Uutisanalyysi: Terveysmenot rajulla laukalla

Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset kasvoivat viime vuonna Turussa reippaasti. Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset kasvoivat viime vuonna Turussa reippaasti. Kuva: Mikael Rydenfelt

Terveydenhuollon kustannukset nousivat Turussa 6,3 prosenttia

Terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset kasvoivat Turussa viime vuonna 6,3 prosenttia vuodesta 2017, vuoden 2018 rahassa mitattuna 4,9 prosenttia. Terveydenhuollon kokonaiskustannukset olivat Turussa viime vuonna 521 miljoonaa euroa eli 2 721 euroa asukasta kohden.

Sekä keskimääräiset kustannukset että kustannusnousu olivat Kuntaliiton vertailussa suurten kaupunkien kärkeä. Turun kustannukset olivat 4,8 prosenttia mediaanikustannuksia korkeammat, euroissa 21,3 miljoonaa euroa mediaanikustannuksia suuremmat.

Vertailun tekijöiden mukaan tuloksia arvioitaessa on huomioitava se, että Turku on muuttanut laskentatapaa, mikä on lisännyt asukaskohtaisia ikävakioituja kustannuksia. Ne nousivat Turussa 2 336 eurosta 2 451 euroon viime vuonna ja olivat vertailukaupunkien kolmanneksi korkeimmat. Edelle kiilasivat vain Pori ja Kuopio. Tampere oli nelosena Turun tuntumassa.

Kustannukset olivat Turussa vertailukaupunkien keskiarvoa alhaisemmat muun muassa perusterveydenhuollon avohoidossa (-7,5 %), avoterveydenhuollossa (-11,5 %) ja suun terveydenhuollossa (-7,7%) sekä sosiaalihuoltolain mukaisessa laitoshoidossa (-21,2 %). Suun terveydenhuollon kustannukset olivat vertailun alhaisimmat Turussa.

Kustannukset olivat keskiarvoa korkeammat muun muassa perusterveydenhuollon laitoshoidossa (+22,7 %) sekä erikoissairaanhoidossa avohoidossa (+31,1 %) ja somaattisessa avohoidossa (+31,9 %).

Keskiarvoa alhaisemmin kustannuksin Turku selvisi 0–6-vuotiaiden terveydenhuollosta (-9,1 %). Eniten kustannukset ylittivät keskiarvon 65–74-vuotiaiden terveydenhuollossa (+11,8 %).

Suurimman osan terveydenhuollon menoista Turussa haukkasivat erikoissairaanhoidon avohoito (31 %), ympärivuorokautinen laitoshoito (25 %) ja erikoissairaanhoidon laitoshoito (22 %).

Perusterveydenhuollon ikävakioidut kustannukset (1 084 euroa/asukas) olivat vertailukuntien neljänneksi pienimmät. Avohoidon kustannukset olivat toiseksi pienimmät, ympärivuorokautisen hoidon kustannukset toiseksi suurimmat. Erikoissairaanhoidon ikävakioidut kustannukset (1 367 euroa/asukas) olivat vertailukuntien kolmanneksi suurimmat. Psykiatrisen avohoidon kustannukset olivat toiseksi suurimmat.

Erikoissairaanhoito lohkaisi 55,8 prosenttia Turun kokonaiskustannuksista eli kolmanneksi eniten vertailukunnista. Edelle kiilasivat vain Tampere ja Pori.

Ikävakioinnilla poistetaan kuntien ikärakenteen erilaisuuden vaikutus kustannuksiin. Turun asukkaista 20,6 prosenttia oli yli 65-vuotiaita. Vertailukaupungeista osuus oli korkeampi vain Porissa ja Kuopiossa.

Kuntaliiton arvion mukaan suurista kaupungeista Helsinki ja keskisuurista Kerava tuottavat palveluja kustannustehokkaasti. Helsinki on kyennyt hillitsemään kustannusten kasvua muun muassa sähköisiä palveluja lisäämällä, ikäihmisten kotona asumista tukemalla ja lisäämällä monialaista tiimityötä.

Lasse Virtanen

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Hattaran makuinen viinirypäle

Elokuussa herkutellaan makeisten sijasta vihreällä Cotton Candy -viinirypäleellä. Cotton Candy on vaalea rypäle, jonka maku vie ajatukset huvipuistojen vaaleanpunaiseen ja sokeriseen hattarapilveen. Tämän erityisen makean viinirypälelajikkeen kausi on muihin rypäleisiin verrattuna varsin lyhyt. Niitä on saatavilla vain elokuun puolesta välistä syyskuuhun saakka.

Moni opiskelija asunnotta

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon. Harmillisen moni uusi opiskelija on vielä ilman asuntoa, ja heistä suuri osa ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua. Mitä suositummalta ja halutummalta alueelta asuntoa toivoo, sen kovempi kiire on.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.