisesti. Pohjoismaissa nousevan aortan dissekaation jälkeen uusintaleikkauksia joudutaan tekemään vain noin viidelle prosentille potilaista, mikä on kansainvälisesti huippuluokkaa.

– Dissekaatioleikkauksen laajuudesta keskustellaan usein sydänkirurgiassa. Alalla ajatellaan usein, että kerralla tehty laajempi korjaus vähentää myöhemmin tarvittavien uusintaleikkausten määrää. Ongelmana on kuitenkin se, että laajemmassa korjauksessa muiden komplikaatioiden vaara kasvaa. Kirurgin pitää tehdä vaikeita päätöksiä lyhyessä ajassa paineen alla, Pan kertoo.

Väitöskirjatyössä selvisi, että nousevan aortan korjaus ilman laajempaa, eli aortan kaaren korjausta, ei lisännyt uusintaoperaatioiden määrää. Tutkimuksen aineistona oli yksi maailman suurimmista nousevan aortan dissekaatio -rekistereistä, jossa mukana oli yli 1 150 leikattua potilasta.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että hätätilanteessa ei välttämättä kannata pitkittää leikkausta monimutkaisilla korjauksilla, koska säästävämmälläkin toimenpiteellä voidaan saada yhtä hyviä tuloksia. Tärkeintä on saada potilaan tila vakaaksi, Pan korostaa.

Väitöstutkimuksesta selviää myös, että jopa puolet sydänpysähdyksen saaneista nousevan aortan dissekaatio -potilaista oli elossa ja toipunut neurologisesti viiden vuoden kuluttua. Asiaa tutkittiin ensimmäistä kertaa näin suurella aineistolla.

Sydänpysähdyksen aikana elimet, erityisesti aivot, kärsivät vakavasta hapenpuutteesta. Tiedetään, että dissekaation aikana verenkierto on jo valmiiksi heikkoa ja sen vuoksi on ajateltu, että sydänpysähdyksen saaneilla potilailla ei ole mahdollisuutta selvitä tai toipua leikkauksesta. Näissä tilanteissa leikkauksesta on voitu pidättäytyä.

– Usein kyseessä olevat potilaat ovat kuitenkin edeltävästi hyväkuntoisia, ja tuloksemme osoittavat, että näillä potilailla on paljon luultua parempi ennuste. Näin ollen sydänpysähdys dissekaation yhteydessä ei tulisi olla ehdoton syy jättää leikkaamatta. Löydöksemme voivat oleellisesti vaikuttaa kirurgin päätökseen arvioitaessa, onko potilaalla mahdollisuus toipua monta tuntia kestävän raskaan kirurgian jälkeen, Pan summaa.

Panin väitöstutkimus osoittaa, että Tyksissä ja Pohjoismaissa tehdään laadukasta, vaativaa aorttakirurgiaa. Tulokset tarjoavat kliinikoille tutkittua tietoa päätösten tueksi ja voivat vaikuttaa ratkaisevasti potilaiden hoitoihin tulevaisuudessa.

LL Emily Pan esittää väitöskirjansa Outcomes after Ascending Aortic Surgery: Registry-based Studies with Special Emphasis on Reoperations and Preoperative Cardiac Arrest julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 23. elokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Jan Kiss (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Fausto Biancari (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on kirurgia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Linnateatterissa puhaltavat uudet tuulet

Dominon alakatsomon kalteva lattia on poistettu. Kolmessa tasossa olevia pöytiä ja tuoleja voi järjestellä tarpeen mukaan erilaisiin muodostelmiin.

Linnateatteri jatkaa syksyä komedialla. Dominon uudenkarhean Domino-salin lavalle nousevat aikuinen nainen, ja kaikki maailman miehet. Piru naiseksi on ylistys kauneudelle, älykkyydelle ja juonittelulle.

Autoliitto: Polttoaineverotus kiristyy, autokanta jatkaa vanhenemistaan

Hallituksen tuore talousarvioesitys on nostamassa työssäkäynnin kustannuksia muun muassa polttoaineveron kiristyksillä, arvioi Autoliitto. Ilmastotavoitteet ovat jäämässä autokannan uusimisen osalta puheiden tasolle. Tervetullut väylärahoituksen tasokorotus tulee kohdistaa suoritteiden mukaisesti.

Caruna nostaa jälleen sähköverkkomaksuja

Caruna ilmoitti maanantaina nostavansa siirtomaksuhintoja lähes neljä prosenttia marraskuun alusta. Omakotiliitto pitää ilmoitusta pöyristyttävänä. Vaikka lainsäädäntö mahdollistaa verkkoyhtiöille jatkuvan maksimituoton perinnän, silti verkkoyhtiöt jatkavat korkeita hinnankorotuksia. Verkkoyhtiöiden monen prosentin takuutuotto on Omakotiliiton mielestä räikeä ylilyönti, kun ympäröivä yhteiskunta elää nollakorkomaailmassa.

Yrittäjät tempaisivat – Naantalin ykkösluokkalaisille ja saariston eskarilaisille heijastinliivit lahjaksi

Naantalilaiset yrittäjät sekä kaupungin liikuntapalvelut kävivät tänään keskiviikkona lahjoittamassa Kuparivuoren koulun ykkösluokkalaisille heijastinliivit. Kuvassa vasemmalta oikealle Toni Forsblom, Forsport; Jussi Tähti, JT Tukipalvelut; Matti Tikkanen, Neste Naantali; Mikko Hongisto, Naantalin Rakennuspuu Oy sekä Maija Puolakanaho, Naantalin kaupungin liikuntapalvelut.

Naantalilaiset ensimmäisen luokan oppilaat sekä saaristoalueiden esikoulun oppilaat saavat tänä syksynä lahjaksi heijastinliivit naantalilaisilta yrittäjiltä sekä kaupungin liikuntapalveluilta. Tempaus aloitettiin keskiviikkona Kuparivuoren koululla, jossa yrittäjät kävivät luovuttamassa ensimmäiset heijastinliivit ykkösluokkalaisille.

Henriksson: Lillholmenin silta Paraisilla saa vihdoin rahaa

RKP:n puoluejohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on iloitsee siitä, että hallitus päätti priorisoida pienempiä liikennehankkeita. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi tänään listan pienemmistä infrastruktuurihankkeista, jotka tullaan hoitamaan ensi vuonna.

Littoistenjärvelle esteetön kanoottilaituri

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle on rakennettu esteetön kanoottilaituri.

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle rakennettu esteetön kanoottilaituri mahdollistaa turvalliset kanoottiretket jatkossa myös pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville melojille. Liedon kunnan rakennuttama laituri täydentää kunnan esteettömien liikuntapaikkojen sarjaa, muun muassa Loukinaisten koulun monitoimikaukaloa ja liikuntasaleja.

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen joukkueen Stella ja ohjaaja Sonia Delatte eläinlääkäri Matilda Nurmen tarkastuksessa.

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.