Viljelijä saa leivästä vain murusia

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna ruisleipä maksoi Suomessa keskimäärin 3,56 euroa kilolta, josta viljelijän osuus siten noin 18 senttiä (5 %). Euron hintaisesta ruisleivästä viljelijän osuus on noin viisi senttiä. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna ruisleipä maksoi Suomessa keskimäärin 3,56 euroa kilolta, josta viljelijän osuus siten noin 18 senttiä (5 %). Euron hintaisesta ruisleivästä viljelijän osuus on noin viisi senttiä. Kuva: Mikael Rydenfelt

Jos leipä maksaa euron, viisi senttiä kuuluu viljelijälle

Kaupoista saa reilun kaupan banaaneja, mutta saako suomalainen viljelijä riittävän osuuden tuotteistaan? Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemen mukaan viljelijän osuus leivän hinnasta on viisi prosenttia. Niemen mukaan Suomessa viljanviljelijät olisivat aika harvassa ilman maataloustukia. Tosin tilojen menestyksen kannalta hän painottaa myös johtamisosaamisen tarpeellisuutta tilakokojen kasvaessa.

– Viljanviljely on Suomessa aika tukiriippuvaista. Puolet viljelijän tuloista tulevat tuesta ja puolet markkinoista. Maataloustuella on merkittävä vaikutus, meillä olisi paljon vähemmän viljanviljelyä jos tukia ei maksettaisi. Niemi sanoo.

Niemi muistuttaa, että leivän valmistaminen on pitkä ketju myllyistä leipomoon ja kauppaan.

– Kaupan osuus on nyt kuitenkin pienentynyt, koska halpuuttamisen ja kauppaketjujen välisen kilpailun myötä kaupan katteet ovat laskeneet. K-ryhmällä oli jonain vuonna kampanja, jossa sai vapaaehtoisesti maksaa enemmän ruoasta, jotta viljelijä saisi lisää tuottamastaan raaka-aineesta. Suomalaisilla on ollut ylipäätään suosiollinen asenne kotimaisia tuottajia kohtaan, ja he ymmärtävät myös maataloustukien välttämättömyyden.

Niemen mukaan viljelijällä ei ole kovinkaan paljoa vaikutusvaltaa elintarvikeketjussa ja viljan hintaan vaikuttavat voimakkaasti maailmanmarkkinat.

– Viljan hinta määräytyy kansainvälisten markkinoiden mukaan. Tuottajalla ole kovin vahvaa neuvotteluasemaa tässä ketjussa. Kyllähän Suomessakin on puhuttu olisiko kuluttaja valmis maksamaan lisähinnan, jotta tuottaja saisi reilumman palkkion työstään. Viime vuonna koettiin viljakatoa kuivuuden vuoksi, joten viljan hinta nousi. Viljan kysyntä on maailmalla kasvanut, mutta tuotanto on pystynyt hyvin vastaamaan tähän kasvuun. Viljelijä saa paremman hinnan leipäviljasta kuin tuotantoeläinten rehuviljasta.

Suomessa Niemen mukaan rehuvilja on ollut lähes kokonaan kotimaista, ja leipäviljan osuus vaihtelee vuosittain.

– Leipäviljasta kuten rukiista esimerkiksi noin puoletkin voi tulla ulkomailta. Omavaraisuusprosentti voi olla satovuodesta riippuen 50–100 prosenttia. Rukiin viljely on Suomessa herkempää, koska ruis kylvetään syksyisin, joten sääolosuhteet vaikuttavat tulevaan satoon voimakkaasti.

Vaikka puhutaan viljelijöiden ahdingosta, niin Niemen mukaan Suomessa monella maanviljelijällä menee myös hyvin. Hän pitää tärkeänä hyvää johtamistaitoa tiloilla.

– Maailma on muuttunut siihen, että tilakoot suurenevat. Ne vaativat suuria investointeja ja riskinottoa, mutta myös hyvää johtamista. On aivan eri johtaa nykyajan suurta tilaa kuin 90-luvun pientilaa. Nykyinen maatilayrittäjyys vaatii jo oikeanlaista yritysjohtajuutta. Tilat, joilla liiketoiminta on otettu hyvin haltuun, pärjäävät hyvin nykyisten vaatimusten alla.

Marianne Rovio

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.