Uutisanalyysi: Turkulaisten lapsimäärä kasvaa, vaikka syntyvyys laskee

Kaskenmäen päiväkoti on ainoa ympärivuorokautista päivähoitoa tarjoava päiväkoti Turussa. Kaskenmäen päiväkoti on ainoa ympärivuorokautista päivähoitoa tarjoava päiväkoti Turussa. Kuva: Jane Iltanen

Syntyvyys laskee koko maassa ja turkulaisiakin kuolee vuosittain enemmän kuin uusia kaupunkilaisia syntyy, mutta päiväkoteihin tulevien lasten määrä kasvaa silti koko ajan. Osittain selittäjänä on se, että Turku on muuttovoittoaluetta. Tänne muutetaan muualta maasta ja myös maan rajojen ulkopuolelta. Toinen syy on, se että parantunut työllisyystilanne tuo lapsia kodeista päiväkoteihin, kun vanhemmat käyvät töissä.

0–6-vuotiaiden määrän ennustetaan nousevan noin 600:lla vuoteen 2025 mennessä. Uusia hoitopaikkoja tarvitaan noin 400. Varhaiskasvatukseen osallistuu nyt 78 prosenttia 1–6-vuotiaista. Osuuden arvioidaan nousevan 80 prosenttiin. Varhaiskasvatuspaikkoja on nyt noin 8 000.

Turku on koettanut ohjata lapsia kerhoihin ja osapäivähoitoon, mutta kokopäiväpaikkojen kysyntä jatkaa kasvuaan.

– Selvästi on siirtymää päiväkodissa tapahtuvaan varhaiskasvatukseen, arvioi varhaiskasvatuksesta vastuussa oleva palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.

Lapsimäärä on kasvussa keskustassa, Linnakaupungissa, Skanssissa, Nummi-Halisissa sekä Suikkilassa ja Kaerlassa. Lapsimäärä on laskussa Varissuolla, Lausteella, Pansio-Pernossa ja saarilla. Lapsimäärä pysyy ennallaan Runosmäessä, Hannunniitussa, Uittamolla ja kaupungin pohjoisosissa.

Päiväkotipaikoista on pulaa etenkin keskustassa.

Tallimäenkentän uusi päiväkoti on juuri valmistunut. Toinen uudiskohde ensi keväänä valmistuva Viinamäenkadun päiväkoti, joka korvaa vanhan päiväkodin. Vuonna 2021 valmistuu Niitunniskantien päiväkodin korvaava uudisrakennus Tommilankadulle ja Koulukatu 10:n korvaava vuokratila. Vuonna 2022 on vuorossa Runosmäen monitoimitalo.

Vuosina 2019–22 peruskorjataan Kymenlaaksonkujan ja Susiniitynkadun päiväkodit ja käynnistetään Mars-korttelin päiväkodin, Skanssin monitoimitalon ja Talinkorventien päiväkodin korvaavien tilojen suunnittelu.

Selvityksiä käynnistetään muun muassa Varissuon monitoimitalosta, johon on tarkoitus keskittää päiväkotitoimintaa ja Linnakaupungin monitoimitalosta.

– Varissuolla päiväkodit lähestyvät peruskorjausikää. Siellä selvitetään päiväkotien ja koulujen keskittämistä saman katon alle, kertoo tilapalvelukeskuksen asiakkuuspäällikkö Minna Juselius.

Mittavia luopumisia vanhoista tiloista ei ole edessä, mutta Lautturinkadun päiväkodista luovutaan. Jäkärlässä aiotaan keskittää toimintaa pienistä tiloista isompaan.

Investointien nettomenoiksi arvioidaan noin 20 miljoonaa euroa. Ulos maksettavien vuokrien määrä kasvaa noin 460 000 eurolla vuodessa.

Palveluverkko on vielä kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyssä. Linjaamatta on vielä, milloin turvaudutaan vuokrahankkeisiin, milloin investoinnit tehdään omana työnä.

Lasse Virtanen

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.