Taivassalon oma kyläpäällikkö

Vesa Rantala on innokas sukututkija ja hän on löytänyt omia esi-isiään niin Taivassalosta kuin muualtakin Varsinais-Suomesta. Vesa Rantala on innokas sukututkija ja hän on löytänyt omia esi-isiään niin Taivassalosta kuin muualtakin Varsinais-Suomesta. Kuva: Jonny Holmén

Vesa Rantalasta leivottiin aikanaan koko Suomen nuorin kunnanjohtaja

Kunnanjohtaja Vesa Rantala on luotsannut Taivassalon kuntaa jo vuodesta 2001 lähtien. Kun hänet valittiin virkaansa, oli hän Suomen nuorin kunnanjohtaja. Taivassalolaiset eivät jääneet taivastelemaan Uuraisten kunnansihteerin ikää, vaan valitsivat rohkeasti 25-vuotiaan nuoren miehen virkaan. Rantala ei osannut silloin vielä aavistaa, että hän johtaa Taivassaloa vielä 18 vuotta myöhemminkin.

– Hyvin minut otettiin vastaan ja ikäänkin suhtauduttiin asiallisesti. Ei minulla silloin ollut sellaista visiota, että olen täällä näin pitkään. Hyvin olemme tulleet keskenämme toimeen. Edellisessä paikassa oli kuulemma kielletty pojittelemasta minua, Rantala naurahtaa.

– Parasta Taivassalossa on luonto, meri sekä tietysti mukavat varsinaissuomalaiset ihmiset. Taivassalo on kartalla hieman Afrikan muotoinen ja kai meilläkin on omia heimojamme eri puolilla kuntaa.

Etelä-Pohjanmaan Isostakyröstä syntyisin oleva Rantala tuli Varsinais-Suomeen keskisuomalaisesta Uuraisten kunnasta, jonka kunnansihteerinä hän toimi. Rantala on muistellut, että hän haaveili jo yläasteikäisenä kunnanjohtajan hommista. No, toivehan sitten toteutui ja vieläpä poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Pitkäaikaiset kuntalaiset ovat tulleet lähes kahden vuosikymmenen aikana tutuiksi. Muuttoliikettäkin tietysti on, vaihtuvuutta on sellaisen 50–60 ihmisen verran vuositasolla.

– Osan tuntee todella hyvin ja välillä tulee kutsuja kuntalaisten koteihin. Tämä tehtävä vaatii joustavuutta, rooli virallisen kunnanjohtajan ja kyläpäällikön välillä vaihtuu tilanteen mukaan, Rantala muistuttaa.

Rantala on innokas sukututkija ja hän on löytänyt omia esi-isiään niin Taivassalosta kuin muualtakin Varsinais-Suomesta. Sekin saattaa selittää omalta osaltaan kiintymystä taivassalolaiseen mentaliteettiin.

– On aika hauskaa ja mielenkiintoista, että Taivassalon Viiasten kartanon perustaja Anders Garp on omia esivanhempia. Tuohan se yhteenkuuluvuutta, kun ajattelee, että samassa Pyhän Ristin kirkossa käydään.

Samaa sukupuuta on myös maskulaislähtöinen Heikki Maununpoika Härmä, joka asettui vuonna 1537 puolestaan Etelä-Pohjanmaan Alahärmään.

Kyläpäällikkö Rantala myöntää, että myös lomilla työasiat tulevat usein esiin. Jopa ulkomaan matkoilla tulee verrattua paikallisia kunnallisia erityispiirteitä Taivassalon vastaaviin. Viime vuonna hän pääsi vaihtamaan ajatuksia Yhdysvaltojen Ohiossa paikallisen 5 000 asukkaan kunnanjohtajan kanssa.

– Siellä esimerkiksi perusopetus ei ole kunnalla, vaan isomman piirikunnan alaisuudessa. Poliisi on taas kunnallinen ja kunnan kautta hoidetaan myös oikeustoimen asioita, kuten vaikka avioeroja, hän vertailee.

– Yhteisöllisyys siellä on vahvempaa kuin Suomessa. Uskonnollisuus on isossa roolissa ja noin pienessä paikassa on kuusi eri seurakuntaa ja sitä kautta osallistutaan harrastus- ja vapaaehtoistoimintaan.

Heikki Möttönen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.